Bo ministru Šabedru v kratkem uspelo dokončno potopiti osnovno zdravstvo?

Bo ministru Šabedru v kratkem uspelo dokončno potopiti osnovno zdravstvo?

Za ponedeljek, 1. aprila, je več kot dvajset zdravnikov družinske medicine iz Zdravstvenega doma Kranj napovedalo odpoved delovnega razmerja. In pri tej odločitvi vztrajajo, kajti v obstoječih razmerah njihovo delo ni in ne more biti več kakovostno in varno. Z za danes predvidenim srečanjem z ministrom za zdravje, na katerem naj bi poskušali priti do dogovora za ureditev delovnih pogojev, v katerih zdravnikom preprosto zmanjkuje časa za paciente, ne bo nič – razloge za to smo na zdravstvenem portalu podrobno predstavili že včeraj. Krivo je bilo pogojevanje ministra, ki se je želel pogovoriti samo z zdravniki, medtem ko se z njihovimi sindikalnimi zastopniki ni hotel sestati. Zdravniki na tak pristop niso pristali.

Bo ministru Šabedru v kratkem uspelo dokončno potopiti osnovno zdravstvo?
Slika je simbolična ...

Minister za zdravje Aleš Šabeder se je v sklopu za danes načrtovanega obiska zdravstvenih domov v Kranju, Nazarjah in Celju – tam so težave zaradi neustrezne kadrovske zasedbe in preobremenitev v splošni oziroma družinski medicini najbolj pereče, podobne zgodbe pa se odvijajo tudi drugod po Sloveniji – želel pogovoriti tudi z zdravniki, ne le z vodstvenimi in občinskimi predstavniki. Zdravniki so se sestanka nameravali udeležiti s sindikalnimi zastopniki; ker to ni bilo izvedljivo, je skupno iskanje rešitev odpadlo, razmere pa se že v začetku mandata novega zdravstvenega ministra še dodatno zapletajo.

»Zdravniki so želeli uveljaviti ustavno pravico, po kateri so na sestanku lahko prisotni sindikati, kot njihovi uradni zastopniki. Toda ministrstvo je po poskusu uveljavitve te ustavne pravice, ki, tako kot splošna deklaracija o človekovih pravicah, vsakemu delavcu priznava pravico do sindikalnega zastopanja, sestanek odpovedalo. Lahko rečem le, da smo v sindikatu resnično presenečeni nad nerazumevanjem zdavnaj sprejetih civilizacijskih pridobitev,« pravi Igor Muževič, predsednik sindikata zdravnikov družinske medicine Praktik.um, s katerim smo se o tem na novo vzniklem problemu pogovarjali že za včerajšnji članek.

Igor Muževič

Zdravniki so želeli uveljaviti ustavno pravico, po kateri so na sestanku lahko prisotni sindikati, kot njihovi uradni zastopniki. Toda ministrstvo je po poskusu uveljavitve te ustavne pravice, ki, tako kot splošna deklaracija o človekovih pravicah, vsakemu delavcu priznava pravico do sindikalnega zastopanja, sestanek odpovedalo. Lahko rečem le, da smo v sindikatu resnično presenečeni nad nerazumevanjem zdavnaj sprejetih civilizacijskih pridobitev.

Igor Muževič,
Praktik.um

V kranjskem zdravstvenem domu za zdaj natančno število odpovedi, zaradi katerih bodo številni pacienti ostali brez izbranega zdravnika, še ni znano. »Ta podatek bo znan v prihodnjem tednu, po pregledu vse prispele pošte. Sicer pa so zdravniki družinske medicine jasno izrazili svoje zahteve že pred odpovedmi in po 1. aprilu ne bodo več na voljo za izjave novinarjem. Vodstvo Zdravstvenega doma Kranj z njimi korektno sodeluje in jim je na voljo za vso podporo,« pojasnjuje Tatjana Kitić Jaklič, vodja ambulant družinske in splošne medicine.

Tatjana KitiĆ Jaklič

Ta podatek bo znan v prihodnjem tednu, po pregledu vse prispele pošte. Sicer pa so zdravniki družinske medicine jasno izrazili svoje zahteve že pred odpovedmi in po 1. aprilu ne bodo več na voljo za izjave novinarjem. Vodstvo Zdravstvenega doma Kranj z njimi korektno sodeluje in jim je na voljo za vso podporo.

Tatjana Kitić Jaklič,
ZD Kranj

Zanimivo je, da se v vsem tem času, ko so se začela nizati opozorila o izgorelosti in apeli za ukrepanje, z zdravniki ni srečal noben predstavnik resornega ministrstva. V sredo so v Kranj (ne prvič) prišli na delovni sestanek predstavniki vodstev zdravniških sindikatov, Fides in Praktik.um. Seznanili so se z bližajočo se situacijo, ki je resna in ne bo imela neopaznih posledic, kajti zdravstveni dom bo ostal brez več kot 20 zdravnikov, medtem ko so v zdravstvenem domu Nazarje do zdaj dali odpoved trije zdravniki, sledili jim bodo zdravniki v Celju, Mariboru ...

»Aleš Šabeder je v državnem zboru obljubil, da bo do ponedeljka ta problem rešil, zdaj pa zdravnikom v dialogu odreka osnovno pravico. V sindikatu Fides obsojamo tak način ministrovega pristopa k 'reševanju' situacije v družinski medicini,« poudarja predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin. Tudi njihov sindikat, tako kot Praktik.um, se postavlja v bran družinskim in splošnim zdravnikom, ki v takšnih pogojih preprosto ne zmorejo več zagotavljati kakovostne, varne, poglobljene in celovite oskrbe bolnikov.

konrad kuŠtrin

Aleš Šabeder je v državnem zboru obljubil, da bo do ponedeljka ta problem rešil, zdaj pa zdravnikom v dialogu odreka osnovno pravico. V sindikatu Fides obsojamo tak način ministrovega pristopa k 'reševanju' situacije v družinski medicini.

Konrad Kuštrin
Fides

Sicer pa so na včerajšnji seji tudi člani skupščine zdravniške zbornice sklenili, da bo zbornica celovito podprla prizadevanja kolegov za izboljšanje razmer v osnovnem zdravstvu, pri čemer jim nameravajo zagotoviti tudi finančno zaščito in pokriti sodne stroške, če bi ZZZS zdravnike tožil zaradi odpovedi.

Aleš Šabeder
Aleš Šabeder na terenu, v celjskem zdravstvenem domu (danes). Razlog za obisk: seznanitev s težavami v družinski medicini. Pogovori so se odvijali brez zdravnikov.

(Uvodna slika: iStock, ostale fotografije: STA)

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Minister Šabeder socialnega dialoga ne izključuje, trdijo na ministrstvu

»Minister za zdravje Aleš Šabeder obžaluje, da danes v Celju ni bilo sestanka s primarnimi zdravniki, ampak samo z vodstvom in predstavniki občine,« so danes sporočili z resornega ministrstva in dodali, da se je Šabeder v pogovoru z zdravniki želel »neposredno seznaniti s stanjem na terenu, da bi lahko v danih razmerah čim hitreje skupaj našli najboljše rešitve«.

Ob tem zagotavljajo, da »minister spoštuje socialni dialog in socialne partnerje«, pri čemer se sklicujejo na Šabedrovo delovanje v preteklosti.

Včerajšnji rdeči karton, ki ga je dobil od zdravnikov družinske medicine, je novoimenovani minister najverjetneje razumel kot spodbudo, kajti na ministrstvu že napovedujejo ponovno pobudo za srečanje z zdravniki v prihodnjem tednu, pri čemer minister »socialnega dialoga ne izključuje«. Na žalost bo do srečanja prišlo šele 1. aprila ali kasneje, ko bodo številni pacienti na Gorenjskem že ostali brez izbranega zdravnika.

Današnji sestanki, ki se odvijajo brez zdravnikov, naj bi ministru, kot so sporočili z ministrstva, omogočili natančno in neposredno seznanitev z razmerami na terenu, da bi lahko čim prej ukrepali – pri čemer pa ne gre za pogajanja.

Pogajanj zdravniki, ki pozivajo k čimprejšnjemu ukrepanju, tudi niso pričakovali – razumljivo pa je, da pri teh pogovorih želijo imeti pravno in sindikalno zaščito, ki je v takšnih razmerah nekaj povsem samoumevnega.

Če se bo napovedani revolt in odhod zdravnikov družinske medicine nadaljeval v takšnem ozračju in s takšnim tempom, se lahko utemeljeno vprašamo, ali bo ministru Šabedru v kratkem uspelo dokončno potopiti osnovno zdravstvo. V ponedeljek bomo bistveno bliže odgovoru na to vprašanje .

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona