Ker četrtino primerov raka na modih oziroma raka testisov pri nas odkrijejo šele v napredovali fazi, društvo OnkoMan v sklopu meseca movembra moške še dodatno spodbuja k rednemu samopregledovanju

Ker četrtino primerov raka na modih oziroma raka testisov pri nas odkrijejo šele v napredovali fazi, društvo OnkoMan v sklopu meseca movembra moške še dodatno spodbuja k rednemu samopregledovanju

November je zdaj že tako rekoč tradicionalno posvečen skrbi za zdravje moških; v tem mesecu, tako imenovanem movembru, se vrstijo pozivi k čim boljši ozaveščenosti, preventivi in zgodnji prepoznavi bolezenskih znakov, ki jih moški še vedno vse prepogosto prezrejo in se ne odločijo za (pravočasni) posvet z osebnim zdravnikom in za nadaljnje ukrepanje, ki bi jim lahko prihranilo prenekatero grenko izkušnjo pri prebolevanju katerega od resnih rakavih obolenj. Tudi zato je letos mesec movember posvečen ozaveščanju o raku mod oziroma raku testisov.

Ker četrtino primerov raka na modih oziroma raka testisov pri nas odkrijejo šele v napredovali fazi, društvo OnkoMan v sklopu meseca movembra moške še dodatno spodbuja k rednemu samopregledovanju

Vzrok za nastanek raka na modih ni znan, znano je edino to, da je večja ogroženost za pojav te bolezni prisotna pri moških, pri katerih se moda niso spustila v modnik do tretjega leta starosti. Ta bolezen najpogosteje prizadene moške, mlajše od 40 let. Zato je društvo Onkoman tokrat pripravilo vseslovensko kampanjo o pomenu samopregledovanja mod, za kar moški ne potrebuje več kot 30 sekund, vendar mu te pol minute lahko reši življenje. Dobesedno. Za zdaj namreč na žalost še vedno velja, da večina moških k zdravniku odide šele, ko je bolezen že močno napredovala, zdravljenje je posledično bistveno zahtevnejše, invazivnejše in agresivnejše, ozdravljivost pa slabša.

Po napovedih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) naj bi v prihodnje za rakom na prostati zbolel vsak šesti moški.

Po napovedih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) naj bi v prihodnje za rakom na prostati zbolel vsak šesti moški.

 

»Rak mod je najbolj prisoten pri moških do 50. leta starosti, kajti v tej starostni skupini je delež vseh odkritih onkoloških bolezni več kot 87-odstotni. Skrbi pa nas predvsem dejstvo, da je več kot 25 odstotkov odkritih obolenj že v razširjenem ali razsejanem stadiju. Zato želimo z letošnjo akcijo ozaveščanja to statistiko izrazito spremeniti in jo znižati za najmanj 15 odstotkov, na manj kot 10-odstotni delež. Trideset sekund nam za samopregled, ko gre za življenje, res ne sme biti preveliko,« poudarja Matej Pečovnik, predsednik društva OnkoMan.

Skrbi nas predvsem dejstvo, da je več kot 25 odstotkov odkritih obolenj že v razširjenem ali razsejanem stadiju. Zato želimo z letošnjo akcijo ozaveščanja to statistiko izrazito spremeniti in jo znižati za najmanj 15 odstotkov, na manj kot 10-odstotni delež. Trideset sekund nam za samopregled, ko gre za življenje, res ne sme biti preveliko,« poudarja Matej Pečovnik, predsednik društva OnkoMan.

Samopregledovanje lahko reši življenje in prihrani resno kalvarijo

V starosti od 18 do 35 let je rak mod pri Slovencih najpogostejše onkološko obolenje, ki je še vedno vse prepogosto odkrito pozno, šele tedaj, ko je bolezen že v napredovali fazi. Po drugi strani pa redno samopregledovanje – nič drugače, kot velja pri ženskah za odkrivanje morebitnih bolezenskih sprememb na prsih –, ki ne zahteva več kot 30 sekund na mesec, lahko reši življenje in prihrani resno kalvarijo, ki jo s seboj prineseta tako prebolevanje bolezni kot invazivno zdravljenje. 

Moški, ki pri samopregledovanju odkrije bulico v modih, mora to nemudoma sporočiti osebnemu zdravniku, ki poskrbi za nadaljnjo diagnostiko. Najprej mora – s pregledom in z ultrazvočno preiskavo – ugotoviti, ali je zatrdlina res v modih. Narediti je treba biopsijo. Odvzem majhnega vzorca tkiva za mikroskopski pregled se opravi v lokalni anesteziji; postopek je neboleč in ne poškoduje mod.

Moški, ki pri samopregledovanju odkrije bulico v modih, mora to nemudoma sporočiti osebnemu zdravniku, ki poskrbi za nadaljnjo diagnostiko.

Najprej mora – s pregledom in z ultrazvočno preiskavo – ugotoviti, ali je zatrdlina res v modih. Narediti je treba biopsijo.

V sklopu laboratorijske diagnostike pa je prepoznavni znak za raka testisov raven dveh beljakovin v krvi – alfa-feto-proteina in človeškega horionskega gonadotropina. Določanje ravni obeh beljakovin je v pomoč tako pri odkrivanju raka kot pri spremljanju uspešnosti zdravljenja; če se njuna raven po končanem zdravljenju znova poviša, je to lahko znak, da se je bolezen ponovila.

Sicer pa velja, da se v modih lahko razvijejo štiri vrste raka: seminom, teratom, embrionalni karcinom in redki, a zelo maligni horiokarcinom. Rak se na modih najpogosteje pojavi bodisi kot oteklina testisa bodisi kot čvrsta, lahko tudi boleča zatrdlina na modniku, ki raste počasi. Včasih pa se zgodi, da žile v tumorju počijo, zato se tumor lahko hitro poveča in povzroča hude bolečine.

V sklopu laboratorijske diagnostike je prepoznavni znak za raka testisov raven dveh beljakovin v krvi – alfa-feto-proteina in človeškega horionskega gonadotropina.

In zdravljenje? Osnovni poseg pri zdravljenju raka na modih je kirurška odstranitev celotnega obolelega moda, medtem ko drugo modo ostane nedotaknjeno; tako ima moški še vedno ustrezno količino moških hormonov in ostane ploden. Včasih je nujno zdravljenje tako z obsevanjem oziroma s kemoterapijo kot z operacijo. To velja predvsem za seminom, pri katerem je treba – da bi uničili rakave celice, ki so se razsejale oziroma razširile v druge dele telesa – obsevati bezgavke v trebuhu, prsnem košu in vratu. Pri nekaterih vrstah raka pa je najprej treba odstraniti trebušne bezgavke, kamor se metastaze najprej razširijo.

Prognoza in uspešnost zdravljenja sta odvisni od številnih dejavnikov, tako od vrste raka kot od stadija, v katerem je bila bolezen ob postavitvi diagnoze, pa tudi od imunskega sistema obolelega. S slednjim je pogojena zmožnost spopadanja z vedno novimi in vse prej kot enostavnimi izzivi, ki jim je pacient izpostavljen tako zaradi napredovanja bolezni kot tudi zavoljo neželenih učinkov agresivnega zdravljenja.

Prognoza in uspešnost zdravljenja sta odvisni od številnih dejavnikov, tako od vrste raka kot od stadija, v katerem je bila bolezen ob postavitvi diagnoze, pa tudi od imunskega sistema obolelega.

Predvsem pa velja vedno znova opozarjati, da se moški s težavo odpravijo k svojemu zdravniku, še teže spregovorijo o težavah, ki jih tarejo – posledično pa je možnost za uspešno zdravljenje marsikdaj zamujena. Zato je v sklopu ozaveščevalnih akcij, ki se v skrbi za zdravje moških praviloma zvrstijo v novembru, veliko pozornosti namenjene tudi raku prostate, duševnemu zdravju in preprečevanju samomora. Pri usmerjanju moških k boljšemu varovanju zdravja pa še vedno velja, da so praviloma njihove partnerke tiste, ki jih spodbudijo k ukrepanju.

Moški, zdravo življenje

Simbolične fotografije: iStock

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.Značke

rak mod vprašanja

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona