Tobak in tobačni izdelki odslej v enotni, neznačilni, neprivlačni in nezavajajoči embalaži

Tobak in tobačni izdelki odslej v enotni, neznačilni, neprivlačni in nezavajajoči embalaži

Z današnjim dnem se Slovenija z uvedbo enotne embalaže tobaka in tobačnih izdelkov pridružuje peterici držav – Veliki Britaniji, Franciji, Irski, Norveški in Avstraliji –, ki so na ta način onemogočile zavajajoče oglaševalske prijeme tobačne industrije in dokazano pripomogle k pogostejšemu odločanju za nekajenje. Zdaj torej njihovemu zgledu sledi tudi Slovenija, kjer zaradi bolezni, ki jih dokazano povzroča vdihavanje tobačnega dima, vsako leto še vedno umre več kot 3000 ljudi.

Tobak in tobačni izdelki odslej v enotni, neznačilni, neprivlačni in nezavajajoči embalaži
Foto: iStock

Kako bo torej od danes dalje videti embalaža cigaret in tobaka za zvijanje? Videz bo poenoten, vsi izdelki bodo, ne glede na tržno znamko, v standardiziranih barvah, brez logotipov, promocijskih sporočil ali podob, po katerih je bil konkretni izdelek doslej prepoznaven. Na embalaži cigaret in tobaka za zvijanje ne bo več elementov, ki so navajali k sklepanju, da je določena različica tobačnega izdelka manj škodljiva od drugih. 

Zakaj tak ukrep? Med drugim zato, ker je v Sloveniji tobak še vedno glavni krivec za prezgodnje ugašanje življenj; skoraj 90 odstotkov pljučnega raka nastane zaradi kajenja. Poleg tega naj bi po veljavni zakonodaji poskrbeli predvsem za zaščito otrok in mladih, ki jih je v zadnjem času tobačna industrija z vse bolj perfidnimi prijemi nagovarjala k čim zgodnejšemu začetku kajenja.

Sredi minulega leta je sicer skupina 38 poslancev (večinoma predstavnikov vladne koalicije) poskušala uvedbo enotne embalaže tobačnih izdelkov zamakniti za tri leta, toda njihov poskus po polemičnih razpravah, v katerih je bil utemeljeno vzpostavljen sum, češ da so poslanci novelo zakona pripravili v sozvočju z interesi tobačne industrije, ni uspel

Je pa takrat komisija za preprečevanje korupcije zaradi izraženega suma, da je prišlo do nezakonitega vpliva lobistov tobačne industrije na poslance, uvedla preiskavo. Preiskava še ni končana.

Zemljevid

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Od tobaka je odvisnih 43 milijonov otrok

Marsikdo se sprašuje, zakaj so v povezavi z embalažo zdravju dokazano škodljivih tobačnih izdelkov potrebni tako radikalni ukrepi. 

Pred agresivnimi prijemi tobačne industrije, ki izgublja vse več kadilcev v zrelih letih, naj bi na ta način zaščitili predvsem mlade.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je danes po vsem svetu od tobaka odvisnih kar 43 milijonov otrok (14 milijonov deklic in 29 milijonov dečkov), starih od 13 do 15 let.

Zaradi tobaka vsako leto dokazano ugasne več kot 8.000.000 življenj, med žrtvami je približno 1,2 milijona nekadilcev oziroma pasivnih kadilcev, ki so bili izpostavljeni vdihavanju tobačnega dima.

V dokumentu, objavljenem pred slabima dvema tednoma, pa WHO glede na aktualne trende že ocenjuje, da se bo v tem letu (v primerjavi z letom 2018) število kadilcev na globalni ravni zmanjšalo za 10.000.000, do leta 2025 pa še za dodatnih 27.000.000.