Zakaj zdravstvena blagajna tako pozno dobiva zeleno luč vlade za 111 milijonov evrov višjo porabo?

Zakaj zdravstvena blagajna tako pozno dobiva zeleno luč vlade za 111 milijonov evrov višjo porabo?

Vlada je danes sprejela spremembe odloka (odlok o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od 2018 do 2020), s katerimi za prihodnje leto na novo določa plafon porabe denarja v javno-finančnih blagajnah, med drugim tudi v zdravstveni. Na tej osnovi bodo potem, ko bo spremenjeni odlok potrdil tudi državni zbor, pripravili rebalans proračuna za prihodnje leto. Kar se tiče zdravstva, bodo te spremembe omogočile namensko porabo prispevkov zavarovancev – vendar bi bilo, kar se tiče prerazporeditve tega denarja za izboljševanje dostopnosti do zdravstvenih storitev in za skrajšanje nedopustno dolgih čakalnih dob, bistveno bolj smotrno, če bi vlada odlok spremenila pravočasneje.

Zakaj zdravstvena blagajna tako pozno dobiva zeleno luč vlade za 111 milijonov evrov višjo porabo?
Slovensko zdravstvo se spopada z resnimi težavami, kar najbolj občutijo bolniki, ki so obtičali v nedopustno dolgih čakalnih vrstah. Med rešitvami za izboljševanje dostopnosti do zdravstvenih storitev je tudi poziv vladi, naj da zeleno luč zdravstveni blagajni za preseganje dovoljene porabe na letni ravni v letu 2019. Denar za bolnike je sicer že na voljo, na račun višjega priliva prispevkov, vendar se bodo postopki, kot kaže, še dolgo vlekli. Foto: iStock, kreativa: Zdravstveniportal.si

Na prepočasno sprejemanje sprememb odloka, ki bo omogočil višjo namensko porabo sredstev v zdravstveni blagajni, je sicer že v začetku tedna opozoril tudi upravni odbor zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). Spremenjeni odlok morajo zdaj obravnavati še poslanci; ko bo državni zbor sprejel dokument, bo zagorela zelena luč ne le za rebalans državnega proračuna, ampak (na področju zdravstva) tudi za oblikovanje finančnega načrta ZZZS za prihodnje leto.

Nepravočasna sprememba odloka, pri kateri je prišlo »do precejšnjega zamika, v december 2018 oziroma celo v leto 2019, negativno vpliva na uspešno finančno poslovanje in zadostno financiranje zdravstvenih storitev v letu 2019, ki mora biti v skladu s potrebami prebivalcev in obveznostmi v zdravstvenem sistemu ter višjimi vplačili prispevkov v zdravstveno blagajno,« je danes za Zdravstveniportal.si pojasnil vodja – direktor sektorja za informiranje in odnose z javnostmi direkcije ZZZS Damjan Kos. 

damjan kos
Damjan Kos, ZZZS

Skupščina ZZZS bo kljub temu na decembrski seji obravnavala predlog finančnega načrta ZZZS za prihodnje leto, ki pa bo, kot pravi Kos, uveljavljen šele po sprejetju odloka v državnem zboru in potem, ko bo k finančnemu načrtu ZZZS za leto 2019 dala soglasje tudi vlada. »To pa bo v najboljšem primeru šele januarja 2019,« meni predstavnik direkcije zavoda za zdravstveno zavarovanje.

Zavlačevanje s spremembo odloka negativno vpliva na zadostno financiranje zdravstvenih storitev v letu 2019 – to mora biti v skladu s potrebami prebivalcev in obveznostmi v zdravstvenem sistemu ter višjimi vplačili prispevkov v zdravstveno blagajno.



Vas zanima več vsebin s podobnimi ali istimi značkami?
Vabimo vas k raziskovanju in branju.
bolniki čakalne dobe državni zbor ministrstvo za zdravje poslanci varnost in kakovost vlada zdravje zdravniki zdravstvena blagajna zdravstvo ZZZS

Prihodnje leto bo ZZZS imel na voljo 3.055.000.000 evrov 

Vlada je danes s spremembami odloka določila, da se najvišji obseg izdatkov zdravstvene blagajne za leto 2019 z zdajšnjih 2,944 milijarde evrov zviša na 3,055 milijarde evrov, torej za 111 milijonov evrov. 

Naj ob tem spomnimo, da je upravni odbor ZZZS sicer ocenil, da bi sprememba odloka o najvišjem dovoljenem obsegu izdatkov v letu 2019 zavodu lahko zagotovila za 172 milijonov evrov višjo porabo kot letos (predvsem po zaslugi višjih prihodkov iz prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje). Ob tega bi približno 108 milijonov evrov namenili za zdravstvene storitve.

 

Komentirate

lahko na naši facebook strani.

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona