Gripa in novi koronavirus – panika je odveč, previdnost pa je več kot nujna

Gripa in novi koronavirus – panika je odveč, previdnost pa je več kot nujna

Gripa je tu, kot vsako zimo; do njenega izbruha je prišlo približno teden dni prej kot ponavadi, vrhunec obolevnosti bo čez približno 14 dni. Doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC Ljubljana, pa danes ni predstavila le aktualnih podatkov o zbolelih za gripo, ampak je podrobneje spregovorila tudi o razsežnostih novega »kitajskega« koronavirusa; ta se je z živali prenesel na ljudi, pri katerih od lanskega decembra povzroča bolezen z znaki, značilnimi za pljučnico: vročina, kašelj in občutek pomanjkanja zraka. Prvi sum okužbe z novim koronavirusom pri nas je ovržen.

Gripa in novi koronavirus – panika je odveč, previdnost pa je več kot nujna
Kakšno je pri nas epidemiološko stanje glede gripe, v kolikšni meri je Slovenija pripravljena na grožnjo novega koronavirusa, ki se s Kitajske širi po svetu? Fotografije s terena: Diana Zajec, fotografije iz arhiva: iStock

Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), ki ažurno objavlja podatke o širitvi novega koronavirusa po zemeljski obli, so do danes potrdili 6072 primerov te bolezni, zaradi katere je doslej na Kitajskem umrlo 132 ljudi. Kar se tiče stare celine, so v Nemčiji in v Franciji potrdili po štiri primere okužbe z novim koronavirusom. Kako resno velja razumeti zaskrbljenost zaradi novega obolenja, ki tokrat sveta ne bo presenetilo tako zelo kot leta 2002 epidemija sarsa, akutnega sindroma oteženega dihanja? Sars je takrat s Kitajske ušel povsem nenadzorovano in nepričakovano ter se razširil po vsem svetu ...

»Panika je povsem nepotrebna, moramo pa biti pripravljeni – vedeti moramo, na koga je treba biti pozoren, katere posameznike je treba testirati oziroma jih izolirati, kajti kar velja za gripo, velja tudi za koronavirus – vsaj kolikor o njem vemo v tem trenutku,« pravi predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc.

Zakaj sta zaskrbljenost in panika odveč

Po njenem prepričanju se ne Kitajska ne svet v konkretnem primeru ne bosta pustila presenetiti tako, kot se je pred 18 leti zgodilo s sarsom: »Preden so ugotovili, da se dogaja nekaj resnega, je bilo okuženih že toliko ljudi, da je bilo potrebnega res ogromno napora za obvladanje nastale epidemije. Zato so zdaj, ko smo o izbruhu koronavirusa obveščeni vnaprej, tako Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) kot posamezni zdravstveni sistemi bolje pripravljeni.«

Ne Kitajska ne svet se v primeru novega koronavirusa ne bosta pustila presenetiti tako, kot se je pred 18 leti zgodilo s sarsom.

Po njeni oceni je, denimo, smotrno, da oseba, ki je na letalu in opazi, da je eden od potnikov bolan, to takoj sporoči osebju, ki bo informacijo že pred pristankom posredovalo na letališče; tam imajo natančno izdelan protokol, kaj narediti, če obstaja sum, da je med potniki na letalu oseba, okužena s koronavirusom (ali katerimkoli drugim virusom, ki zahteva takojšnjo izolacijo).

Na letališču imajo natančno izdelan protokol, kaj narediti, če obstaja sum, da je med potniki na letalu oseba, okužena s koronavirusom ali katerimkoli drugim virusom, ki zahteva takojšnjo izolacijo.

Virus, pri katerem inkubacijska doba traja dva dni do dva tedna, pri petini okuženih povzroči težko obliko bolezni. Natančnih podatkov o umrljivosti po okužbi z novim koronavirusom še ni, glede na podatke, ki prihajajo s Kitajske, pa naj bi bila smrtnost od 2- do 4-odstotna. Večina obolelih, za katere je bil novi koronavirus, poimenovan 2019-nCoV, usoden, je bila starejših, okužba pa je povzročila zaplete pri osnovnem kroničnem obolenju – sladkorni bolezni, bolezni srca ali bolezni dihal.

Kot poudarjajo tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), je Slovenija na grožnjo, ki jo predstavlja novi koronavirus, pripravljena. To velja za priporočila glede potnikov, ki se vračajo z ogroženih področij (Vuhan in tudi druga mesta na Kitajskem, kjer so trenutno prometne povezave ukinjene). Tudi zaposleni v zdravstvu točno vedo, kako ukrepati; prav tako je poskrbljeno za laboratorijsko diagnostiko v primerih, ko je sum na okužbo z novim koronavirusom treba potrditi v čim krajšem času.

In kako je trenutno s potovanji na Kitajsko? Tamkajšnje zdravstvene oblasti odsvetujejo potovanje v ogrožena mesta, medtem ko ZDA potovanja na Kitajsko, če ta niso res nujna, nasploh odsvetuje. Na NIJZ slovenskim popotnikom svetujejo, naj res skrbno pretehtajo vse možne zaplete in ovire, na kateri utegnejo naleteti med potovanjem, vključno s težavami pri zdravstveni oskrbi, če bi jo potrebovali – in šele na tej osnovi sprejmejo odločitev.

Odpotovati na Kitajsko ali ne?

Kitajske zdravstvene oblasti odsvetujejo potovanje v ogrožena mesta, medtem ko ZDA potovanja na Kitajsko, če ta niso res nujna, nasploh odsvetuje.

Na NIJZ slovenskim popotnikom svetujejo, naj res skrbno pretehtajo vse možne zaplete in ovire, na kateri utegnejo naleteti med potovanjem, vključno s težavami pri zdravstveni oskrbi, če bi jo potrebovali – in šele na tej osnovi sprejmejo odločitev.

Logistične možnosti za diagnostiko in zdravljenje

»Za novi koronavirus za zdaj ne veljajo tako stroga priporočila za izolacijo, kot so, denimo, veljala za virus ebole. Prostorov za izolacijo v najstrožjem tehničnem smislu nima niti UKC Ljubljana niti katerakoli druga bolnišnica v Sloveniji – lahko pa zagotovimo izolacijo v sobah s predprostorom, kjer je možno zračenje in kjer je bolnik ločen od ostalih. Če bi torej tak bolnik prišel k nam, bomo poskrbeli, da bo hospitaliziran tako, da se okužba ne bo širila,« zagotavlja Tatjana Lejko Zupanc.

Kot pravi, je trenutno želja glede laboratorijskega testiranja veliko, »vendar do zdaj nismo imeli niti enega pacienta, pri katerem bi bilo testiranje v resnici potrebno. Posamezniki, ki so bili v krajih, kjer se virus širi – in vemo, da je Kitajska ogromna –, si zdaj, ko so se vrnili, želijo testiranja, čeprav nimajo nobenih simptomov in tako tudi ni nobene indikacije za testiranje. Če pa je nekdo potoval po teh krajih, bil v stikih s tamkajšnjimi prebivalci ali z nekom, ki je prišel s Kitajske in potem zbolel, je testiranje vsekakor utemeljeno, zlasti če ima ta oseba težave z dihanjem, kašelj ali druge znake.«

Pri vzporejanju gripe z novim koronavirusom pa predstojnica infekcijske klinike ocenjuje, da je umrljivost zaradi okužbe z virusom gripe najverjetneje precej večja od uradnih številk. »Drugače je pri zdaj aktualnem koronavirusu, pri katerem je znano, koliko bolnikov je imelo ta virus in koliko jih je umrlo. Zato so v tem primeru številke malo bolj jasne, čeprav v resnici ne vemo, koliko prebivalcev je bilo okuženih. Trenutno so primerjave nemogoče, ocenjujem pa, da je umrljivost primerljiva z nekoliko težjo gripo.«

Novi koronavirus

»Prostorov za izolacijo v najstrožjem tehničnem smislu nima niti UKC Ljubljana niti katerakoli druga bolnišnica v Sloveniji – lahko pa zagotovimo izolacijo v sobah s predprostorom, kjer je možno zračenje in kjer je bolnik ločen od ostalih. Če bi torej tak bolnik prišel k nam, bomo poskrbeli, da bo hospitaliziran tako, da se okužba ne bo širila.« 

Več o tem v zgornjem video posnetku  doc. dr. Tatjane Lejko Zupanc, predstojnice Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

Gripa je na pohodu, zmogljivosti bolnišnic zapolnjene

In kakšno je pri nas epidemiološko stanje glede gripe? Vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb v UKC Ljubljana Tatjana Mrvič pravi, da smo v Sloveniji že dosegli polovico lanskoletne statistike glede gripe, pri čemer je znano, da sezona gripe lahko traja do aprila; dodaja še, da za gripo zbolevajo v glavnem posamezniki, ki se niso odločili za zaščito s cepljenjem. V tej terciarni bolnišnici, kjer so zaradi gripe odprli tudi dodatni oddelek, so zmogljivosti polno zasedene. Dr. Tatjana Lejko Zupanc pa dodaja: »Množično so začeli zbolevati otroci. Vprašajte se, zakaj. Kateri od vaših otrok je cepljen proti gripi? Praktično nobeden.«

Obvladovanje virusnih okužb

Množično so začeli zbolevati otroci. Vprašajte se, zakaj. Kateri od vaših otrok je cepljen proti gripi? Praktično nobeden.

Podrobneje je o letošnjem nekoliko zgodnejšem izbruhu gripe in o razlogih za večjo obolevnost v zgornjem videu posnetku spregovorila doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc.

Zaščitni ukrepi

Zaradi povečanega števila primerov gripe in okužb z respiratornim sincicijskim virusom (RSV) ta teden v UKC začela veljati omejitev obiskov na eno zdravo odraslo osebo, za kratek čas, saj je le tako mogoče omejiti pojavnost bolnišničnih okužb, bolnike, ki čakajo na poseg, pa zaščititi pred nepotrebnimi dodatnimi zapleti. 

Razkuževanje rok

Priporočljiva je tudi uporaba zaščitnih mask, zlasti v primeru, ko mora pacient skupaj z drugimi bolniki čakati na pregled v urgentni ambulanti. Sicer pa glede pravilne uporabe zaščitnih mask Tatjana Mrvič poudarja, da maska ščiti le dve uri in da si jo je smiselno nadeti le takrat, ko jo res potrebujemo – na primer v čakalnici, ko bolniki sedijo drug ob drugem. 

Virus se prenaša na razdalji do 1,5 metra, zato je na splošno bolj verjetno, da se bo nekdo okužil, ko bo prijel oziroma držal okuženi predmet (na primer ročaj trgovinskega vozička) in se potem popraskal po nosu ...

Zaščitno masko si je smiselno nadeti le takrat, ko jo res potrebujemo – na primer v čakalnici, ko bolniki sedijo drug ob drugem. Virus se namreč prenaša na razdalji do 1,5 metra, zato je na splošno bolj verjetno, da se bo nekdo okužil, ko bo prijel oziroma držal okuženi predmet (na primer ročaj trgovinskega vozička) in se potem popraskal po nosu ...

»Brez vrtanja po nosu, če odpiraš pošiljko s Kitajske!«

Prav zato strokovni direktor Pediatrične klinike doc. dr. Marko Pokorn (tudi v povezavi z novim koronavirusom) hudomušno poudarja: »Ko prejmeš pošiljko s Kitajske, si po odpiranju paketa ne vrtaj s prstom po nosu!« Sicer pa pojasnjuje, da se na pediatriji v zadnjih letih soočajo s povečanim prilivom otrok z vročinskimi obolenji in okužbami dihal. Letos je veliko majhnih otrok, tudi novorojenčkov, potrebovalo zdravljenje v intenzivni enoti (zaradi okužb z respiratornim sincicijskim virusom). 

Prav tako se je povečal priliv otrok z gripo, zato »smo tudi na pediatrični kliniki odprli sprejemno-triažni oddelek in zmanjšali število otrok, naročenih na nenujni sprejem v bolnišnico – da bomo lahko bolnišnično oskrbo zagotovili vsem otrokom, ki jo v tem trenutku nujno potrebujejo«, poudarja prof. Pokorn.

Tudi na pediatrični kliniki smo odprli sprejemno-triažni oddelek in zmanjšali število otrok, naročenih na nenujni sprejem v bolnišnico – da bomo lahko bolnišnično oskrbo zagotovili vsem otrokom, ki jo v tem trenutku nujno potrebujejo.

Strokovni direktor Pediatrične klinike doc. dr. Marko Pokorn v zgornjem video posnetku pojasnjuje, kako se spoprijemajo s povečanim prilivom bolnih otrok.

Kako se zaščititi in kako obvladati bolezen

gripa

Sicer pa vsi govorci opozarjajo, da je, kar se tiče ustrezne zaščite pred okužbami z virusom gripe, RSV ali novim koronavirusom, ključnega pomena ustrezna in dosledna skrb za higieno, skrb za dobro počutje, pri kateri je pomemben dejavnik čas, ki ga prebijemo na svežem zraku, in izogibanje trgovskim centrom. Če pa se bolezni ni mogoče izogniti, priporočajo, naj bolnik ostane doma, jemlje zdravila za zniževanje telesne temperature, pije tople napitke in počiva. Drugače je pri nekom, ki ima resno osnovno bolezen, na primer kronično obstruktivno pljučno bolezen, KOPB – v tem primeru je posvetovanje z osebnim zdravnikom nujno. 

Zdravljenje v bolnišnici pride pri gripi v poštev takrat, ko pacient potrebuje zdravljenje s kisikom, ali če se njegova ogroženost poveča zaradi zapletov pri osnovni bolezni. Ti lahko vodijo v hudo poslabšanje astme ali KOPB, srčni infarkt, motnje srčnega ritma ali sekundarno bakterijsko pljučnico, ki poteka v zelo težki obliki – v takih primerih je nujno zdravljenje v enoti za intenzivno nego.

V UKC Ljubljana je od začetka lanskega decembra umrlo šest odraslih pacientov, pri katerih je med prebolevanjem gripe prišlo do zapletov pri osnovni bolezni; ni znano, ali je bila gripa posredni ali neposredni vzrok za smrt.

Kar se tiče ustrezne zaščite pred okužbami z virusom gripe, RSV ali novim koronavirusom, so ključnega pomena ustrezna in dosledna skrb za higieno, skrb za dobro počutje, pri kateri je pomemben dejavnik čas, ki ga prebijemo na svežem zraku, in izogibanje trgovskim centrom. Če pa se bolezni ni mogoče izogniti, naj bolnik ostane doma, jemlje zdravila za zniževanje telesne temperature, pije tople napitke in počiva.

Umivanje rok

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.Ovržen prvi sum okužbe z novim koronavirusom pri nas

Danes so na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo ovrgli prvi sum okužbe z novim koronavirusom pri nas; diagnostiko za dokazovanje tega koronavirusa z laboratorijskimi testi imajo sicer v inštitutovem laboratoriju na voljo že dva tedna.

Virusi

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona