Za cepljenje otrok od 12. leta dalje bo veljal enak pristop, kot je v veljavi za odrasle: odločitev za cepljenje proti COVID, ki je brezplačno, je prostovoljna

Za cepljenje otrok od 12. leta dalje bo veljal enak pristop, kot je v veljavi za odrasle: odločitev za cepljenje proti COVID, ki je brezplačno, je prostovoljna

Kakšna neljuba presenečenja nas v povezavi z aktualno epidemijo čakajo jeseni? Pravo sliko je težko napovedati, a po zdajšnjih napovedih bi z najmanj 66-odstotno precepljenostjo prebivalstva lahko dosegli tako imenovano kolektivno imunost in se poslovili od najbolj družbeno, družabno, razvojno in finančno nevšečnih ukrepov, ki na vsakem od nas in na družbi kot celoti puščajo neizbrisne sledi, pri čemer infektologi in epidemiologi vedno znova poudarjajo, da delež precepljenosti ni in ne bo odvisen od države, ampak od zdravstvene prosvetljenosti prebivalstva. Doslej je pri nas prvi odmerek cepiva proti COVID prejelo skoraj 39 odstotkov odraslih (661.138), oba odmerka pa približno četrtina odraslega prebivalstva (402.685). V kratkem pa se bo začelo tudi cepljenje otrok od 12. leta starosti dalje, ki bo – tako, kot že velja za odrasle – neobvezno in brezplačno.

Za cepljenje otrok od 12. leta dalje bo veljal enak pristop, kot je v veljavi za odrasle: odločitev za cepljenje proti COVID, ki je brezplačno, je prostovoljna

Ker je Evropska agencija za zdravila EMA minuli teden pri cepljenju proti COVID dala pozitivno mnenje tudi za začetek cepljenja otrok, kar je pomembno tudi z vidika omejitve epidemije, se bo v prihodnjih dneh sestala posvetovalna skupina za cepljenje, ki deluje v sklopu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Vodja te skupine, infektologinja prof. dr. Bojana Beović, je danes pojasnila, da bodo na tem sestanku ob posvetovanju s pediatri sprejeli stališča, ki bodo osnova za strokovna priporočila za cepljenje otrok. 

»Cepljenje otrok se lahko začne, za to pravzaprav ni nikakršnih ovir,« ocenjuje prof. Beovićeva, pri čemer izpostavlja, da bo priporočilo za zaščito s cepljenjem, ki pomaga preprečiti nastanek najtežje oblike prebolevanja bolezni, povzročene z okužbo z novim koronavirusom, prednostno veljalo za otroke s kroničnimi boleznimi, zaradi katerih so ti, kar se tiče okužbe, ranljivejši in nenazadnje tudi bolj ogroženi. 

Zaščita pred težko obliko prebolevanja večorganskega vnetnega sindroma

Po drugi strani pa se tudi pri otrocih (ne le pri odraslih, zlasti starejših in kronično bolnih) pojavljajo težje oblike te akutne virusne okužbe – med drugim sistemsko vnetno obolenje oziroma večorganski vnetni sindrom, ki je pri odraslih izjemno redek.

To zelo hudo sistemsko vnetje lahko hitro napreduje – vse do šoka zaradi nezadostne prekrvavljenosti organov, lahko pride tudi do odpovedi enega ali več organov. Opozorilni znak, ki zahteva takojšnje strokovno ukrepanje, je dolgo trajajoča povišana telesna temperatura s hudo simptomatiko, značilno za okužbo s koronavirusom SARS-CoV-2 – nujna je takojšnja obravnava pri pediatru, tej praviloma sledi hospitalizacija, večina obolelih otrok pa potrebuje tudi zdravljenje v enoti intenzivne terapije. Če se otrokov imunski sistem na okužbo z novim koronavirusom premočno odzove, lahko pride do tako imenovane citokinske nevihte, med zapleti pa izstopajo poškodba srčne mišice, dihalna stiska, akutna odpoved ledvic, povečano strjevanje krvi (trombofilija) ali odpoved delovanja srca.

Če se otrokov imunski sistem na okužbo z novim koronavirusom premočno odzove, lahko pride do tako imenovane citokinske nevihte, med zapleti pa izstopajo poškodba srčne mišice, dihalna stiska, akutna odpoved ledvic, povečano strjevanje krvi (trombofilija) ali odpoved delovanja srca.

Novo izsledki glede neželenih učinkov

Zeleno luč za cepljenje otrok je dobilo Pfizerjevo mRNA cepivo.

Primerjava znanih podatkov o učinkovanju tega in ostalih cepiv, ki so na voljo pri nas, pa kljub beleženju in objavljanju neželenih stranskih učinkov še ne more biti celovita, kajti z vidika redkih, a zelo resnih neželenih učinkov statistika po besedah prof. dr. Bojane Beović še ni dovolj zanesljiva oziroma dovolj dobro utemeljena. To je bil po njenem prepričanju tudi glavni razlog, da EMA zaščite s cepivom AstraZeneca ni odsvetovala. »Ključno je, da vemo, kaj se lahko zgodi, čeprav za to obstaja res majhna verjetnost – in da je pripravljen protokol za ukrepanje, ki pa mora biti takojšnje.«

Ob tem je Bojana Beović, sicer tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije, opozorila, da imajo določene težave tudi cepiva mRNA; tako, denimo, pri Pfizerjevem cepivu med možnimi neželenimi učinki zdaj navajajo tudi vnetje srčne mišice oziroma osrčnika. V Nemčiji pa so raziskovalci ugotovili verjetni razlog za nastanek najtežjih neželenih učinkov po cepljenju s cepivoma AstraZeneca in Janssen; po oceni prof. Beovićeve »je zelo verjetno, da bo to omogočilo izboljšavo obeh cepiv«.

Pri Pfizerjevem cepivu med možnimi neželenimi učinki zdaj navajajo tudi vnetje srčne mišice oziroma osrčnika. V Nemčiji pa so raziskovalci ugotovili verjetni razlog za nastanek najtežjih neželenih učinkov po cepljenju z vektorskima cepivoma AstraZeneca in Janssen, kar naj bi omogočilo izboljšavo obeh cepiv.

cepljenje stranski učinki

Simbolične fotografije: iStock

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.Značke

cepljenje covid mladostniki

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona