Movember kot agens, ki naj bi nagovoril vsakega med nami v smislu: vredno je, zate gre

Movember kot agens, ki naj bi nagovoril vsakega med nami v smislu: vredno je, zate gre

Movember je boj proti raku prostate, drugemu najpogostejšemu raku pri moških; je boj proti raku na modih, kajti število teh diagnoz se je v zadnjega pol stoletja podvojilo; je boj proti fizični neaktivnosti, ki se je v zadnjih 50 letih prav tako podvojila. Je tudi boj proti psihičnim motnjam, kajti še vedno vsak minuto en moški na svetu naredi samomor. Movember je prav tako sinonim za boj proti raku pljuč; to obolenje v Sloveniji sicer ni med najpogostejšimi, je pa v družbi bolezni, ki najpogosteje povzročijo smrt. Razlogov za ukrepanje je veliko, možnosti za spremembo te boleče statistike, za katero se skrivajo številne osebne, boleče, a nemalokrat tudi spodbudne zgodbe, je ogromno. Tudi manevrirnega prostora za izboljšanje skrbi za lastno zdravje, tako žensk kot moških, je dovolj – le spregledan ne sme ostati.

Movember kot agens, ki naj bi nagovoril vsakega med nami v smislu: vredno je, zate gre
Manevrirni prostor, na katerega stavi movember in na katerega se sklicujejo raziskovalci dobesedno zdravilnih učinkov zdravega načina življenja, se skriva v nadvse preprostih prijemih, s katerimi si človek lahko mimogrede in tako rekoč nevede podaljša življenje in se izogne prenekateri bolezni. Fotografiji: iStock

November ali »movember« je mesec, v katerem se v zadnjih letih pospešeno odvija ozaveščanje o boleznih, ki najbolj ogrožajo moške; za to na globalni ravni skrbijo člani in podporniki gibanja, tako s simboličnim opuščanjem britja brkov kot s spodbujanjem dialoga na to temo, ki se pri moških znajde na dnevnem redu bistveno redkeje kot pri ženskah. Seveda pa je tovrstno spodbujanje k zaščitnemu ukrepanju le simbolično omejeno na november. Razlogi za razmislek in ukrepanje namreč nimajo in ne smejo imeti nikakršnih limitov in omejitev, potrebujejo zgolj dodatne spodbude in stalno podporo – za čim učinkovitejše premagovanje obolenj moških, ki, kot je znano, bistveno težje spregovorijo o svojih težavah kot ženske.

In kje se skriva manevrirni prostor, na katerega stavi movember in na katerega se sklicujejo raziskovalci dobesedno zdravilnih učinkov zdravega načina življenja, pravzaprav nadvse preprostih prijemov, s katerimi si človek lahko mimogrede in tako rekoč nevede podaljša življenje in se izogne prenekateri bolezni? 

Preprosti, a pozabljeni prijemi

Ključni prijemi so povsem preprosti, vendar človek nanje, dokler je zdrav, praviloma pozablja. V grobem so ti vzvodi, s katerimi si lahko izboljšujemo in podaljšujemo kakovostno življenje, trije: zdrav način življenja (uravnotežena prehrana – brez takih in drugačnih diet, obogatena z redno telesno aktivnostjo, ki pripomore k vzdrževanju ustrezne telesne teže), redno sodelovanje v presejalnih programih, ki omogočajo zgodnje odkritje raka (Svit, Zora in Dora) ter bivanje v čim manj onesnaženem okolju.

redna telesna aktivnost

Samo s prakticiranjem omenjenega pristopa in udejanjanjem omenjenih ukrepov v zdravem okolju je oziroma bi bilo (znanstveno dokazano) mogoče preprečiti skoraj polovico vseh rakavih obolenj. 

Seveda pa je jasno, da vsemu temu v celoti preprosto ni mogoče zadostiti – tako nekako, kot se je v današnjem tempu življenja in delovanja, ki si ga posameznik ne more sam odrejati in narekovati, nemogoče izogniti stresu, čeprav vemo, kako (dolgoročno) škodljivi so njegovi učinki.

Lahko pa vsaj poskušamo. In movember (tako kot, denimo, rožnati oktober) je s številnimi apeli, ki spodbujajo tovrstno ravnanje, pravi agens, ki naj bi nagovoril vsakega med nami v smislu: vredno je, zate gre.

Samo z zdravim načinom življenja v zdravem okolju bi bilo mogoče preprečiti skoraj polovico vseh rakavih obolenj. 

Seveda je jasno, da temu v celoti preprosto ni mogoče zadostiti – tako nekako, kot se je v današnjem tempu življenja in delovanja, ki si ga posameznik ne more sam odrejati in narekovati, nemogoče izogniti stresu, čeprav vemo, kako (dolgoročno) škodljivi so njegovi učinki.

Lahko pa vsaj poskušamo.

Rak pljuč: v 90 odstotkih je za nastanek krivo kajenje

Če podrobneje pogledamo samo raka pljuč, so podatki zelo povedni, ne glede na to, ali jih posamezniki želijo slišati ali ne: kar 90 odstotkov pljučnih rakov nastane zaradi kajenja, ki je tudi glavni prepoznani dejavnik, ki povečuje tveganje za nastanek tega resnega obolenja – poleg onesnaženega okolja, seveda. 

Cigaretni dim vsebuje 4000 strupenih snovi in veliko med njimi je kancerogenih. Prav tako velja, da raka pljuč lahko povzroči kajenje v vseh oblikah, tudi »prisilno« oziroma pasivno vdihavanje tobačnega dima, kajenje cigar, pipe, tobaka v marihuani. 

Raka pljuč lahko povzroči kajenje v vseh oblikah, tudi »prisilno« oziroma pasivno vdihavanje tobačnega dima, kajenje cigar, pipe, tobaka v marihuani. 

Ljudje zbolijo šele v dveh do štirih desetletjih po izpostavljenosti.

In pri tem sprenevedanja, češ, »poglejte, saj mi nič ni«, nimajo nobene teže, kajti čas od izpostavljenosti škodljivim snovem, bodisi iz tobačnega dima bodisi iz onesnaženega okolja, do pojava bolezni je ponavadi dolg – ljudje namreč zbolijo šele v dveh do štirih desetletjih po izpostavljenosti.

Zato movember, ki se zdaj zaokroža, vendar se ne končuje. Gre za gibanje, ki ni omejeno na en sam mesec. Gre za fluidno zavedanje in ozaveščenost, da je za svoje zdravje vredno tvegati, tudi z nekoliko manj všečnimi prijemi in predvsem z odpovedovanjem razvadam, ki niso vredne davka, ki ga je treba plačevati z zdravjem.

Movember – gre za fluidno zavedanje in ozaveščenost, da je za svoje zdravje vredno tvegati, tudi z nekoliko manj všečnimi prijemi in predvsem z odpovedovanjem razvadam. Te zagotovo niso vredne davka, ki ga je treba plačevati z zamikom, a z velikimi obrestmi in neprecenljivo vrednoto – z zdravjem, včasih pa tudi z življenjem.

rak pri moškihVas zanima več vsebin s podobnimi ali istimi značkami?
Vabimo vas k raziskovanju in branju.
bolezni moških bolniki KOPB movember presejanje preventiva rak pljuč rak prostate zdravje zdravljenje zdravniki zdravo življenje zdravstvo

Rak je glavni krivec za ugašanje življenj moških na Slovenskem

Med boleznimi, ki bistveno prezgodaj ugašajo življenja, je v Sloveniji pri moških na prvem mestu rak. Moški najpogosteje zbolevajo za rakom prostate, sledijo nemelanomski kožni rak, rak pljuč ter rak debelega črevesja in danke. 

Rak prostate, denimo, po besedah asist. mag. Janke Čarman z Onkološkega inštituta Ljubljana praviloma ni zelo agresiven, zato lahko traja kar nekaj let, preden se pojavijo simptomi; takrat je praviloma že v napredovali fazi. Po drugi strani je zbolevnost za rakom mod in rakom penisa redka.

Vendar so, kot poudarja Čarmanova, zaščitni ukrepi pri vseh omenjenih obolenjih podobni: zdrava prehrana, izogibanje kajenju, odgovorno spolno vedenje (stalni spolni partner) in samopregledovanje, kot pri raku na prsih – če se pojavi kakršnakoli tipna sprememba, ne kaže odlašati z obiskom pri zdravniku.

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona