Zakaj opustiti kajenje? Razlogov je veliko, odločitev je ena sama ...

Zakaj opustiti kajenje? Razlogov je veliko, odločitev je ena sama ...

Zakaj opustiti kajenje? Razlogov je veliko in to zelo tehtnih, odločitev pa je ena sama, povsem osebna. Včasih jo spodbudi diagnoza, ki jo je zakrivilo dolgoletno vdihovanje tobačnega dima in strupenih snovi. Z njimi je danes »oplemeniten« tobak – iz zelo banalnega in spornega razloga: da kadilca zasvoji, saj tobačna industrija tako pridobi uporabnika, ki ji prinaša dobiček, dokler živi; ko kadilec umre, ga industrija zamenja z novim, čim mlajšim potrošnikom. Zato so v zadnjem času glavne marketinške kampanje tobačne industrije usmerjene v mlade. In zaradi tega medicinska stroka, ki pozna zakulisje tega dogajanja, predvsem pa njegove posledice, ne preneha z ozaveščanjem o tem, da si človek, ki se oziroma ko se odpove cigareti, lahko dobesedno reši življenje in se izogne kalvariji, ki bi jo prinesla katera od bolezni, povzročenih s kajenjem, med katerimi je rak pljuč še vedno na prvem mestu.

Zakaj opustiti kajenje? Razlogov je veliko, odločitev je ena sama ...

Delež kadilcev med odraslimi se je pri nas po dolgem času znižal. Stroka, ki spodbuja zmanjševanje porabe tobačnih izdelkov, ta preboj pripisuje ukrepom tako imenovanega tobačnega zakona in spremembam na tem področju, ki jih je pred štirimi leti prineslo sprejetje zakonodajnih sprememb. Zadnji dan v maju je zdaj že tradicionalno, na globalni ravni, postal svetovni dan brez tobaka; letos je posvečen opuščanju kajenja.

Podatki o tem, zakaj je opustitev kajenja tako zelo pomembna, pa naj se to zgodi pri kadilcu, ki kadi pet ali pa dvajset let, so znani že dolgo, a so še vedno osupljivi, predvsem pa spodbudni.

Kaj se zgodi po opustitvi kajenja? 


20 minut kasneje: 

 • boljši krvni tlak, 

 • boljši srčni ritem,

 • boljša prekrvavitev udov


12 ur kasneje: 

 • zniža se raven ogljikovega monoksida v krvi,
 • izboljša se oskrba s kisikom


2 tedna do 3 mesece kasneje:

 • zmanjša se tveganje za srčni infarkt,
 • izboljševati se začne pljučna zmogljivost


1 mesec do 9 mesecev kasneje:

 • manj je dražečega kašlja,

 • težave z dihanjem postanejo blažje


12 mesecev kasneje:

 • tveganje za nastanek koronarne srčne bolezni je prepolovljeno


5 do 15 let kasneje:

 • tveganje za nastanek možganske kapi je bistveno manjše, primerljivo s tveganjem pri nekadilcu


10 let kasneje:

 • tveganje za smrt zaradi pljučnega raka je za polovico manjša kot pri kadilcu
 • močno se zmanjša tveganje za nastanek različnih rakov (ustne votline, grla, požiralnika, ledvic, sečnega mehurja in trebušne slinavke)


15 let kasneje:

 • tveganje za nastanek koronarne srčne bolezni je primerljivo s tveganjem pri nekadilcu

 

Vir: NIJZ, Skupaj za zdravje

Opustitev kajenja pri bolniku s KOPB

Znano je, da je kajenje pomemben dejavnik tveganja tako za nastanek raka pljuč in številnih drugih rakov, bolezni dihal in srčno-žilnih obolenj kot tudi za prezgodnjo umrljivost.

Kot poudarja prof. dr. Mihaela Zidarn z Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik, je kajenje tobaka glavni razlog za nastanek kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB), pospešuje pa tudi napredovanje tega obolenja. Po drugi strani pa opustitev kajenja upočasni napredovanje KOPB, manj je poslabšanj bolezni, izboljša se učinkovitost zdravljenja, posledično pa se izrazito izboljša tudi kakovost življenja bolnika s to boleznijo. 

A ker kljub temu še vedno veliko bolnikov s KOPB ostaja zvestih kajenju, je po prepričanju profesorice Zidarn naloga zdravstvenih delavcev, da ugotovijo, katere intervencije, ki človeka spodbujajo k opustitvi kajenja, so najučinkovitejše, kajti opustitev kajenja je kljub vsem dognanjem medicine še vedno eden od najpomembnejših načinov za izboljšanje prognoze bolnikov s kronično pljučno boleznijo. In pri tem imajo zdravniki, specializirani za zdravljenje bolezni dihal, pomembno vlogo za motiviranje obolelih, da se odločijo za ključni korak k povrnitvi zdravja – za opustitev kajenja.

Terapevtski pristop, vedenjska terapija, nikotinski nadomestki in zdravila

Doc. dr. Saša Kadivec z univerzitetne klinike na Golniku ob tem opozarja na ključno kombinacijo treh pristopov – terapevtskega pristopa, vedenjske terapije in farmakološkega zdravljenja –, ki v sozvočju vplivajo na uspešnost odvajanja od kajenja. Ta je odvisna tudi od starosti kadilca, stopnje odvisnosti od nikotina ter od motivacije za prenehanje s kajenjem, zato se morajo zdravniki in drugi strokovni delavci v zdravstvu za izvajanje tovrstnih aktivnosti dodatno usposobiti.

Pri prenehanju kajenja kot najboljši naložbi v življenje slehernega kadilca marsikdaj pripomorejo tudi nevladne organizacije in združenja; pri opuščanju kajenja so na voljo različne oblike (brezplačne) pomoči.

Ob tem pa dr. Tomaž Čakš z NIJZ poudarja, naj kadilci, ki si v resnici želijo opustiti kajenje, pri tem uporabijo »preizkušene, varne in klinično testirane pripomočke, nikotinske nadomestke, ki jih je odobrila javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke JAZMP, in zdravila, ki so na voljo v lekarnah oziroma ki jih zdravnik predpiše na recept«. Ob tem opozarja, da izdelki z nikotinom – na primer elektronske cigarete ali novi tobačni izdelki, v katerih se tobak segreva – nikakor niso pripomočki, ki bi bili v oporo pri opuščanju kajenja. »Njihovo uporabo odsvetujemo, saj vzdržujejo zasvojenost z nikotinom in škodijo zdravju.«

Stop kajenju
Nekatere od brezplačnih programov za pomoč pri opuščanju kajenja, ki so na voljo na primarni ravni, financira ZZZS – pomoč pa je na voljo tudi na brezplačni in anonimni telefonski številki 080 2777.

Simbolične fotografije: iStock

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.Vas zanima več vsebin s podobnimi ali istimi značkami?
Vabimo vas k raziskovanju in branju.
bolniki dan brez tobaka kajenje nekajenje pacienti preventiva rak rak pljuč skrb za zdravje zdravje zdravljenje zdravniki zdravo življenje zdravstvo

Značke

kajenje posledice

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona