Od dneva brez cigarete do življenja brez cigarete – osebna izkušnja Zuhre Horvat: »Tekle so debele solze ... In še danes se borim vsak dan.«

Od dneva brez cigarete do življenja brez cigarete – osebna izkušnja Zuhre Horvat: »Tekle so debele solze ... In še danes se borim vsak dan.«

Zadnji dan v januarju je simbolično posvečen spodbujanju k prenehanju kajenja in seznanjanju o tem, zakaj je življenje brez cigarete bolj zdravo. Seveda je jasno, da se bo nekdo, ki kadi, kajenju odrekel takrat, ko se bo sam odločil za ta korak, ki ni enostaven, saj je dokazano, da tobačni dim povzroča odvisnost. Razlogi za takšno odločitev so različni – včasih je to diagnoza, povezana s posledicami dolgoletne izpostavljenosti kancerogenim snovem, skritim v cigaretah, spet drugič pa gre lahko za hipni preblisk, ko se človek odloči reči cigareti ne – za vedno. In kakšne so posledice take prelomne odločitve? Raven kisika v krvi se izboljša že po nekaj tednih, v letu dni se pomembno zmanjša tveganje za infarkt. In če mora nekdanji kadilec, na primer, na operacijo, je tveganje, povezano z anestezijo, bistveno manjše, kot če bi še vedno kadil.

Od dneva brez cigarete do življenja brez cigarete – osebna izkušnja Zuhre Horvat: »Tekle so debele solze ... In še danes se borim vsak dan.«
Simbolične fotografije: iStock; portret Zuhre Horvat: Jure Horvat; portret Tomaža Čakša: STA

Po podatkih nacionalne raziskave o tobaku, alkoholu in drogah iz leta 2018 med kadilci – v starosti od 15 do 64 let kadi približno četrtina prebivalstva – prevladujejo tisti, ki želijo kajenje opustiti (62 odstotkov). Seveda pa kljub uresničitvi takšne odločitve ni mogoče pričakovati, da bo zmaga dosežena čez noč. Zato je danes v zdravstvenih domovih v sklopu zdravstveno-vzgojnih centrov in centrov za krepitev zdravja na voljo brezplačna strokovna pomoč, ki vključuje svetovanje, vedenjsko in kognitivno terapijo pa tudi farmakološko zdravljenje. Več o tem je mogoče izvedeti na brezplačni anonimni številki 080 2777, kjer je svetovanje, s katerim so pomagali številnim zdaj že nekdanjim kadilcem, na voljo vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih.

Vendar tudi obljubljeno zagotavljanje celovite strokovne pomoči ni vedno tisto, ki človeku pomaga pri uresničitvi tovrstne odločitve. Veliko je zapletov in pasti, kajti tobačni dim, v katerem so skrite številne strupene snovi, človeka (vsaj praviloma) ne izpusti zlahka iz svojih krempljev.

Ko sem med pisanjem članka želela preveriti nekaj podatkov, se mi je na facebooku prikazala objava nekdanje sošolke Zuhre Horvat, ki je dnevu brez cigarete ob rob opisala svojo izkušnjo. V tem iskrenem in verodostojnem zapisu opozarja tudi na zmote terapevtov, ki pomagajo pri odvajanju, vendar brez osebne izkušnje, saj niso nikoli kadili in tako v resnici ne vedo, kaj vse mora prestajati človek, ko se odloči reči zbogom cigareti – zato je delitev takšne izkušnje lahko v pomoč marsikomu, ki ga je strah narediti prvi korak. In Zuhra Horvat, vodja knjižnice v Šolskem centru Slovenj Gradec, je privolila v delitev njene osebne zgodbe tudi za Zdravstveniportal.si. 

Takole opisuje svojo odločitev, pri kateri še vedno vztraja: »Moj tretji poskus (1. december 2018) še vedno traja in na tem področju imam izkušnjo, ki jo želim podeliti z vami. Po 39 letih sem se zaradi bronhitisa in klica prijateljice zadnjega novembrskega dne tistega leta odločila, da poskušam opustiti kajenje in da bom kar naslednji dan brez cigarete. Ojojojoj, kako je bilo hudo ... Tekle so debele solze, mučila sem se in mučila ... zdržala pa naslednji dan in še dan za njim in še danes se borim vsak dan.« 

Zuhra Horvat

Moj tretji poskus (1. december 2018) še vedno traja in na tem področju imam izkušnjo, ki jo želim podeliti z vami. Po 39 letih sem se zaradi bronhitisa in klica prijateljice zadnjega novembrskega dne tistega leta odločila, da poskušam opustiti kajenje in da bom kar naslednji dan brez cigarete. Ojojojoj, kako je bilo hudo ... Tekle so debele solze, mučila sem se in mučila ... zdržala pa naslednji dan in še dan za njim in še danes se borim vsak dan.

Zuhra Horvat,
nekdanja kadilka

Ob spopadanju z odvisnostjo, ki je vse prej kot preprosto, svetuje: »Nikoli ne odnehajte kaditi, če niste prepričani, da ste se sami trdno odločili. Slednje vam bo zagotovilo uspeh in lažje opuščanje – pa borba ne bo tako huda. Največja zmota terapevtov (mimogrede, nekateri niso nikoli kadili) je, da sla po cigareti traja le kratek čas in da se jo da pretentati s tem, da takoj začnemo nekaj delati. Ni res, vsaj pri meni ne drži. Včasih traja vse popoldne, včasih kakšno uro, včasih pa je ni kar nekaj ur – in to po dobrem letu. Zagotovo pa se še zdaj pojavi vsak dan, večkrat.«

Ob tej svoji izkušnji se povsem strinja z dr. Tomažem Čakšem z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki opozarja, da bi »kadilci, močno zasvojeni z nikotinom, morali imeti prost dostop do intenzivnega zdravljenja, ki bi zajemalo farmakološko in vedenjsko ter kognitivno terapijo. Terapevti, ki želijo pomagati, pa naj bi za odvajanje od kajenja uporabljali izključno pristope, ki so se v praksi pokazali kot učinkoviti in ki bolnikom pomagajo pri odvajanju od kajenja.« 

Tomaž Čakš

Terapevti, ki želijo pomagati, naj bi za odvajanje od kajenja uporabljali izključno pristope, ki so se v praksi pokazali kot učinkoviti in ki bolnikom pomagajo pri odvajanju od kajenja.

dr. Tomaž Čakš,
NIJZ

Zuhri Horvat se zdi nadvse pomembno, da vsakdo, ki razmišlja o opustitvi kajenja, dobi ustrezno pomoč, tudi v obliki pogovora ali druženja z nekom, ki mu je ta veliki met že uspel – vsem, kadilcem in nekadilcem, pa želi na poti k novim življenjskim zmagam lep preostanek zadnjega januarskega dne. Dneva brez cigarete.

Zdravje - kajenje

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.Vas zanima več vsebin s podobnimi ali istimi značkami?
Vabimo vas k raziskovanju in branju.
bolniki kajenje nekajenje NIJZ onkologija pacienti preventiva pulmologija rak tobačni dim tobak ukrepi zdravje zdravljenje zdravniki zdravstvo

Kajenje in diagnoza rak

Mnogi se za prenehanje kajenja odločijo, ko jim diagnosticirajo katero izmed rakavih obolenj, ki so najpogosteje pogojena prav z dolgoletnim vdihavanjem tobačnega dima. Marsikateri posameznik, ki se znajde v takem nezavidljivem položaju, pa si misli, da je zdaj, ko so mu diagnosticirali tako hudo obolenje, tako ali tako vseeno, ali kadi ali ne. 

Vendar je tudi premagovanje te bolezni, ki danes ni več nujno usodna, bistveno lažje, če oboleli ni kadilec. Kajenje je namreč krivo, da bolnik pogosteje občuti hude bolečine, posledično pa poleg agresivnega zdravljenja, ki mu pomaga v boju proti raku, potrebuje še analgetike.

Poleg tega kajenje, na primer, povzroča hipoksijo – pomanjkanje kisika pa, kot je znano, zmanjšuje učinek radioterapije. 

Po uspešnem zdravljenju raka pa kajenje povečuje tveganje, da se bo rak čez čas spet pojavil – ne nujno na istem organu kot prvič.

Križ iz cigaret

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona