Bo Janezu Poklukarju uspelo?

Bo Janezu Poklukarju uspelo?

Kako zagotoviti dovolj kadra v zdravstvu, zlasti na področju zdravstvene nege, kako skrajšati predolgotrajno čakanje in zagotoviti ažurnost ter kakovost pri udejanjanju pravic? Da pri nas pomanjkanje strokovnega kadra v zdravstvu povzroča resne težave, je znano, že dolgo – prav tako kot posledično okrnjena logistika dela. V zdravstveni negi, kjer že sicer kronično primanjkuje medicinskih sester – in številke niso majhne, govora je o kar 25-odstotnem kadrovskem primanjkljaju –, so v času epidemije razmere postale neobvladljive, zlasti na oddelkih za intenzivno terapijo. In podobno je tudi s kadrovsko pokritostjo z zdravniki, zlasti v nekaterih vejah medicine, zato se Slovenija še vedno sooča z razmerami, v katerih posamezne regije nimajo določenih specialistov. Pacienti so tako na diagnostiko in kontrolne preglede primorani odhajati drugam, praviloma v prestolnico – a šele, ko pridejo na vrsto po nedopustno dolgem čakanju. Tudi sicer, ne le med COVID epidemijo.

Bo Janezu Poklukarju uspelo?
Janez Poklukar, kandidat za novega ministra za zdravje, bo v tej izpostavljeni vlogi, na kateri bo pod stalnimi pritiski moral poskrbeti za odpravo številnih sistemskih težav v zdravstvu, vključno s kadrovskim mankom, ki onemogoča izvajanje nemotene, pravočasne in celovite oskrbe v tako rekoč vseh vejah medicine.

Najprej poglejmo, kako so se reševanja podobnega sistemskega problema lotili v Avstriji – kajti ni je države, ki se ne bi spopadala s pomanjkanjem strokovnega kadra v zdravstvu ali, denimo, sociali. Na Dunaju so se odločili za svojevrsten recept. Zaradi povečane brezposelnosti in zavoljo izrazitega manka kadra na področju zdravstva in nege bodo poskušali istočasno rešiti dve težavi: zmanjšati število brezposelnih tako, da jim omogočijo nadaljnje izobraževanje ali prekvalifikacijo v deficitarne poklice, med katerimi je tudi zdravstvena nega. 

Izračunali so, da bodo na omenjenih področjih do leta 2030 morali zagotoviti 9000 dodatnih zaposlitev. Zato bodo brezposelnim, ki se bodo odločili za najmanj leto dni trajajoče dodatno brezplačno poklicno izobraževanje, poleg nadomestila za brezposelnost zagotovili tudi štipendijo v višini 400 evrov na mesec.

zdravstvo dunaj

Na Dunaju bodo na področju zdravstva in nege do leta 2030 morali zagotoviti 9000 dodatnih zaposlitev. Zato bodo brezposelnim, ki se bodo odločili za najmanj leto dni trajajoče dodatno brezplačno poklicno izobraževanje, poleg nadomestila za brezposelnost zagotovili tudi štipendijo v višini 400 evrov na mesec.​

Kot pojasnjujejo na predstavništvu mesta Dunaj v Ljubljani, gre za 120 milijonov evrov vredno naložbo, kajti pandemija koronavirusa je jasno pokazala, kako pomembna (in tudi zdesetkana) so delovna mesta na področju zdravstva in socialnega varstva oziroma nege pa tudi predšolske vzgoje. Na Dunaju odločitev, ki bo pripomogla tudi k povečanju števila izobraževalnih mest, argumentirajo z nujno potrebnim zagotavljanjem delovnih mest prihodnosti.

Kako pa bo ukrepal Janez Poklukar, če bo postal minister za zdravje?

Janez Poklukar
Janez Poklukar

Reformne rešitve na področju zdravstva, na katere Slovenija – predvsem pa pacienti, ujeti v nedopustno dolgih vrstah – čaka že vrsto let, pa napoveduje tudi po vsej verjetnosti skorajšnji novi minister za zdravje, trenutno še vedno aktualni generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar, ki je danes za opravljanje ministrske vloge dobil zeleno luč parlamentarnega matičnega odbora. 

Državni zbor bo o njegovem imenovanju odločal prihodnji torek, bodoči minister pa v tem trenutku napoveduje predvsem ukrepe, s katerimi bo mogoče izboljšati dostopnost v zdravstvu, ki je zdaj – pa ne le na račun epidemije – vse prej kot optimalna. Pri tem je, na žalost, treba računati tudi na posledice epidemije, na številna bolezenska stanja, ki so v času usmerjenega in prednostnega obvladovanja bolezni COVID, začela izrisovati povsem spremenjeno zdravstveno sliko na Slovenskem; njena podoba se bo izostrila šele čez čas.

Poklukar se, kot pravi, zaveda, da bo na začetku treba odpraviti ključno ahilovo peto ministrstva za zdravje – kadrovsko zdesetkano, vse prej kot optimalno zasedbo. Ta je v preteklosti praviloma onemogočala operativnost, agilnost in ažurnost odzivanja na ključne probleme v zdravstveni sferi, vključno z zakonodajo, ki v prenekaterem delu ostaja le še zabrisan zapis na papirju, o katerem v praksi ni več ne duha ne sluha – in o tem vedo zavarovanci oziroma bolniki na podlagi dosedanjih izkušenj veliko povedati. Ključni problemi v zdravstveni sferi namreč onemogočajo nemoteno delovanje zdravstva, ki bi moralo biti prvenstveno pisano na kožo pacientom v trenutku, ko ti potrebujejo njegovo pomoč.

Pri saniranju razmer v zdravstvu pa bo med drugim nujno treba dregniti v še eno ahilovo peto na tem področju – korupcijo.

Bo novemu ministru za zdravje tak poseg uspel? Če si bo upal ukrepati, mu dela ne bo zmanjkalo.

ahilova peta ministrstva za zdravje

Ahilova peta ministrstva za zdravje je kadrovsko zdesetkana, vse prej kot optimalna zasedba, ki je v preteklosti praviloma onemogočala operativnost, agilnost in ažurnost odzivanja na ključne probleme v zdravstveni sferi, vključno s celovito spremembo zastarele zakonodaje in odpravo najakutnejših kratkih stikov v sistemu. Ti onemogočajo nemoteno delovanje zdravstva, ki bi moralo biti prvenstveno pisano na kožo pacientom v trenutku, ko ti potrebujejo njegovo pomoč.

Pri saniranju razmer v zdravstvu pa bo med drugim nujno treba dregniti v še eno ahilovo peto na tem področju – korupcijo.

Bo novemu ministru za zdravje tak poseg uspel? Če si bo upal ukrepati, mu dela ne bo zmanjkalo.

Naslovna fotografija: STA; simbolični fotografiji: iStock; fotografija z Dunaja: PID/Markus Wache

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Značke

ministrstvo za zdravje

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona