Odločni »ne« bolnikov z rakom okrnitvi kirurške dejavnosti na onkološkem inštitutu

Odločni »ne« bolnikov z rakom okrnitvi kirurške dejavnosti na onkološkem inštitutu

V zadnjih dneh so bili tudi na Onkološkem inštitutu (OI) Ljubljana prisiljeni omejiti osnovno dejavnost – obravnavo in zdravljenje pacientov z rakom. V tem trenutku gre za okrnitev kirurške dejavnosti, če bo treba povečati zmogljivosti za zdravljenje bolnikov s COVID (trenutno so v sklopu inštituta hospitalizirani trije taki bolniki) in če se bo zaradi bolezni povečevala tudi odsotnost zaposlenih, pa bo to, kot opozarja vodstvo te terciarne bolnišnice, vplivalo tudi na ostale dejavnosti.

Odločni »ne« bolnikov z rakom okrnitvi kirurške dejavnosti na onkološkem inštitutu

Onkološki bolniki na takšno resničnost, ki jo v sklopu pandemije COVID narekuje nezadržno širjenje okužb z različico omikron, ne pristajajo, kajti vsakršne »zamude in odpovedi bolnikom z rakom pomembno poslabšujejo možnosti za dober izid zdravljenja in preživetja«. Zato so danes odločevalce ponovno pozvali, naj kljub velikemu prilivu COVID pacientov zaposlenim v zdravstvu, zlasti tistim, ki delajo na področju onkologije, omogočijo nemoteno zdravstveno obravnavo bolnikov, saj je ta zanje dobesedno življenjskega pomena.

»V vzpostavitev rdeče cone za naše hospitalizirane bolnike, pri katerih smo potrdili okužbo s koronavirusom, smo bili prisiljeni zaradi slabšanja epidemiološke situacije v državi in vse večje zasedenosti COVID postelj tako v UKC Ljubljana kot v drugih bolnišnicah po Sloveniji, kjer zdravijo bolnike z zapleti pri prebolevanju okužbe z novim koronavirusom,« pojasnjujejo na onkološkem inštitutu.

V vzpostavitev rdeče cone za naše hospitalizirane bolnike, pri katerih smo potrdili okužbo s koronavirusom, smo bili prisiljeni zaradi slabšanja epidemiološke situacije v državi in vse večje zasedenosti COVID postelj tako v UKC Ljubljana kot v drugih bolnišnicah po Sloveniji, kjer zdravijo bolnike z zapleti pri prebolevanju okužbe z novim koronavirusom.

vodstvo Onkološkega inštituta Ljubljana

Ob tem krovno združenje Onko net, ki zastopa sedem asociacij bolnikov z rakom – združenje bolnikov z limfomom in levkemijo L&L, združenje za boj proti raku dojk Europa Donna, ustanova Mali vitez, društvo za boj proti raku in drugim kroničnim boleznim Ko-rak, združenje za boj proti raku debelega črevesa in danke Europacolon, društvo Onkoman ter društvo onkoloških bolnikov –, opozarja, da je obravnava bolnikov z rakom v času pandemije na onkološkem inštitutu ves čas potekala nemoteno. 

Tako je bilo do minulega petka, ko so na OI morali rdečo cono organizirati na enem od kirurških oddelkov in posledično preseliti nekaj ambulant. V Onko netu so prepričani, da do kratkih stikov v obravnavi bolnikov z rakom preprosto ne sme priti, zato javno izražajo »resno zaskrbljenost zaradi selitve nekaterih ambulant in napovedanega zmanjševanja onkoloških dejavnosti«.

Sedmerica društev onkoloških bolnikov se zaradi nastale situacije pridružuje tako pozivu OI bolnikom in svojcem, naj skrbno pazijo nase in na svoje zdravje ter dosledno upoštevajo zaščitne ukrepe, kot tudi prošnji, naslovljeni na širšo javnost: »Skrajni čas je, da kot družba premislimo o naših vrednotah, odgovornosti drug do drugega in solidarnosti. Če želimo zaščititi naše najranljivejše, kamor spadajo tudi bolniki z rakom, spoštujmo ukrepe in se odločimo za cepljenje.«

Do kratkih stikov v obravnavi bolnikov z rakom preprosto ne sme priti. Zato je skrajni čas, da kot družba premislimo o naših vrednotah, odgovornosti drug do drugega in solidarnosti. Če želimo zaščititi naše najranljivejše, kamor spadajo tudi bolniki z rakom, spoštujmo ukrepe in se odločimo za cepljenje.

združenje Onko net v imenu sedmih društev onkoloških bolnikov

Na onkološkem inštitutu ob tem dodajajo: »Iskreno verjamemo, da znamo stopiti skupaj  zato, da se čim prej prebijemo čez peti val epidemije COVID-19.« Oziroma, kot poudarja Kristina Modic, izvršna direktorica združenja L&L in podpredsednica združenja Onko net: »Skupaj recimo 'ne' krčenju onkoloških dejavnosti in 'da' odgovornosti in solidarnosti!«.

Ob trenutnih zapletih, ki jih – tako v zdravstvu kot v družbi nasploh – ni malo, pa ne velja pozabiti tudi na stiske številnih posameznikov, ki sploh še nimajo postavljene diagnoze. Podatki o zbolevnosti, ki na letni ravni praviloma ne odstopajo kaj dosti, so namreč danes bistveno prenizki. Mnogi bolniki bodo do diagnoze in zdravljenja prišli šele, ko bo njihova bolezen že močno napredovala – kar je pri raku kot tudi pri prenekateri drugi invazivni bolezni lahko za obolelega tudi usodno.

Zato smo si na tej ravni in tudi nasploh verjetno vsi edini, da je treba narediti prav vse, da bi zdravstveno kolesje lahko steklo čim bolj nemoteno, brez kratkih stikov, pa naj bodo ti sistemski, logistični ali epidemiološki. Omogočiti je treba nemoteno, pravočasno zdravstveno obravnavo – ne le pacientom s težko obliko bolezni COVID, ne le bolnikom z rakom, ampak vsem!

Mnogi bolniki bodo do diagnoze in zdravljenja prišli šele, ko bo njihova bolezen že močno napredovala – kar je pri raku kot tudi pri prenekateri drugi invazivni bolezni lahko za obolelega tudi usodno. Zato smo si na tej ravni in tudi nasploh verjetno edini, da je treba narediti prav vse, da bi zdravstveno kolesje lahko steklo čim bolj nemoteno, brez kratkih stikov, pa naj bodo ti sistemski, logistični ali epidemiološki.

Omogočiti je treba nemoteno, pravočasno zdravstveno obravnavo – ne le pacientom s težko obliko bolezni COVID, ne le bolnikom z rakom, ampak vsem!

onkoločki bolniki

Simbolične fotografije: iStock 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.Značke

oči onkološke bolnice

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona