Kratko in jedrnato o ukrepih proti novemu koronavirusu – Nina Pirnat, direktorica NIJZ

Kratko in jedrnato o ukrepih proti novemu koronavirusu – Nina Pirnat, direktorica NIJZ

Ker se na stari celini širjenje okužb z novim koronavirusom nadaljuje, je Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) oceno tveganja za EU povečal na zmerno do visoko raven. V Sloveniji po doslej opravljenih 255 testiranjih (po včeraj objavljenih podatkih) nimamo nobenega potrjenega primera okužbe – pa tudi mreža zaščitnih ukrepov na nacionalni ravni je zdaj jasneje opredeljena. A kljub temu bi bilo utopično pričakovati, da se pri nas ne bodo v kratkem pojavili prvi primeri okužb s koronavirusom SARS-CoV-2, je v video pogovoru za Zdravstveniportal.si opozorila direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat.

Kratko in jedrnato o ukrepih proti novemu koronavirusu – Nina Pirnat, direktorica NIJZ
Nina Pirnat (Foto: Diana Zajec)

Z vidika bolnikov se algoritem ukrepanja ne spreminja: dosledno se je treba držati osnovnih higienskih pravil za preprečevanje okužbe; pri sumu na okužbo je treba poklicati osebnega zdravnika, zvečer oziroma ponoči pa v urgentni center. Drugače pa je pri izvajalcih, saj zdaj velja, da v mrežo ne bodo vpeti vsi zdravstveni domovi oziroma njihove urgentne službe, ampak zgolj 16 od skupno 55. Kontaktne točke za odvzem brisov domnevno okuženim bodo delovale v sklopu zdravstvenih domov – v Tolminu, Kranju, na Jesenicah, v Ljubljani, Novi Gorici, Novem mestu, Brežicah, Trbovljah, Velenju, Celju, Postojni, Kočevju, Izoli, Slovenj Gradcu, Mariboru in v Murski Soboti. 

16 kontaktnih točk
Z vzpostavitvijo 16 lokacij se je ministrstvo za zdravje odzvalo na opozorila zdravnikov, da je to mrežo treba razprostreti bolj domišljeno in zmanjšati možnosti za širjenje okužb. 

Slovenija je trenutno, vsaj glede na doslej negativne rezultate laboratorijskih testov, na novi koronavirus še vedno »imuna«, medtem ko je epidemiološka slika na starocelinski in globalni ravni bistveno drugačna: v 18 članicah Unije so do včeraj potrdili 2100 primerov okužb z novim koronavirusom, ki so povzročile 38 smrti, po svetu pa je s koronavirusom SARS-CoV-2 okuženih 89.068 ljudi, 3046 jih je zaradi zapletov pri prebolevanju bolezni COVID-19 umrlo. 

Podatki ECDC
Slika pojavnosti novega koronavirusa v začetku tega tedna (vir: ECDC)

Video pogovor z Nino Pirnat

Na katere ključne momente pri tem globalnem javno-zdravstvenem izzivu opozarja epidemiologinja Nina Pirnat?

V pogovoru za zdravstveni portal sva se dotaknili tako rekoč večne dileme glede preventivnega nošenja zaščitnih mask, ki pa ga stroka na splošno odločno odsvetuje, saj se z nepravilno uporabo tovrstnih zaščitnih sredstev možnost prenosa okužbe v resnici še dodatno poveča. 

Sogovornica je v strnjeni obliki nanizala tudi vse smiselne in tako rekoč obvezne (samo)zaščitne ukrepe za preprečevanje okužbe, ki so, pa naj gre za gripo ali za novi koronavirus, pravzaprav povsem enaki.

Seveda me je zanimal tudi njen odziv na zadnje javno pismo Srebrne niti, v katerem vodstvo združenja za dostojno starost začasno uvedbo karantene v domovih za starejše označuje kot neprimerno diskriminacijo. Zakaj so po mnenju direktorice NIJZ takšni rigorozni ukrepi smiselni in upravičeni?

Seveda je v povezavi z novim koronavirusom še veliko neznank, vendar ta virus po dosedanjih ugotovitvah najmanj ogroža najmlajše, medtem ko so med najbolj ogroženimi starejši moški, ki imajo vsaj eno kronično obolenje in kadijo. Veliko pa je tudi novih spoznanj, po katerih se zdi bolj jasno, zakaj je do tako velikega števila okužb prišlo, denimo, v Italiji, kjer imajo domačini tradicionalno tesne socialne stike, ki jih izrazijo že ob srečanju, z objemanjem in poljubljanjem na lice ...

Datum video pogovora: 2. marec (zjutraj).

Nekaj bistvenih vsebinskih poudarkov:

Kam po strokovno pomoč, če sumite, da ste okuženi z novim koronavirusom? Natančna navodila dobite po telefonu – podnevi pokličete osebnega zdravnika, zvečer oziroma ponoči pa v urgentni center.

Ključni (samo)zaščitni ukrepi so povsem enaki, ne glede na to, ali se srečujemo s koronavirusom ali z drugim povzročiteljem akutne okužbe dihal, denimo z gripo.

Maska okužbo preprečuje le dve uri, potem je neuporabna ... Kdor nosi masko, jo mora znati pravilno uporabljati.

V domovih za starejše ne gre za diskriminatorne, ampak za zaščitne ukrepe, ki pa včasih res lahko povzročijo še večji občutek osame ... 

Do zdaj so bila vsa testiranja negativna. Pričakovati, da primera okužbe z novim koronavirusom pri nas ne bi našli, je čista utopija.

Kako ravnati v prihodnjih dneh, ko naj bi se po oceni Nine Pirnat z veliko verjetnostjo srečali s prvimi okužbami z novim koronavirusom tudi pri nas? Recept glede udeležbe na množičnih prireditvah je: »Skrajno samozaščitno obnašanje.«

Nina Pirnat

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



koronavirus

Zdravniki so včeraj vendarle prejeli tudi poenotena navodila glede obravnave bolnikov, ki sumijo, da bi utegnili biti okuženi z novim koronavirusom. Na resornem ministrstvu glede zalog zaščitne opreme zagotavljajo, da za to odslej je in bo sproti poskrbljeno. 

virus

Nedopustno pa se zdi, da so v trenutni situaciji priložnost za zaslužek takoj uzrli tudi dobavitelji medicinskega materiala. Ti so, kot je včeraj opozoril izr. prof. dr. Miroslav Petrovec, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo, v sklopu katerega vodi laboratorij za diagnostiko virusnih infekcij, v zadnjem tednu dni močno (tudi za trikrat) zvišali cene za komponente, ki se uporabljajo pri laboratorijskem testu za ugotavljanje okuženosti z novim koronavirusom.

koronavirus

Na temo novega koronavirusa bo v petek izredno zasedanje ministrov za zdravje. Evropska komisija članice poziva k uskladitvi ukrepov – v smislu zagotovitve ustreznih zmogljivosti v zdravstvu, primernega ukrepanja in obveščanja javnosti ter celovitega odzivanja na posledice, ki se že odražajo in se bodo odrazile v zdravju, gospodarstvu in mobilnosti. Na evropski ravni je za sprotno usklajevanje in ukrepanje zadolženih pet komisarjev, med drugim tudi komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

virus

 

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona