»Čas je, da uporabimo razum, sicer bomo s pasivnostjo, oklevanjem ali zavračanjem ukrepov, ki so nujni za zaščito življenj najbolj ogroženih, sami zaprli javno življenje«

»Čas je, da uporabimo razum, sicer bomo s pasivnostjo, oklevanjem ali zavračanjem ukrepov, ki so nujni za zaščito življenj najbolj ogroženih, sami zaprli javno življenje«

»Govorimo o življenjih ljudi. O tragičnih zgodbah, ki jih lahko pomaga preprečiti vsak od nas – z odločitvijo za cepljenje,« je v sklopu današnje novinarske konference, na kateri je predstavil nove ukrepe za preprečitev širjenja četrtega in predvidoma tudi zadnjega vala epidemije SARS-CoV-2, poudaril minister za zdravje Janez Poklukar. Ukrepi o obveznem izpolnjevanju in dokazovanju pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani), o izjemah ter o obvezni uporabi zaščitne maske, ki jih objavljamo v nadaljevanju članka, začnejo veljati v ponedeljek.

»Čas je, da uporabimo razum, sicer bomo s pasivnostjo, oklevanjem ali zavračanjem ukrepov, ki so nujni za zaščito življenj najbolj ogroženih, sami zaprli javno življenje«

Število okužb z delta različico novega koronavirusa se pospešeno povečuje, pa ne le med starejšimi, med kronično bolnimi ali imunsko oslabljenimi. Trenutno pri nas zaradi težke oblike prebolevanja COVID zdravljenje potrebujeta tudi dva mlada pacienta – 19-letnik je hospitaliziran na navadnem oddelku, 24-letnik v enoti za intenzivno terapijo. Kot opozarjajo v sklopu projekta COVID-19 Sledilnik, smo teden zaokrožili s 741 potrjenimi primeri; glede na to, da je v vrtcih pa tudi v šolah že v nekaj dneh od začetka šolskega leta vse več aktivnih primerov, tako med učenci kot med zaposlenimi, po oceni strokovnjakov, ki sodelujejo v njem, cepljenje napreduje prepočasi.

Janez Poklukar
Janez Poklukar

»Stroka je v zadnjih mesecih ničkolikokrat pojasnila, da so cepiva varna, učinkovita in kakovostna, zato bi se morali zavedati, da se (le) z večjo precepljenostjo in doslednim upoštevanjem pogoja PCT lahko izognemo najhujšemu,« opozarja zdravstveni minister Janez Poklukar, ki je prepričan, da »COVID ne bi bil problem, če bi imeli zadostno precepljenost.« 

Zato verjame, da bo vsem, ki se zavedajo resnosti pandemije in njenega najkužnejšega vala, ki je pred nami, s skupnimi močmi vendarle uspelo prepričati nasprotnike cepljenja in tako imenovane facebook znanstvenike k enotnemu premagovanju tega resnega problema. 

»Vsi moramo storiti, kar je treba – čas je, da uporabimo razum, sicer bomo s pasivnostjo, oklevanjem ali zavračanjem ukrepov, ki so nujni za zaščito življenj najbolj ogroženih, sami zaprli javno življenje. Predvsem pa se moramo zavedati, da epidemija ni problem zdravstva, ampak problem celotne družbe. Zato bi bilo prav, da vsi pripomoremo k temu, da bodo šole in dejavnosti ostale odprte, kajti tako bomo ohranili tudi delovna mesta in plače – in se v prizadevanjih za omilitev posledic pandemije pridružili zahodno-evropskim državam, s katerimi se tako radi primerjamo,« poudarja minister za zdravje.

Nalezimo se dobrih navad

Precepljenost v Sloveniji ni dovolj visoka, da bi lahko čim manj boleče ustavili različico delta, za katero je jesensko-zimski čas najidealnejše obdobje za pospešeno širjenje. Zato stroka pripravlja različne scenarije za stopnjevanje ukrepov; kakšni bodo tokrat semaforji, naj bi bilo znano do konca prihodnjega tedna. Za zdaj pa prihajajo v veljavo ukrepi, sprejeti na današnji dopisni seji z odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja PCT za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2.

V veljavi od ponedeljka, 6. septembra 2021:

Obvezno izpolnjevanje PCT pogoja:

Obvezno izpolnjevanje PCT pogoja 1Obvezno izpolnjevanje PCT pogoja 1a

PCT pogoj morajo dokazovati tudi osebe, ki so uporabniki storitev ali so udeleženi oziroma prisotni pri izvajanju dejavnosti:

PCT pogoj morajo izpolnjevati tudi osebe ...

Pogoja PCT ni treba izpolnjevati:

Pogoja PCT ni treba izpolnjevati

Uporaba zaščitne maske ni obvezna za:

Uporaba zaščitne maske ni obvezna za


In kako je s tretjim, poživitvenim odmerkom

cepiva, ki naj bi okrepil zaščito pred okužbo? Ta je tudi pri nas priporočen za vse, pri katerih je od cepljenja minilo pol leta, za starejše od 70 let, kronične bolnike (ne glede na starost), za posameznike z oslabljenim delovanjem imunskega sistema oziroma za vse, ki si želijo prejeti še dodatno zaščito. Cepiva je, kot zagotavlja zdravstveni minister, dovolj – pri čemer pa se cepljenje s tretjim odmerkom izvaja le s cepivoma mRNA.

COVID

Fotografiji s tiskovne konference: STA; pogoji PCT: zajem zaslona (UKOM); simbolične fotografije: iStock

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Značke

Virus

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona