Nam bo skok v leto 2023 že v januarju prinesel stavko zdravnikov, morda tudi medicinskih sester?

Nam bo skok v leto 2023 že v januarju prinesel stavko zdravnikov, morda tudi medicinskih sester?

Leto 2023, ki se pospešeno približuje, bo prineslo nemalo presenečenj. Eno od teh bo, že v januarju, tudi zdravniška stavka. Odločitev za stavko je, kot pravijo zdravniki, odraz nezadovoljstva nad neustreznim reševanjem nedopustnih razmer v zdravstveni sferi, ki izrazito vplivajo tudi na nedostopnost zdravstvenih storitev ter na njihovo kakovost in varnost. Kot vse kaže, pa ni nemogoče, da se bodo za protest v obliki stavke odločile tudi medicinske sestre, nezadovoljne z vladnim pokroviteljskim »lepljenjem obližev«, pri katerem ponovno ostaja spregledan že doslej najslabše ovrednoteni kader v zdravstveni negi.

Nam bo skok v leto 2023 že v januarju prinesel stavko zdravnikov, morda tudi medicinskih sester?

Odločitvi za stavko zdravnikov je botroval nedvoumni stanovski odziv z vseh koncev Slovenije: nezadovoljstvo in nestrinjanje z vladnim predlogom za dvig zdravniških plač, ki ga je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan sicer dodatno utemeljil tudi v nedavnem javnem pismu, naslovljenem na vse zdravnike in zobozdravnike. Zakaj zdravništvo zavrača vladni predlog? Zato, ker ta, kot pravijo, ne prinaša rešitev, ampak ustvarja dodatne anomalije in plačna nesorazmerja. Tako je glavni odbor (zobo)zdravniškega sindikata Fides na današnji seji odločil, da doslej zamrznjeno napoved stavke ponovno odmrznejo in stavko izvedejo v januarju. Stavki se bo pridružil tudi sindikat zdravnikov družinske medicine Praktik.um. Istočasno pa tudi vodstvo sindikata delavcev v zdravstveni negi, ki se včerajšnjemu parafiranju stavkovnega sporazuma med sindikati s področja zdravstva in socialnega varstva ter vlado ni želelo pridružiti, že za januar napoveduje odločanje članstva o nadaljnjih sindikalnih aktivnostih.

Odločitev za stavko kot nezaupnica resornemu ministru?

Zdi se, da je uvodno zaupanje v obljube in zagotovila tako zdravstvenega ministra kot vlade nasploh izgubljeno – pa ne le zaradi eskapade ministra Danijela Bešiča Loredana v pogovoru z vodjem Fidesove pogajalske skupine Gregorjem Zemljičem, sicer enim od podpredsednikov tega sindikata. 

Naj spomnimo, da je vlada minuli teden po predstavitvi zadnje ponudbe za spremembo plačnih razmerij zaključila pogajanja s sindikalnimi predstavniki zdravnikov in zobozdravnikov, zato je vodstvo Fidesa z anketo želelo dobiti nedvoumen odziv članstva, tako mlajših (do 12 let po strokovnem izpitu) kot starejših. In tako eni kot drugi niso pripravljeni sprejeti ponudbe, po kateri bi se plače bistveno zvišale mladim zdravnikom (okvirno zvišanje za pet plačilnih razredov), medtem ko bi starejšim zdravnikom, ki v vse prej kot optimalnih pogojih že 30 let poskušajo ohranjati delovanje zdravstva ter obenem vzdrževati strokovnost slovenske medicine na najvišji ravni, trenutno lahko plače zvišali le za dva plačna razreda. 

Ker bi sprejetje takega predloga vodilo v nova nesorazmerja, bodo zdravniki januarja javno izrazili svoj protest zoper razmere v zdravstvenem sistemu – pri čemer bodo, vsaj zdi se tako, v fokus stavke umestili predvsem nezadovoljstvo nad resornim ministrom. 

Zdravniki bodo januarja javno izrazili svoj protest zoper razmere v zdravstvenem sistemu – pri čemer bodo, vsaj zdi se tako, v fokus stavke umestili predvsem nezadovoljstvo nad resornim ministrom. 

Zdravniki: »Postavljeni smo bili v enosmerno ulico, v kateri je veljal pristop z vidika moči«

Kot je za Zdravstveniportal.si povedal podpredsednik Fidesa Damjan Polh, zdravniki nameravajo vztrajati pri skupnem stališču oziroma izhodiščnem načelu, naj bo dvig plač enak za vse – pa naj bo to za tri, štiri ali pet plačilnih razredov, kajti »ne želimo ustvarjati dodatnih anomalij«.

Vladna pogajalska vrata so se zaprla minuli teden, pri čemer pa v resnici, tako Polh, niti ni šlo za prava pogajanja. »Postavljeni smo bili v enosmerno ulico, v kateri je veljal pristop z vidika moči; nikoli doslej še ni bilo tako. Vladna stran je tokrat v pogajanjih venomer ponavljala ene in iste mantre in zdi se, kot da ni pripravljena razumeti nič drugega kot pritisk. Lahko rečem, da tako nizkih udarcev s strani politike še nismo doživeli, pri nobeni od vlad, ki so se doslej zvrstile v Sloveniji. Absolutni unikum pa so grožnje ministra, ki je hkrati tudi podpredsednik vlade – kaj takega se ni zgodilo nikoli doslej in se nikoli več ne sme ponoviti, saj je takšno ravnanje povsem nedopustno in človeka navda z zaskrbljenostjo, nenazadnje pa tudi s strahom.«

»Tako nizkih udarcev s strani politike še nismo doživeli, pri nobeni od vlad, ki so se doslej zvrstile v Sloveniji. Absolutni unikum pa so grožnje ministra, ki je hkrati tudi podpredsednik vlade – kaj takega se ni zgodilo nikoli doslej in se nikoli več ne sme ponoviti, saj je takšno ravnanje povsem nedopustno in človeka navda z zaskrbljenostjo, nenazadnje pa tudi s strahom.«

Damjan Polh, podpredsednik sindikata Fides

Medicinske sestre: »Prejšnja vlada nas je izigrala – in aktualna prav tako«

Tudi čustva in odzivi v zdravstveni negi so po pogajalskih merjenjih moči in posledični odklonitvi podpisa stavkovnega sporazuma razburkani. Zlasti zato, ker dogovor, ki naj bi vsaj delno odpravil plačna nesorazmerja iz novembra 2021, »po besedah resornega ministra daje 'obliže' na rane vsem, ki lani niso dobili nič. Zaposleni v zdravstvu seveda najbolje vemo, kdaj rana ali ranica zahteva obliž, kdaj pa metrsko gazo! Takšne so namreč aktualne razlike v 'obližih' posameznih poklicnih skupin znotraj zdravstvenega tima,« v današnjem dopisu vladi poudarja predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi Slavica Mencingar.

Zdaj bo namreč po 1. aprilu 2023, tako Mencingarjeva, »na primarni ravni v ordinaciji (lahko) sedel nekdo z 59. do 62. plačnim razredom, zunaj nje pa srednja medicinska sestra v 24. oziroma diplomirana medicinska sestra v 34. plačnem razredu. To velja ob predpostavki, da sta v ambulanti malce starejši zdravnik ter mlada medicinska sestra začetnica. Nenazadnje imamo tudi v zdravstveni negi zaposlene mlade sodelavce, ki so na začetku karierne poti, brez napredovanj ter s prejemki zgolj malo nad minimalno plačo, pogosto pa tudi pod minimalno plačo.«

To pa so prav tiste medicinske sestre, ki so že v osnovi najslabše plačane, »tudi zaradi prepričanja prejšnjega ministra in takratne vlade, da gre za zaposlene na 'lažjih delovnih mestih', kamor domnevno bežijo kolegice iz bolnišnic. Gre za iste medicinske sestre, ki so izvzete iz tima ambulante družinske medicine, ko gre za dodatno nagrajevanje, od njih pa se pričakuje oziroma zahteva povečanje storitev in delo na 'stoinenem delovišču', ko je treba nadomeščati kogarkoli in kjerkoli. Prejšnja vlada jih je oziroma nas je izigrala – in aktualna prav tako,« trdi Slavica Mencingar.

Zaposleni v zdravstvu najbolje vemo, kdaj rana ali ranica zahteva obliž, kdaj pa metrsko gazo! Takšne so namreč aktualne razlike v 'obližih' posameznih poklicnih skupin znotraj zdravstvenega tima.

Slavica Mencingar, predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi

»Sprašujemo se, kakšni interesi vodijo vlado in zakaj si želi dodatnih konfliktov«

Z lanskoletnim dogovorom o nujnih ukrepih na področju plač, s katerim so želeli preprečiti beg zaposlenih v zdravstveni negi, ki so delali na najtežjih, najzahtevnejših deloviščih v bolnišnicah in socialno-varstvenih zavodih, so bila, kot ugotavlja Mencingarjeva, vsaj nekoliko popravljena najbolj nedopustna odstopanja. 

Tako je v preteklosti do manjšega dviga plačilnih razredov prišlo pri zaposlenih na najtežjih deloviščih v zdravstveni negi, »izključno z namenom, da preprečimo beg tistega nekaj kadra, ki še vztraja v izjemno zahtevnih pogojih – med te izjeme spadajo srednje in diplomirane medicinske sestre v intenzivnih terapijah, perfuzionisti in diplomirane medicinske sestre v nujni medicinski pomoči z opravljenim preverjanjem znanja, ki je enako tako za urgentne zdravnike kot za diplomirane medicinske sestre.«

Zato so v sindikatu zdravstvene nege odklonili podpis sporazuma in namesto tega poslali nedvoumno sporočilo vladi oziroma odločevalcem, tistim, ki »niso zmogli prepoznati in ustrezno nagraditi oziroma 'polepiti z obližem' vseh tistih, ki so z 'zloglasnim novembrskim dogovorom' dobili najmanj in so že v osnovi najslabše vrednoteni kader v zdravstveni negi. Gre v glavnem za zdravstvene tehnike in diplomirane medicinske sestre na primarni ravni, z nekaj izjemami tudi na sekundarni in terciarni ravni. Jasno je, da vlada krši lanski dogovor, na kar smo že večkrat opozorili. Upravičeno pa se sprašujemo, kakšni interesi vodijo vlado in zakaj si želi dodatnih konfliktov.«

Današnje sporočilo zdravstvene nege je namenjeno predstavnikom vlade in vsem odgovornim, ki niso zmogli prepoznati in ustrezno nagraditi oziroma »polepiti z obližem« vseh tistih, ki so z »zloglasnim novembrskim dogovorom« dobili najmanj in so že v osnovi najslabše ovrednoteni kader v zdravstveni negi.

In bolniki?

Leto 2023 bo zagotovo prineslo odgovor na tovrstna (retorična) vprašanja. Bolniki, ki zaradi neoptimalno delujočega zdravstva ostajajo ujetniki nepreglednih čakalnih vrst, pa so tisti, ki že danes z vso upravičenostjo pričakujejo nedvoumne odgovore. Oziroma ponovno vzpostavitev čim bolj nemotenega delovanja zdravstveno-varstvenega kolesja, ki se zdaj vse preveč boleče vrti vzvratno, saj sistem že dolgo ne omogoča več tega, kar zagotavlja na papirju. Na nobeni ravni.

Vladna stran se na napoved zdravniške stavke odziva z nerazumevanjem. Tako je, denimo, ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik danes izpostavila pričakovanje vlade, po katerem bi zdravniki končno morali pozornost od višine svojih plač preusmeriti na bolnike in jim zagotoviti pravočasno, skrbno obravnavo. Vlada v aktualnih makroekonomskih razmerah in napovedih ponudbe, ki je bila nazadnje na pogajalski mizi, ne namerava spreminjati. In zdravniki tega pravzaprav niti ne pričakujejo (več), podobno kot zaposleni v zdravstveni negi.

O začetku stavke in logistiki, povezani s sindikalnim protestom slovenskega zdravništva, vključno s stavkovnimi zahtevami, bo več znanega v prihodnjem tednu.

Bolniki, ki zaradi neoptimalno delujočega zdravstva ostajajo ujetniki nepreglednih čakalnih vrst, že danes z vso upravičenostjo pričakujejo nedvoumne odgovore. Oziroma ponovno vzpostavitev čim bolj nemotenega delovanja zdravstveno-varstvenega kolesja, ki se zdaj vse preveč boleče vrti vzvratno, saj sistem že dolgo ne omogoča več tega, kar zagotavlja na papirju. Na nobeni ravni.

Prazni stoli v čakalnici

Simbolične fotografije: iStock

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Značke

Stavka zdravnikov

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona