Respiratorne okužbe in gripa še vedno na pohodu

Respiratorne okužbe in gripa še vedno na pohodu

Zima in njene stalne spremljevalke, respiratorne okužbe in gripa, so še vedno tu, sporočajo tudi iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Respiratorne okužbe in gripa še vedno na pohodu
V UKC Ljubljana opažajo, da pojavnost gripe in respiratornih okužb še ne upada; v zadnjem tednu so obravnavali 103 paciente s tovrstnimi obolenji – 51 pacientov z respiratornim sincicijskim virusom (RSV) in 52 pacientov z gripo (od tega 21 z influenco B in 31 z influenco A). Foto: iStock

Pa tudi sicer bolezen, ki se ji vsakdo poskuša upreti po svojih najboljših močeh, ostaja nepredvidljiva neznanka, saj nepričakovana in nezaželena preneti vedno znova. To nedvoumno potrjuje tudi statistika zadnjega konca tedna, saj so v posameznih enotah UKC Ljubljana pregledali in tudi hospitalizirali precejšnje število obolelih.

V ambulanti Splošne nujne medicinske pomoči (SNMP) ljubljanskega zdravstvenega doma  so od petka do danes zjutraj pregledali 420 pacientov, po telefonu opravili 302 (po)svetovanji, z reanimobilom izvedli 18 nujnih intervencij, na terenu oživljali štiri bolnike ter opravili 52 nujnih obiskov na domu. V timih, ki delajo v sklopu SNMP, opozarjajo, da imajo največ dela prav ob nedeljah in praznikih, kajti takrat imajo tako vsi zdravstveni domovi kot tudi ambulante zdravnikov koncesionarjev zaprta vrata.

Na IPP (internistični prvi pomoči) Interne klinike UKC Ljubljana so v istem obdobju pregledali 188 pacientov in jih več kot polovico (98) tudi obdržali na zdravljenju v bolnišnici.

In kakšna je bila v zadnjih treh dneh situacija na urgentnem kirurškem bloku Kirurške klinike ljubljanskega UKC? Ekipe so se posvetile 562 poškodovanim pacientom (49 se jih je poškodovalo na smučanju, v 43 primerih je do poškodbe prišlo zaradi padca na ledu, pri 32 posameznikih pa v prometnih nesrečah); 58 jih je potrebovalo nadaljnje zdravljenje v bolnišnici, zato so jih hospitalizirali na različnih kliničnih oddelkih kirurške klinike.

Seveda pa angažma kliničnih ekip ni povezan le z nepredvidljivimi dogodki ter saniranjem njihovih posledic, ampak prinaša tudi dobre novice – tako so zadnji konec tedna v ljubljanski porodnišnici pomagali pri rojstvu kar 41 otrok. Rodilo se je 19 deklic in 22 dečkov.

 Vas zanima več vsebin s podobnimi ali istimi značkami?
Vabimo vas k raziskovanju in branju.
bolezni bolniki kurativa meritve preventiva zdravniki zdravstvena slika

Na SNMP največ dela ob koncu tedna

Splošna nujna medicinska pomoč (SNMP) ima največ dela prav ob nedeljah in praznikih, kajti takrat imajo tako vsi zdravstveni domovi kot tudi ambulante zdravnikov koncesionarjev zaprta vrata

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona