Od 32 dodatnih timov družinske medicine jih bo Ljubljana dobila pet, v Kranju, kjer je zaradi preobremenitev dalo odpoved 23 zdravnikov, pa jih bodo dobili tri

Od 32 dodatnih timov družinske medicine jih bo Ljubljana dobila pet, v Kranju, kjer je zaradi preobremenitev dalo odpoved 23 zdravnikov, pa jih bodo dobili tri

Da razmere v zdravstvu zahtevajo celovito in korenito ukrepanje, je jasno že dolga leta, vendar do bistvenih izboljšav ni prišlo, čakalne vrste pa se še naprej podaljšujejo. Minister za zdravje Aleš Šabeder je vodenje resornega ministrstva prevzel v obdobju kulminacije težav zlasti v osnovnem zdravstvu, ki najbolj očitno potrebuje revitalizacijo. Ukrepi so napovedani, iskanje rešitev se pospešeno nadaljuje. V tem kontekstu je upravni odbor zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) na današnji seji sprejel sklep, ki naj bi zagotovil tako dolgo pričakovano okrepitev timov na primarni ravni.

Od 32 dodatnih timov družinske medicine jih bo Ljubljana dobila pet, v Kranju, kjer je zaradi preobremenitev dalo odpoved 23 zdravnikov, pa jih bodo dobili tri
So se razmere v osnovnem zdravstvu vendarle začele izboljševati? Foto: iStock

Danes sprejeti sklep upravnega odbora ZZZS se nanaša na razpis za sklepanje pogodb za opravljanje programov zdravstvenih storitev. V razpisu bo ZZZS namenil dodatnih 7,1 milijona evrov za (med drugim) financiranje dodatnih 32 ambulant splošne oziroma družinske medicine ter dodatnih 21 otroških in šolskih dispanzerjev. Da bi preobremenjenim družinskim zdravnikom čim prej zagotovili dodatne okrepitve, je rok za prijavo na te programe že 6. maj; če v tem času kateri od programov ne bo oddan, pa se bodo timi zanje lahko potegovali tudi kasneje.

Razpis, ki bo objavljen v soboto, zajema več dejavnosti: 

  • splošna in dispanzerska dejavnost
  • zobozdravstvena dejavnost
  • reševalna služba in nujna medicinska pomoč
  • specialistična ambulantna dejavnost in dialize
  • specialistična bolnišnična dejavnost
  • zdraviliška zdravstvena dejavnost
  • lekarniška dejavnost
  • dejavnost zdravstvene nege in druge zdravstvene dejavnosti, ki jih opravljajo domovi za starejše in drugi socialnovarstveni zavodi ali gospodarske družbe
  • dejavnost NIJZ in Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Rok za oddajo ponudb je 31. avgust. Izjema so programi splošnih ambulant oziroma ambulant družinske medicine ter otroški in šolski dispanzerji na točno določenih območjih, s katerimi naj bi pospešili reševanje kritičnih razmer zaradi akutnega pomanjkanja zdravnikov, kjer se rok izteče že čez približno dva tedna.

V katerih krajih bodo dobili dodatne družinske zdravnike in pediatre?

Od skupno 32 novih timov splošne oziroma družinske medicine bo Kranj dobil tri, Ljubljana pet, Koper dva, po enega pa Škofja Loka, Celje, Slovenske Konjice, Šentjur, Krško, Sevnica, Radovljica, Tržič, Cerknica, Domžale, Grosuplje, Logatec, Ribnica, Vrhnika, Zagorje, Ptuj, Slovenska Bistrica, Nova Gorica, Novo mesto, Črnomelj, Mozirje in Velenje.

Za reševanje kadrovskega primanjkljaja v otroških in šolskih dispanzerjih je predvidenih 21 timov – šest v Ljubljani, po dva v Kranju, Kopru, Celju in Domžalah, po enega pa bodo dobili v Velenju, Novem mestu, Novi Gorici, Idriji, Brežicah, Žalcu in Šmarjah.

Minister Šabeder danes (po)iskal rešitve s pediatri

Sicer pa se je minister za zdravje Aleš Šabeder danes sestal tudi s predstavniki pediatrov, ki delajo v osnovnem zdravstvu. Ti so v nedavnem javnem apelu opozorili na vse bolj nevzdržne razmere, v katerih so prisiljeni delati in ki močno vplivajo na kakovost in varnost njihovega dela.

Šabeder je zagotovil urgentno uvedbo nekaterih ukrepov, ki so bolj administrativne in normativne narave, medtem ko naj bi kompleksnejše spremembe začrtali po izčrpnem pogovoru z ZZZS in jih umestili v aneks številka dve k splošnemu dogovoru za to leto. Tudi resorni minister se strinja, da je med ključnimi problemi pomanjkanje pediatrov na primarni ravni, kjer pa je situacija vendarle nekoliko manj skrb vzbujajoča kot v družinski medicini. 

Minister za zdravje Aleš Šabeder je po današnjem pogovoru s pediatri zagotovil urgentno uvedbo nekaterih ukrepov, ki so bolj administrativne in normativne narave, medtem ko naj bi kompleksnejše spremembe začrtali po izčrpnem pogovoru z ZZZS in jih umestili v aneks številka dve k splošnemu dogovoru za to leto.

Še dopustna meja za vpisovanje pacientov (1895 glavarinskih količnikov), ki jo bo aneks številka ena k splošnemu dogovoru za to leto določil za družinsko medicino, bo po ministrovem zagotovilu veljala tudi za pediatre, med katerimi danes številni presegajo kvoto 2800 glavarinskih količnikov. 

Pediatrov v Sloveniji močno primanjkuje; če naj bi zagotovili enakomerno razporejenost pediatričnih programov po vsej Sloveniji, bi na primarni ravni potrebovali dodatnih 50 zdravnikov. Da bi nadomestili pediatre, ki se bodo v kratkem upokojili, pa bi bilo po besedah Bernarde Vogrin, predstavnice sekcije za primarno pediatrijo, ki deluje v sklopu Slovenskega zdravniškega društva, treba zagotoviti še dodatnih 100 specialistov pediatrije.

Če naj bi zagotovili enakomerno razporejenost pediatričnih programov po vsej Sloveniji, bi na primarni ravni potrebovali dodatnih 50 zdravnikov.

Da bi nadomestili pediatre, ki se bodo v kratkem upokojili, pa bi bilo treba zagotoviti še dodatnih 100 specialistov pediatrije.

Med najbolj obremenjenimi so timi v Tržiču, Ravnah na Koroškem, Šmarju pri Jelšah in v Ajdovščini. 

Danes je na srečanju na resornem ministrstvu beseda med drugim tekla tudi o ureditvi preventivne zdravstvene oskrbe otrok in mladostnikov – s sprejetjem pravilnika, ki bo omogočil uvedbo sodobnejših preventivnih metod. Za preventivno oskrbo otrok naj bi v prihodnje med drugim skrbeli tudi v centrih za krepitev zdravja, ki so bili doslej »rezervirani« zgolj za odrasle.

Za preventivno oskrbo otrok naj bi v prihodnje med drugim skrbeli tudi v centrih za krepitev zdravja, ki so bili doslej »rezervirani« zgolj za odrasle.

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.

 



Vas zanima več vsebin s podobnimi ali istimi značkami?
Vabimo vas k raziskovanju in branju.
Aleš Šabeder bolniki družinska medicina kakovost in varnost ministrstvo za zdravje pacienti pediatrija revolt sistem ukrepi zdravje zdravljenje zdravniki zdravstvo ZZZS

Pri aneksu številka ena manjka le še soglasje ZZZS

Danes so se sicer odvijala tudi pogajanja o aneksu številka ena k splošnemu dogovoru za to leto – kot so sporočili z zdravniške zbornice, so se ta končala z dogovorom, v katerem so vsi partnerji (razen ZZZS) sprejeli vsebino aneksa, ki prinaša ukrepe za razbremenitev timov splošne oziroma družinske medicine in pediatrije.

Kot so sporočili z zbornice, so predstavniki ZZZS na pogajanjih pojasnili, da nimajo mandata za opredeljevanje do vsebine aneksa, ker da o tem upravni odbor še ni odločal. Je pa upravni odbor tako rekoč v istem času, kot so se dovijala pogajanja,  sprejel sklep o razpisu programov, ki vključuje tudi dodatnih 53 ambulant splošne oziroma družinske medicine ter otroških in šolskih dispanzerjev.

Ob tem smo se še pozanimali, kdaj namerava upravni odbor  ZZZS (ponovno) razpravljati o aneksu številka ena k splošnemu dogovoru. Datum še ni znan, vendar bodo člani upravnega odbora o aneksu, ki mu prvič niso prižgali zelene luči, najverjetneje razpravljali v kratkem.

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona