Dušan Baraga, splošni zdravnik in pediater iz Starega trga pri Ložu: »Človeku se zdi, da so nas porinili prav na dno in še malo nižje«

Dušan Baraga, splošni zdravnik in pediater iz Starega trga pri Ložu: »Človeku se zdi, da so nas porinili prav na dno in še malo nižje«

»Ne morem se več ukvarjati z norostmi naših politikov. Še tistih nekaj sekund, ki so ostale za pregled bolnika, naj bi zdaj porabil za detektivsko delo za ZZZS, kot njihov zavarovalniški agent,« ugotavlja Dušan Baraga, splošni zdravnik in pediater iz Zdravstvenega doma Cerknica. Danes se je v njegovi ambulanti zvrstilo 105 bolnikov, v ponedeljek 100, nikoli pa jih ne pregleda manj kot 80 na dan. Potem pa napoči čas za papirologijo, ki je je vedno več.

Dušan Baraga, splošni zdravnik in pediater iz Starega trga pri Ložu: »Človeku se zdi, da so nas porinili prav na dno in še malo nižje«
»Po ambulanti, v kateri sem delal od sedmih zjutraj do osmih zvečer in v tem času pregledal 100 bolnikov, po opravljeni administraciji, ki je trajala do pol desetih zvečer, sem pisal še odgovor za ZZZS. In ta primer ni osamljen,« pravi splošni zdravnik Dušan Baraga, ki mu je tokrat prekipelo. Na socialnih omrežjih je danes sporočil, kako se bo na tovrstne dopise ZZZS odzival v prihodnje.

Naraščajoči papirologiji, ki jo zdravnikom nalaga plačnik, zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), ti preprosto niso več kos. »Pravil je toliko, da jih preprosto ni mogoče obvladati, vsak mesec pride nov paket navodil in sprememb. Ne sledim več. Človeku se v resnici zdi, da so nas porinili prav na dno in še malo nižje,« je za zdravstveni portal povedal Dušan Baraga, splošni zdravnik in pediater, ki skoraj vsak dan dela po ves dan, trenutno nadomešča še kolegico, na socialnih omrežjih pa je danes objavil dopis ZZZS, ki je, vsaj v njegovem primeru, sodu izbil dno.

Dušan Baraga
Dušan Baraga, fotografija z osebnega facebook profila

Na območni enoti ZZZS, ki »pokriva« tudi cerkniški zdravstveni dom, namreč želijo izvedeti, zakaj je pacientki predpisal 8-urni stalež za nego bolnega otroka – kljub temu, da otrokov oče dela po štiri ure, kar po oceni ZZZS pomeni, da bi bolnega otroka lahko doma deloma namesto mame negoval oče.

Zato zdaj ZZZS od zdravnika pričakuje pojasnilo, zakaj je mami bolnega otroka izdal potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela za osem ur – za pet dni. 

»Tako sem po ambulanti, v kateri sem delal od sedmih zjutraj do osmih zvečer in v tem času pregledal 100 bolnikov, po opravljeni administraciji, ki je trajala do pol desetih zvečer, pisal še odgovor za ZZZS. In ta primer ni osamljen. Prejšnji teden sem moral pojasnjevati, zakaj so starši dobili bolniški stalež za otroka, ki je bil po podatkih zavoda v bolnišnici, v resnici pa je bil vsak dan v naši ambulanti, kjer je prejemal infuzije antibiotika,« pojasnjuje Dušan Baraga, ki nastalo situacijo, v kateri so pristali zdravniki v osnovnem zdravstvu, ocenjuje ne le kot nedopustno, ampak tudi kot povsem bizarno.

Prejšnji teden sem moral pojasnjevati, zakaj so starši dobili bolniški stalež za otroka, ki je bil po podatkih zavoda v bolnišnici, v resnici pa je bil vsak dan v naši ambulanti, kjer je prejemal infuzije antibiotika.

Zakaj bizarno?

»Razumem, da so si na ZZZS zadali, da bodo spremljali to področje, navsezadnje imajo programe, ki iščejo take dogodke. Po drugi strani pa mora upravičenec oziroma prejemnik bolniškega staleža za nego podpisati izjavo, da ni nikogar drugega, ki bi lahko pazil na bolnega otroka. Zakaj moram potem kot zdravnik pojasnjevati nastalo situacijo?« (se) retorično sprašuje Baraga, ki ga najbolj moti zahteva ZZZS, naj kot zdravnik preveri vse okoliščine. 

»Nešteto okoliščin je, ki jih moram zapisati v kartoteko, v vsakem primeru – kajti če bolniške odsotnosti ne odobrim, me mama lahko toži, saj je to pravica, ki ji pripada na podlagi zdravstvenega zavarovanja. Si lahko predstavljate, koliko časa bi porabil pri vsakem takem primeru, če bi želel preverjati vse okoliščine, samo zato, ker ZZZS-ju ne zadostuje, da je mamica podpisala njihov formular, izjavo o upravičenosti do bolniškega staleža zaradi otrokove bolezni?«

Si lahko predstavljate, koliko časa bi porabil pri vsakem takem primeru, če bi želel preverjati vse okoliščine, samo zato, ker ZZZS-ju ne zadostuje, da je mamica podpisala njihov formular, izjavo o upravičenosti do bolniškega staleža zaradi otrokove bolezni?

Zaradi absurdnosti položaja, v katerem se je znašel, se je Dušan Baraga odločil, da bo odslej v podobnih primerih »starše poslal na ZZZS, kjer bodo s svojimi programi in dodatnimi poizvedbami lahko preverili vse okoliščine, nakar mi bodo starši prinesli potrdilo zavoda, ali je vse v redu – za vsak dan posebej.«

Dušan Baraga bo odslej v podobnih primerih »starše poslal na ZZZS, kjer bodo s svojimi programi in dodatnimi poizvedbami lahko preverili vse okoliščine, nakar mi bodo starši prinesli potrdilo zavoda, ali je vse v redu – za vsak dan posebej.«

Kot poudarja Baraga, je namreč »pisanje odgovorov ZZZS-ju postalo tako rekoč del rednih delovnih obveznosti. Seveda je res, da pri tej ogromni kvoti dela zdravniki naredimo tudi kakšno napako – vendar me napake, ki so birokratske narave, ne skrbijo. Problem je, ker smo res preobremenjeni, preprosto nas je premalo. Sicer nam delno pomagajo tudi specializanti, ki pa naj bi se uvajali postopno in ne prevzemali preobremenjene ambulante na svoja pleča. Po drugi strani pa boli, da so med zaposlenimi tudi zdravniki, ki na naš račun v službi berejo časopis in naderejo skoraj vsakega bolnika, ki pride do njih. Vendar takim v javnem sektorju ne moreš do živega.«

Problem je, ker smo res preobremenjeni, preprosto nas je premalo. Po drugi strani pa boli, da so med zaposlenimi tudi zdravniki, ki na naš račun v službi berejo časopis in naderejo skoraj vsakega bolnika, ki pride do njih. Vendar takim v javnem sektorju ne moreš do živega.

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.

Podoben primer?

Sporočite nam ga na info@zdravstveniportal.si.Vse bolj skrb vzbujajoče razmere

O nevzdržnih in vse bolj skrb vzbujajočih razmerah za delo v osnovnem zdravstvu (v družinski medicini, ginekologiji, pediatriji) pa tudi v prenekateri drugi veji medicine smo na zdravstvenem portalu že podrobno pisali.

Objavljamo povezavo na zadnjo od teh tem, na komentirani članek Boleče izpovedi zdravnikov o tem, zakaj družinska medicina na žalost ugaša.

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona