Ponižanje mladih zdravnikov, ki od danes dalje nimajo več pravice do receptov za osebno rabo

Ponižanje mladih zdravnikov, ki od danes dalje nimajo več pravice do receptov za osebno rabo

Danes je začel veljati novi pravilnik o receptih za osebno rabo, ki to pravico odvzema približno 1000 slovenskim zdravnikom, ki so brez licence – bodisi je nimajo več, ker so prenehali delati kot zdravniki in so tako izgubili dovoljenje za opravljanje zdravniškega dela, ali pa je še nimajo, ker še niso opravili specialističnega izpita. In prav pri slednjih prihaja do nevzdržnega paradoksa – ti mladi zdravniki namreč lahko zdravijo paciente, izgubili pa so pravico, da bi predpisali zdravila sebi ali svojim bližnjim.

Ponižanje mladih zdravnikov, ki od danes dalje nimajo več pravice do receptov za osebno rabo
V Sloveniji smo danes, z ukinitvijo pravice do receptov za osebno rabo zdravnikom, ki še nimajo licence, prišli do točke, ko je država po njihovi oceni jasno pokazala, da mladim zdravnikom ne zaupa in jih celo kaznuje. Je res, da zdravnik pred specialističnim izpitom ni sposoben oceniti bolezni sebe ali svojcev, lahko pa predpiše zdravilo vsem svojim pacientom? Apel za odpravo tega ukrepa, ki ga zdravniki z ogorčenjem zavračajo, je danes romal na naslove odgovornih. Foto: iStock

»Odslej vsi zdravniki s strokovnim izpitom in specializacijo, ki še ni končana, niso pristojni za uporabo osebnih receptov. To je bilo znano že nekaj mesecev, vendar smo upali, da bosta ZZZS in država vzeli pamet v roke in popravili pravilnik. Ampak ne.« Takšna pisma in odzivi krožijo med zdravniki, ki so od predstavitve tega ukrepa in posledičnih iskanj najboljših možnih rešitev verjeli, da bo vendarle zmagal razum in da država ne bo na tak način pokazala nezaupanja do njihovega dela.

A zgodilo se je prav to. Z današnjim dnem je ta ukrep, zapisan v novem pravilniku o receptih za osebno rabo, začel veljati.

»Kam smo prišli? Prišli smo do točke, ko država mladim zdravnikom ne zaupa in jih celo kaznuje. Zdravnik pred specialističnim izpitom torej ni sposoben oceniti bolezni sebe ali svojcev ter posledično izdati recept? Ni sposoben prepoznati angine, vnetja mehurja, srednjega ušesa ali podobnih obolenj, ki niso redka? Niti kontracepcije ne sme predpisati? Zdravnik mora torej obiskati osebnega zdravnika, po možnosti vzeti dopust in prositi za recept, ker ga žal sam očitno ni sposoben predpisati. Še bolj patetično se mi zdi dejstvo, da specializant lahko predpiše zdravilo vsem svojim pacientom, ki jih ni malo, sebi pa ne,« razmišlja bodoča zdravnica, ki je trenutno v zadnjem letniku medicine. 

»Prišli smo do točke, ko država mladim zdravnikom ne zaupa in jih celo kaznuje. Zdravnik pred specialističnim izpitom torej ni sposoben oceniti bolezni sebe ali svojcev ter posledično izdaje recepta? Ni sposoben prepoznati angine, vnetja mehurja, srednjega ušesa ali podobnih obolenj, ki niso redka? Niti kontracepcije ne sme predpisati?«

(iz dopisa bodoče zdravnice, ki je trenutno v zadnjem letniku medicine)

Po prepričanju (ne le mladih) zdravnikov odločevalci na ta način ne zmanjšujejo čakalnih vrst, nasprotno, podaljšujejo jih. 

»S tem ne privarčujemo, s tem mečemo denar skozi okno. In ne, ne gre za privilegij zdravnikov. Gre za racionalno potezo. Kakor je frizer sposoben narediti frizuro svojemu otroku, ekonomist voditi finance partnerjevega podjetja ali pravnik pregledati pogodbo svoje mame, tako je zdravnik sposoben napisati recept sebi, svojemu otroku in drugim svojcem,« opozarja bodoča zdravnica. 

In dodaja: »Potem pa se čudimo, zakaj zdravniki odhajajo v tujino. Odgovor je preprost: zato, ker jih tam cenijo in jim ponujajo boljše pogoje. Naša lastna država pa ima mlade zdravnike za nesposobne in želi privarčevati na račun tistih, ki so gonilo slovenskega zdravstva.«

Po prepričanju (ne le mladih) zdravnikov odločevalci na ta način ne zmanjšujejo čakalnih vrst, nasprotno, podaljšujejo jih. 

V zadnjem času se je nabralo ogromno takih pisem, razmišljanj bodočih zdravnic in zdravnikov – pa tudi njihovih mentorjev, ki se z ukrepom prav tako ne morejo strinjati. 

Ena od mentoric, Anita Jagrič Friškovec iz celjskega zdravstvenega doma, je med drugim zapisala, da je tak ukrep preprosto nevzdržen: »Tudi kot glavna mentorica se ne morem strinjati, da moje tri specializantke lahko zdravijo bolnike, ne morejo pa zdraviti sebe in svojcev. Gre za izrazito sovražno gesto proti zdravnikom v tej državi.«

Anita Jagrič Friškovec, mentorica, ZD Celje:

Gre za izrazito sovražno gesto proti zdravnikom v tej državi.

Je res vizija slovenske prihodnosti, da mladi zdravniki odidejo?

Ker omenjena zdravnica, specialistka šolske in urgentne medicine, ne verjame, da uvedbe tega ukrepa ni bilo mogoče preprečiti, sprašuje odgovorne: »Je res vizija slovenske prihodnosti, da mladi zdravniki odidejo?«

Zdravniki na primarni ravni, ki so že tako ali tako preobremenjeni in resignirani – pridružujejo pa se jim tudi drugi, ki delujejo na sekundarni in terciarni ravni zdravstvenega varstva –, ne verjamejo, da je slovenska oblast lahko tako kratkovidna. 

Po njihovem prepričanju takšno poniževanje mladih zdravnikov »za to državo in družbo ni dobro. Posledice bodo dolgoročne in ne dobre. Takšnih ran v mladih zdravnikih ni mogoče zaceliti. Prizadelo bo generacije. In to nas mora skrbeti.«

Takšno poniževanje mladih zdravnikov za to državo in družbo ni dobro. Posledice bodo dolgoročne in ne dobre. Takšnih ran v mladih zdravnikih ni mogoče zaceliti. Prizadelo bo generacije. In to nas mora skrbeti.

(mnenje izkušenih zdravnikov)

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.

 



Apel odgovornim

Omenjeni klic k razumu, ki ga povzemamo na zdravstvenem portalu in po katerem naj mladih zdravnikov vendarle ne bi prizadeli z odvzemom pravice do pisanja receptov za osebno rabo, so danes prejeli številni naslovniki, med drugim minister za zdravje Samo Fakin, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Pia Vračko, generalni direktor ZZZS Marjan Sušelj, predsednica zdravniške zbornice dr. Zdenka Čebašek-Travnik ter sindikata Fides in Praktik.um.

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona