Dr. Tina Bregant in mladi zdravniki: »Načela kakovostne in varne obravnave pacientov so ogrožena!«

Dr. Tina Bregant in mladi zdravniki: »Načela kakovostne in varne obravnave pacientov so ogrožena!«

Mladi zdravniki so se danes ponovno odzvali na aktualno dogajanje v zdravstvu. »Trenutno najbolj razvpiti primer otroške kardiokirurgije je le prva padla karta hišice iz kart,« je v imenu Mladih zdravnikov Slovenije v javnem odzivu in pozivu k sprejemanju ukrepov, ki naj bodo v prihodnje prežeti z bistveno več (politične) modrosti, zapisala dr. Tina Bregant.

Dr. Tina Bregant in mladi zdravniki: »Načela kakovostne in varne obravnave pacientov so ogrožena!«
Foto: FB profilna slika Mladih zdravnikov Slovenije

Dr. Tina Bregant je ena od mladih zdravnic in zdravnikov, ki so na posledice nepremišljenih ukrepov politike, škodljivih tako za zdravnike kot za bolnike, opozarjali v minulih dveh letih, vendar v tem času premikov na bolje ni bilo, njihovi pozivi so ostali neslišani in preslišani. Toda mladi zdravniki so še vedno trdno prepričani, da bomo Slovenci še dolga leta čutili »posledice poseganja politike in pomembnih posameznikov v stroko«.

»Življenja bolnikov so resno ogrožena, pod vprašajem je tudi preživetje posameznih subspecialnih medicinskih strok v Sloveniji,« v imenu kolegov svari Tina Bregant.

tina bregant
Dr. Tina Bregant se je v imenu mladih zdravnikov danes kritično odzvala na aktualno dogajanje v zdravstvu: »Etika in morala sta nadrejeni birokraciji in papirologiji!«

O razmerah v zdravstvu, ki kličejo po nujnih, takojšnjih, celovitih spremembah, je Tina Bregant za zdravstveni portal spregovorila že aprila. Več na tej povezavi.

Življenja bolnikov so resno ogrožena, pod vprašajem je tudi preživetje posameznih subspecialnih medicinskih strok v Sloveniji.

Zaradi tako nedopustnega dogajanja in posledic, ki jih odgovorni poskušajo prikriti ali jih prikazati v čim bolj mili obliki, mladi zdravniki ponovno izpostavljajo ključne probleme: »škodljive poteze politike v preteklem letu, vmešavanje politike v stroko, neposluh za bolnike in zdravstveno osebje ter željo po ugajanju javnosti za ceno resnice«.

Posledice takšnih političnih pristopov so jasne, prepoznavne v konkretnih aktualnih problemih: »Omejevanje dela in razvrednotenje lastnih zdravnikov je skrb vzbujajoče. Ad hoc spreminjanje zakonov, kot smo mu bili priča v minulem letu, je nepremišljeno. Istočasno pa izpostavljanje slovenskih bolnikov in zdravnikov neurejenim razmeram krši načela kakovostne in varne obravnave, čemur se moramo vsi skupaj upreti in spremeniti trenutni zdravstveni sistem«.

Mladi zdravniki si, kot pravijo, iskreno želijo, da pri nas končno vendarle vzpostavimo »delujoč, kakovosten in varen sistem obravnave vseh bolnikov, ki bi temeljil na sodelovanju, enakovrednih in spoštljivih odnosih, na preseganju zavisti, potrebe po premoči in nespodobnega bogatenja na račun bolnih – ter na zavedanju, da sta etika in morala nadrejeni birokraciji in papirologiji«.

Politika pa bo morala, kot še sporoča dr. Tina Bergant v imenu mladih zdravnikov, slediti zavezi, po kateri mora delovati za ljudi, v njihovo dobro – in ne le streči lastnim interesom.

Mladi zdravniki Slovenije iskreno želimo, da se vzpostavi delujoč, kakovosten in varen sistem obravnave vseh bolnikov, ki bi temeljil na sodelovanju, enakovrednih in spoštljivih odnosih, na preseganju zavisti, potrebe po premoči in nespodobnega bogatenja na račun bolnih – ter na zavedanju, da sta etika in morala nadrejeni birokraciji in papirologiji.



Mladi zdravniki Slovenije opozarjajo:

  • Slovenci bomo še dolga leta čutili posledice poseganja politike in pomembnih posameznikov v stroko. 
  • Trenutno najbolj razvpiti primer otroške kardiokirurgije je le prva padla karta hišice iz kart.
  • Življenja bolnikov so resno ogrožena, zelo negotovo je tudi preživetje posameznih subspecialnih medicinskih strok.
  • Omejevanje dela in razvrednotenje lastnih zdravnikov je skrb vzbujajoče.
  • Ad hoc spreminjanje zakonov, kot smo mu bili priča v minulem letu, je nepremišljeno.
  • Izpostavljanje slovenskih bolnikov in zdravnikov neurejenim razmeram krši načela kakovostne in varne obravnave.

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona