Na Dunaju v šolah odvzem brisa z grgranjem

Na Dunaju v šolah odvzem brisa z grgranjem

Da bi se kljub pandemiji novega koronavirusa pouk lahko odvijal čim bolj nemoteno, bodo na Dunaju tiste učence in dijake ter učitelje, pri katerih bodo posumili, da so okuženi s koronavirusom SARS-CoV-2, po novem lahko testirali kar v šoli. Uporabili bodo bistveno prijaznejšo obliko testiranja, ki so jo razvili v avstrijski prestolnici – test z grgranjem slane tekočine, ki traja 60 sekund, rezultati pa so znani najkasneje v 24 urah. Učinkovitost tega testa so preizkusili avgusta z brezplačnim testiranjem Avstrijcev, ki so se vrnili s Hrvaške.

Na Dunaju v šolah odvzem brisa z grgranjem

Pilotni projekt takšnega testiranja, v katerem bodo za odvzem brisov na šolah po strokovni plati skrbele štiri mobilne ekipe zdravstvenih delavcev, se bo začel prihodnji teden. Če bodo vzorec, denimo, odvzeli do 11. ure, bo rezultat testiranja znan že isti dan; po zdajšnjih predvidevanjih naj bi na ta način, ki se je v avgustu potrdil ne le kot hiter, ampak tudi kot kakovosten in učinkovit pristop, lahko izvedli do 300 testiranj na dan.

Bistvena prednost testa z grgranjem slane tekočine je zagotovo ta, da ni le enostavnejši za uporabo, ampak je za domnevno okuženo osebo tudi odvzem bistveno manj neprijeten. Ko bo pilotni projekt nemoteno stekel in ko bodo na šolah dobili tudi zeleno luč zdravstvenih služb, pa bodo odvzemanje vzorcev namesto medicinskega osebja lahko prevzele kar šole same, pri čemer bodo za testiranje otrok, mlajših od 14 let, morale dobiti dovoljenje staršev.

Ne več kot minuto trajajoči test z grgranjem slane tekočine je za domnevno okuženo osebo bistveno manj neprijeten kot, denimo, odvzem brisa nosne votline. Na dunajskih šolah bodo vsak dan lahko izvedli do 300 testiranj; pri vzorcih, odvzetih do 11. ure, bodo rezultati znani že isti dan.

Že jutri pa bo mesto Dunaj na teren poslalo avtobus za odkrivanje okužb, v katerem bodo s pomočjo sodobne naprave za testiranje lahko izvedli kar 48 testov na uro; od odvzema vzorca do rezultata pa ne bo treba čakati več kot uro. Avtobus bodo za zdaj uporabljali za izvajanje testiranj na šolah, kasneje pa bodo to možnost lahko izkoristila tudi podjetja.

Od jutri bo na Dunaju na terenu avtobus za odkrivanje okužb, v katerem bodo s pomočjo sodobne naprave za testiranje lahko izvedli kar 48 testov na uro; od odvzema vzorca do rezultata ne bo treba čakati več kot uro.

Testiranje na Dunaju

Fotografije otrok med izvajanjem testa z grgranjem: avstrijsko ministrstvo za izobraževanje, znanost in raziskovanje; ostale fotografije testiranja z grgranjem: PID/Houdek; fotografija Dunaja: iStock; fotografija odvzema brisa nosne votline: STA

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Značka

klasični test

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona