Kratkoročni ukrepi za avgustovsko krajšanje nedopustno dolgih čakalnih vrst

Kratkoročni ukrepi za avgustovsko krajšanje nedopustno dolgih čakalnih vrst

Da se čakalne vrste, v katerih so na Slovenskem ujeti preštevilni bolniki, niso prav nič skrajšale, je jasno. V resnici se seznami čakajočih še podaljšujejo, kajti termini, predvideni za diagnostiko in zdravljenje, se kljub akutnim težavam obolelih pomikajo vedno dlje v prihodnost. Ministra za zdravje Slovenija trenutno nima, zato premier Robert Golob, ki je nedavno odslovil Danijela Bešiča Loredana, s pomočjo strateškega sveta za zdravstvo začasno opravlja še vlogo resornega ministra. In tako je danes vlada z uredbo, ki bo veljala v avgustu, določila nabor najproblematičnejših storitev, za katere bo v omenjenem obdobju zagotovljeno plačilo po realizaciji – nad obsegom programa, ki ga sicer konkretnemu izvajalcu v skladu s splošnim dogovorom krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Kratkoročni ukrepi za avgustovsko krajšanje nedopustno dolgih čakalnih vrst

Z danes sprejeto uredbo naj bi se končno vendarle vsaj nekoliko izboljšala dostopnost do specialistično-ambulantne dejavnosti oziroma zdravstvenih storitev, na katere več kot 1500 pacientov čaka nad najdaljšo dopustno čakalno dobo – enako pa velja tudi za tri bolnišnične kirurške storitve: endoprotezo kolka, endoprotezo kolena in operacijo kile.

Zaradi velikega števila čakajočih pacientov je podoben pristop predlagan tudi na področju pediatrije, gastroenterologije, stomatologije (plačilo prvih pregledov za oromaksilofacialne posege, zobozdravstvena protetika). Na enak način naj bi zagotovili tudi plačilo za alergološke preglede, tako za odrasle kot za otroke, ter za pulmološke preglede otrok. 

Kar se tiče fizioterapije in nepreglednega števila čakajočih na tovrstne storitve, pa vlada predlaga plačilo za celotno fizioterapevtsko dejavnost.

Se bo v prihodnje vsaj nekoliko izboljšala dostopnost do storitev, na katere več kot 1500 pacientov čaka nad najdaljšo dopustno čakalno dobo?

Omenjeni nabor storitev je vlada določila po uskladitvi z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), ki je priskrbel aktualne podatke o čakalnih dobah, in z ZZZS, ki je pripravil izbor najakutnejših dejavnosti oziroma storitev. 

Kot so z resornega ministrstva sporočili po današnji dopisni seji vlade, bo plačilo po realizaciji zagotovljeno oziroma omogočeno izvajalcem zdravstvene dejavnosti v javni mreži, ki v okviru svojih kadrovsko-prostorsko-logističnih zmogljivosti lahko izvajajo zdravstvene storitve nad obsegom programa. Uredba pa ne zajema tistih dejavnosti na področju specialistične ambulantne dejavnosti, bolnišničnih storitev in prvih pregledov, ki so bile že pred sprejetjem aktualne uredbe plačane po realizaciji – in bo tako ostalo tudi v prihodnje.

Nabor storitev je vlada določila po uskladitvi z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), ki je priskrbel aktualne podatke o čakalnih dobah, in z ZZZS, ki je pripravil izbor najakutnejših dejavnosti oziroma storitev:

  • storitve, na katere več kot 1500 pacientov čaka nad najdaljšo dopustno čakalno dobo;
  • bolnišnična kirurška dejavnost: endoproteza kolka in kolena, operacija kile;
  • pediatrija, gastroenterologija, stomatologija (zobozdravstvena protetika);
  • prvi pregledi za oromaksilofacialne posege, alergološki pregledi (odrasli in otroci), pulmološki pregledi (otroci);
  • celotna fizioterapevtska dejavnost.

čakalnica

Simbolične fotografije: iStock

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani



Značke

Čakal je predolgo

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona