Pri okužbah z delto je količina virusa približno 1000-krat večja kot pri drugih različicah novega koronavirusa – Slovenija pa je pri zaščiti s cepljenjem med najslabšimi v Evropi

Pri okužbah z delto je količina virusa približno 1000-krat večja kot pri drugih različicah novega koronavirusa – Slovenija pa je pri zaščiti s cepljenjem med najslabšimi v Evropi

Delta val epidemije novega koronavirusa bo izrazito zaznamoval jesensko-zimsko obdobje v Sloveniji – bistveno drugače, kot bi si vsi skupaj želeli. Tudi ali predvsem zaradi premajhnega zaupanja v učinkovitost in smiselnost zaščite s cepljenjem in posledično prenizke precepljenosti slovenstva. In to kljub védenju, da je pri okužbah z delto količina virusa približno 1000-krat večja kot pri drugih različicah SARS-CoV-2. Resnica je takšna, da smo trenutno pri zaščiti s cepljenjem med najslabšimi na stari celini.

Pri okužbah z delto je količina virusa približno 1000-krat večja kot pri drugih različicah novega koronavirusa – Slovenija pa je pri zaščiti s cepljenjem med najslabšimi v Evropi

Kaj nam bo torej prinesla jesen? Vsi si želimo, da bi bilo življenje čim manj okrnjeno, najsi je govora o delovnih okoljih in izobraževalnih ustanovah, ki nam omogočajo rast in razvoj, o prostočasnih dejavnostih, ki nam bogatijo duha, ali o zdravstvu, ki bi moralo zagotavljati, da diagnostika in zdravljenje drugih bolezni ne bosta ponovno pristala na stranskem tiru. A napovedi niso rožnate. Na račun preslabe precepljenosti bo breme bolezni COVID-19 v tem valu bistveno večje kot v zadnjem letu in pol, ko so v bolnišnicah zdravili 18.000 COVID bolnikov; v delta valu naj bi se ta številka skorajda podvojila, strokovnega kadra pa je vedno manj. Medicinske sestre in zdravniki odhajajo iz okolja, v katerem ljudje umirajo tudi zato, ker vse preveč Slovencev noče verjeti stroki in ne želi, ne zmore ali ne zna prevzeti lastne odgovornosti za zaustavitev širjenja bolezni COVID. 

Posledice ne bodo enostavne, za nikogar med nami. Veliko pove že podatek, po katerem so v posameznih kirurških strokah v zadnjih dveh mesecih ugotovili, da je pri vse več onkoloških bolnikih, ki potrebujejo operativno zdravljenje, bolezen v bolj napredovali obliki kot pred epidemijo. Takrat je bila pri novoodkritih rakih bolezen pogosteje v začetni fazi, brez metastaz. In onkologija, žal, ni edina veja medicine, v kateri se bo zdravstvena slika Slovencev močno poslabšala.

V posameznih kirurških strokah so v zadnjih dveh mesecih ugotovili, da je pri vse več onkoloških bolnikih, ki potrebujejo operativno zdravljenje, bolezen v bolj napredovali obliki kot pred epidemijo. In onkologija, žal, ni edina veja medicine, v kateri se bo zdravstvena slika Slovencev močno poslabšala.

Kot poudarja prof. dr. Radko Komadina, predsednik Slovenskega zdravniškega društva, so zdravstveni sistemi povsod po svetu v težavah, v katere jih je pahnila pandemija. Noben namreč ni zasnovan tako, da bi imel dovolj rezervnih zmogljivosti, s katerimi bi bil kos prilivu bolnikov ob izbruhu pandemije, s kakršno se svet sooča danes, medtem ko so mu bile pred tem tovrstne izkušnje prihranjene eno celo stoletje.

Ob tem se dr. Komadina retorično sprašuje, ali nas bodo res šele napake naučile, kaj je v resnici najbolj učinkovito in najbolj varno, pri čemer potegne vzporednico z ukrepi, ki so jih v preteklosti mnogi prav tako odklanjali kot nekaj povsem nesprejemljivega, danes pa so samoumevni – pa naj gre za obvezno uporabo varnostnega pasu med vožnjo ali za z zakonodajo zahtevano vožnjo v treznem stanju.

Bodo šole tokrat lahko ostale odprte?

Šolarji

Število okužb z delta različico je že začelo strmo naraščati – prav zdaj, ko se začenja novo šolsko leto in šole spet odpirajo vrata. Toda kako dolgo bodo izobraževalne ustanove, če se tudi tokrat uresniči najslabši možni scenarij, sploh lahko ostale odprte? 

Pavel Poredoš
Pavel Poredoš

»Vsi lahko prispevamo k temu, da zajezimo epidemijo in preprečimo mnogoštevilne smrti, ki jih bilo že doslej preveč. Zato želimo v imenu medicinske stroke prestaviti ugotovitve številnih študij, ki potrjujejo, da imamo v rokah učinkovita orodja – poleg standardnih zaščitnih ukrepov je to predvsem cepljenje. Žal pa se predvsem na spletu pojavljajo številna lažna sporočila, ki zavajajo ljudi, zato je pri nas uspešnost preventivnih ukrepov na dokaj nizki ravni. Smo med najslabšimi v Evropi glede cepljenja,« poudarja predsednik Slovenske medicinske akademije prof. dr. Pavel Poredoš. Nezmožnost prevzemanja odgovornosti za varnost otrok, ki se kaže tudi med pedagoškim kadrom, se mu zdi absolutno nesprejemljiva.

Vsi lahko prispevamo k temu, da zajezimo epidemijo in preprečimo mnogoštevilne smrti, ki jih bilo že doslej preveč. Žal pa se predvsem na spletu pojavljajo številna lažna sporočila, ki zavajajo ljudi, zato je pri nas uspešnost preventivnih ukrepov na dokaj nizki ravni.

prof. dr. Pavel Poredoš, predsednik Slovenske medicinske akademije

Nujno je izboljšanje splošne informiranosti

»V Sloveniji cepljenje napreduje precej počasneje kot v drugih evropskih državah. Povsod so posamezniki, ki cepljenju izrecno nasprotujejo in k temu spodbujajo tudi druge ljudi; postavlja pa se vprašanje, zakaj je v Sloveniji v primerjavi s številnimi drugimi razvitimi državami več ljudi, ki takim nasprotovalcem verjamejo,« se sprašuje predsednica Zdravniške zbornice Slovenije prof. dr. Bojana Beović, pri čemer opozarja na nujnost dobre osnovne izobraženosti in splošne informiranosti, ki bi ji pri nas po njeni oceni morali dati boljši temelj že v sklopu osnovnošolskega kurikula.

Bojana Beović
Bojana Beović

»V naših šolah je premalo poudarka na osnovnih življenjskih veščinah, med katere spada tudi ohranjanje lastnega zdravja, preprečevanje prenosa kužnih bolezni ter poznavanje pomena cepljenja in njegovega učinkovanja. Kaj narediti v kratkem času, da se bo to stanje izboljšalo? Z informiranostjo. Ljudje morajo vedeti in razumeti, kako cepljenje deluje, zakaj je zaščitno, kakšni so podatki o njegovi učinkovitosti in o varnosti – in informiran posameznik potem ne bo tako zlahka verjel proticepilskim idejam. To so vsebine, ki bi jih bilo nujno treba obravnavati na vseh ravneh izobraževanja,« meni dr. Beovićeva.

Kako bomo preživeli jesenski in zimski val, je po njenem prepričanju zelo odvisno od tega, kako bomo ukrepali. »Cepljenje je neprimerljivo varnejše od neposrednega izpostavljanja virusu in zbolevanja. Glede na število doslej cepljenih po vsem svetu in številne raziskave, ki se odvijajo, smo lahko zelo prepričani v varnost tovrstne zaščite – po drugi strani pa poznamo bolezen, ki ni nevarna le v akutni fazi, ampak tudi zaradi številnih zapletov, ki se kažejo bodisi kot huda oblika bolezni COVID bodisi kot tako imenovani dolgi COVID, ki se pojavlja tudi pri manj nevarnih okužbah. V obeh primerih gre za veliko zdravstveno breme, tako za posameznika kot za družbo.«

Kaj je postcovidni sindrom ali dolgi COVID

Pri nekom, ki je zaradi okužbe s SARS-CoV-2 prebolel COVID, lahko težave v obliki različnih simptomov in znakov vztrajajo še dolgo po preboleli bolezni; v tem primeru gre za postcovidni sindrom oziroma za tako imenovani dolgi COVID, ki se tudi več kot dva meseca od začetka bolezni še vedno kaže kot:

  • zasoplost (pri 43,4 odstotka obolelih), bolečina v prsnem košu in dolgotrajni kašelj;
  • srčno-žilne nenormalnosti (pri petini je v prsnem košu v predelu srca prisotna bolečina, najverjetneje povezana z miokarditisom);
  • kognitivne in mentalne spremembe (prizadetost možganovine, kognitivne motnje, nespečnost, zapora žil, krči, psihiatrične bolezni ...);
  • okvare vonja in okusa;
  • okvare drugih organov (okvara ledvic in jeter, vranice in krvnih žil, vnetje trebušne slinavke, vnetje ščitnice, sprememba mikrobiote ...).

Inventura zaupanja v učinkovitost in varnost cepljenja

»Države, ki so pri cepljenju zelo uspešne – tak primer je Izrael –, imajo cepilne ekipe povsod, kjer se ljudje zbirajo – ves čas, tudi ponoči. Cepljenje mora biti enostavno dostopno. Tudi v Sloveniji se trudimo z mobilnimi enotami. Dostopnost cepljenja se, denimo, v podjetjih prekriva tudi z zagotavljanjem zdravega delovnega okolja, zato morajo tovrstno zaščito spodbujati tudi vodstva podjetij. Če to iz kakršnegakoli razloga trenutno ni mogoče – dolgoročno prav gotovo je, v večini primerov –, pa lahko uporabljamo drugo sodobno metodo, ki je lani še nismo imeli, to je hitro testiranje. Pri tem pa je zelo pomembno dovolj pogosto izvajanje, na 48 ur, kajti tako lahko nekoga, ki je v fazi inkubacije in bo zbolel, v resnici 'ujamemo' v tistem trenutku, ko je izločanje virusa največje,« poudarja prof. dr. Bojana Beović.

Ljudje morajo vedeti in razumeti, kako cepljenje deluje, zakaj je zaščitno, kakšni so podatki o njegovi učinkovitosti in o varnosti – in informiran posameznik potem ne bo tako zlahka verjel proticepilskim idejam.

prof. dr. Bojana Beović, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije

In kakšna je v Sloveniji precepljenost zdravnikov? Zdravniška zbornica je v minulem tednu zbrala podatke za slovenske bolnišnice, ki jih objavljamo v spodnji tabeli. Precepljenost je 100-odstotna v eni sami bolnišnici (Topolšica). Povprečni delež precepljenosti zdravnikov (89,4 odstotka) presegajo še v celjski splošni bolnišnici, v Murski Soboti, Brežicah in v Slovenj Gradcu, v Trbovljah, na onkološkem inštitutu ter v mariborskem UKC.

Precepljenost zdravnikov

Zdravstvena
ustanova
Število
zdravnikov
Število
cepljenih
zdravnikov
Odstotek
cepljenih
zdravnikov
UKC Ljubljana* 1309 1145 87,4 %
UKC Maribor 682 624 91,5 %
SB Celje 366 364 99,4 %
SB Ptuj 77 58 75,3 %
Onkološki inštitut Ljubljana 226 206 91 %
SB Novo mesto 202 162 80 %
SB Murska Sobota
(na dan 31. 7. 2021)
166 159 96 %
SB Trbovlje 39 36 92 %
SB Izola 180 141 78 %
Klinika Golnik
(do 29. 6. 2021)
64 57 89 %
SB Jesenice 89 75 84 %
SB Brežice 60 57 95 %
SB dr. Franca Derganca
Nova Gorica
podatki še niso bili posredovani
SB Slovenj Gradec 151 142 94 %
Bolnišnica Topolšica 24 24 100 %
SKUPAJ 3635 3250 89,4 %
*Upoštevani so vsi zdravniki, vključno s tistimi na dolgotrajnem bolniškem in porodniškem staležu
Podatki so bili zbrani v tednu od 23. do 27. avgusta 2021
Vir: Zdravniška zbornica Slovenije

V Sloveniji je sicer trenutno polno cepljena slaba polovica polnoletnega prebivalstva (49,8 odstotka), kar nas primerjalno umešča na evropski rep; slabše od nas so le Slovaška, Hrvaška, Latvija, Romunija in Bolgarija. Najbolje so za zaščito s cepljenjem poskrbeli na Malti (90,3-odstotna precepljenost), na Irskem, Danskem, v Belgiji in na Portugalskem.

Precepljenost polnoletnega prebivalstva EU z obema odmerkoma v odstotkih

Precepljenost v EU, Evropska komisija, 30.8.2021

Povprečna precepljenost: 64,4 odstotka

Obvezno cepljenje za starejše od 50 let?

In kako je z morebitno uvedbo obveznega cepljenja za del prebivalstva, o čemer v medicinskih krogih že nekaj časa razpravljajo? 

Tudi po besedah predsednice zdravniške zbornice se »v zdravniških krogih vse intenzivneje odvija razprava, ali glede na kritičnost situacije vendarle ne bi bilo pametno predlagati, da se uvede splošno obvezno cepljenje proti COVID-19. Ocenjujemo, da je med prebivalci, starejšimi od 50 let, še 300.000 takih, ki niso zaščiteni. In če pogledamo, kakšna je stopnja hospitalizacije pri tem delu prebivalstva, ki ima bistveno večje tveganje za težjo obliko prebolevanja bolezni in za zdravljenje v bolnišnici, lahko računamo, da bomo v naslednji sezoni morali v bolnišnici obravnavati 30.000 bolnikov s COVID-19. Doslej smo z velikimi napori obravnavali skupno 18.000 pacientov s to boleznijo. To razmerje pa bo lahko še večje, če upoštevamo še posameznike, ki bodo zboleli kljub cepljenju, ter tiste v mlajših starostnih skupinah. Tveganje, da se nam zgodi nekaj takega, je zelo veliko.«

Po prepričanju prof. dr. Bojane Beović je v aktualni pandemiji zaščita s cepljenjem »korak, ki smo ga odrasli dolžni narediti, da bi zaščitili otroke«. 

Zaščita s cepljenjem proti COVID-19 je korak, ki smo ga odrasli dolžni narediti, da bi zaščitili otroke. 

prof. dr. Bojana Beović

Zdravstvo pred izjemnim izzivom, medicinske sestre pa še kar odhajajo ...

V času, v katerem se iz dneva v dan zbirajo dokazi, da cepljenje varuje pred COVID-19 oziroma pred prebolevanjem te bolezni v najtežji obliki, medtem ko necepljenost najbolj ogroža prav necepljene, velja poskrbeti za varnost vseh in vsakogar. Toda zdravstvu samemu to ne bo uspelo, če vemo, kako resna je kadrovska kriza v tej sferi družbe in kako globoke korenine ima; od januarja do danes pa je iz bolnišnic odšlo še skoraj deset odstotkov medicinskih sester. Odhajajo tudi zdravniki ... Bolezni pa ni nič manj. Nasprotno.

Trenutno je strokovna svetovalna skupina za obvladovanje epidemije že pripravila scenarij, v sklopu katerega se bodo tokrat v zdravljenje COVID bolnikov kaskadno vključevale vse bolnišnice. Po zdajšnjem predlogu se bo zelena luč za zapiranje javnega življenja prižgala, ko bo 300 bolnikov potrebovalo zdravljenje v enotah intenzivne terapije.

In kako bodo tako povečanim obremenitvam kos zaposleni v zdravstvu? Težko. Zato so tudi po seji koordinacije zdravniških organizacij vodstveni predstavniki glavnih stanovskih asociacij opozorili na izjemno resnost stanja v zdravstvu – zaradi slabih delovnih pogojev in zavoljo odhajanja strokovnega kadra. 

Problem ni nov, ni ga povzročila epidemija, je pa dodatno izpostavila ahilovo peto, ki delovanje zdravstva slabi že dolga leta, zdaj pa smo v Sloveniji po besedah Igorja Dovnika, ki omenjeno koordinacijo vodi, blizu tega, da se sistem preprosto ne bo več zmogel odzivati na potrebe prebivalstva. Zato naj bi predloge za reševanje krize v zdravstvu, ki se le še poglablja, v kratkem naslovili tako na resorno ministrstvo kot na vlado, ureditev razmer pa pričakujejo v precej optimistično uokvirjenem časovnem oknu – mesecu dni.

Medtem ko necepljenost najbolj ogroža prav necepljene, velja poskrbeti za varnost vseh in vsakogar. Toda zdravstvu samemu to ne bo uspelo, če vemo, kako resna je kadrovska kriza v tej sferi družbe in kako globoke korenine ima. Od januarja do danes je iz bolnišnic odšlo še skoraj deset odstotkov medicinskih sester. Odhajajo tudi zdravniki ... Bolezni pa ni nič manj. Nasprotno.

medicinske sestre, COVID, UKC Maribor

Portreti: Diana Zajec; simbolične fotografije: iStock; fotografija UKC Maribor: STA

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.Značke

COVID 2021

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona