Tomaž Gantar: »Vsak bi se moral obnašati, kot da je okužen!« – Tatjana Lejko Zupanc: »Izogibajte se ljudem, ki ne uporabljajo zaščitne maske!«

Tomaž Gantar: »Vsak bi se moral obnašati, kot da je okužen!« – Tatjana Lejko Zupanc: »Izogibajte se ljudem, ki ne uporabljajo zaščitne maske!«

Tomaž Gantar je kot minister za zdravje odgovoren za to, da bo zdravstvo tudi v času pospešenega naraščanja okužb z novim koronavirusom, ki jih sproža drugi val epidemije, delovalo čim bolj nemoteno. Zato se glede na aktualno sliko, ki jo na Slovenskem izrisuje epidemija, osebno zavzema za čim hitrejše sprejetje odločitve o ponovni popolni ustavitvi javnega življenja. K včerajšnjemu apelu vodstvenih predstavnikov zdravniških združenj pa dodaja: »Veseli me poziv za poenotenje zdravnikov in želim, da bi padel na plodna tla – kajti podobne pozive smo v minulih mesecih pisali tudi mi, v zavedanju, da je pred nami še kar nekaj težkih dni.«

Tomaž Gantar: »Vsak bi se moral obnašati, kot da je okužen!« – Tatjana Lejko Zupanc: »Izogibajte se ljudem, ki ne uporabljajo zaščitne maske!«
Medtem ko nekateri posamezniki pandemijo novega koronavirusa še vedno razumejo kot eno izmed globalnih teorij zarote, medtem ko se v Sloveniji nekateri posamezniki na drugi val epidemije še vedno odzivajo z zavračanjem zaščitnih ukrepov, se v bolnišnicah vrstijo tragične zgodbe in prizori, kakršen je ta na fotografiji.

Med podpisniki včerajšnjega apela je tudi doc. dr. Aleš Rozman, direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik, predsednik zdravstvenega sveta in član svetovalne skupine, ki v času epidemije v sklopu ministrstva za zdravje pomaga pri snovanju ukrepov za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. 

Kot je danes dr. Aleš Rozman povedal za Zdravstveniportal.si, se je srečanja s predstavniki krovnih zdravniških organizacij udeležil v želji po čim bolj poenotenem in konstruktivnem pristopu v boju proti koronavirusu SARS-CoV-2 na strokovni ravni.

»Veseli me, da smo se s predstavniki krovnih zdravniških organizacij zedinili, da moramo v boju proti COVID-19 nastopiti enotno in z vsemi močmi; strinjali smo se, da moramo v pomoč prebivalstvu mobilizirati vse razpoložljive zdravnike. Del tega je bil tudi apel vladi, naj zdravništvu pri doseganju teh ciljev pomaga z odloki in akti, ki bodo omogočili, da se kar najbolje izkoristi ves obstoječi kadrovski potencial. Temu se pridružujeta tudi poziva za ustavitev nenujnih zdravstvenih programov in za uveljavitev ukrepov, ki bodo zaposlenim zaradi spremenjenega načina delovanja zdravstva omogočili preživetje,« poudarja dr. Rozman, pri čemer še izpostavi, da je v tovrstnih prizadevanjih nujno sodelovanje tudi z zbornico zdravstvene nege.

Aleš Rozman

Doc. dr. Aleš Rozman, direktor univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik, predsednik zdravstvenega sveta in član svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje:

Apelu vladi, naj zdravništvu pri zagotavljanju čim bolj poenotenega in konstruktivnega pristopa v boju proti koronavirusu SARS-CoV-2 na strokovni ravni pomaga z odloki in akti, ki bodo omogočili, da se kar najbolje izkoristi ves obstoječi kadrovski potencial, se pridružujeta tudi poziva za ustavitev nenujnih zdravstvenih programov in za uveljavitev ukrepov, ki bodo zaposlenim zaradi spremenjenega načina delovanja zdravstva omogočili preživetje. 

Stroka o edinem načinu za učinkovito omejitev okužb v državi

Tomaž Gantar
Tomaž Gantar

V zdravstvu ne želijo prekiniti celotnega rednega programa, kot se je to zgodilo v sklopu prvega vala epidemije. »Na eni strani poskušamo vzdrževati delovanje zdravstvenega sistema, v sklopu katerega bomo zagotovili zdravljenje vsem bolnikom, ki ga potrebujemo – po drugi pa poskušamo sproti zagotavljati zmogljivosti, vključno z razpoložljivimi bolnišničnimi posteljami, za bolnike s COVID, kjer se potrebe povečujejo za približno deset do 12 postelj na dan,« pojasnjuje zdravstveni minister. V slovenskem zdravstvu je na voljo 7522 bolnišničnih postelj (vštete niso edino psihiatrične zmogljivosti), kar pomeni, da bo za obolele s COVID-19 mogoče zagotoviti najmanj 10 odstotkov teh kapacitet, torej približno 700 postelj.

»V tem trenutku še lahko zagotovim, da bo vsak bolnik, ki potrebuje zdravljenje, tega tudi dobil,« poudarja Gantar, pri čemer pa opozori na izjemno visok, kar 25-odstotni delež pozitivnih testov, ki nikakor ne nakazuje, da bi se epidemija že začela umirjati, zato bi se »prav vsak med nami moral obnašati, kot da je okužen – to je v tem trenutku edina pot za omejitev okužb v državi.« 

Tomaž Gantar

Vsak med nami bi se moral obnašati, kot da je okužen

​V tem trenutku še lahko zagotovim, da bo vsak bolnik, ki potrebuje zdravljenje, tega tudi dobil. Toda prav vsak med nami bi se moral obnašati, kot da je okužen – to je v tem trenutku edina pot za omejitev okužb v državi.

Tomaž Gantar,
minister za zdravje

Še vedno ne vemo, kakšni so oziroma bodo učinki v zadnjih dneh sprejetih ukrepov, kajti inkubacijska doba je od deset do 14 dni, zato se resorni minister osebno zavzema za čimprejšnjo popolno ustavitev javnega življenja. Po njegovi oceni bi bila uvedba tega ukrepa smiselna v prihodnjem tednu, med »krompirjevimi« počitnicami, nakar bi ukrep podaljšali še za teden dni.

Tatjana Lejko Zupanc

»Izogibajte se ljudem, ki ne uporabljajo zaščitne maske!«

»Izogibajte se ljudem, ki ne uporabljajo zaščitne maske, izogibajte se centrom, če je le mogoče, delo opravljajte od doma. Vsak naj poskusi narediti, kar je v njegovi moči, da se zmanjša naraščanje okužb z novim koronavirusom in da epidemijo premagamo s čim manjšo kolateralno škodo.«

doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc,
predstojnica infekcijske klinike

Drugi val epidemije je bistveno hujši od prvega

Trenutne številke so res skrb vzbujajoče, kajti drugi val epidemije v slovenskem prostoru za seboj pušča precej bolj uničujočo podobo – pa se niti dobro začel še ni. Včerajšnji dan je bil rekorden – v slabem pomenu besede. Na »črno sredo« so bile potrjene kar 1503 okužbe, zdravljenje v bolnišnici je potrebovalo 333 COVID bolnikov (med njimi pet otrok), od teh jih je zaradi najtežje oblike in zapletov pri prebolevanju te bolezni 55 hospitaliziranih v enotah za intenzivno terapijo, kjer jim pomagajo na različne načine, med drugim z umetnim ventiliranjem ali z zunajtelesno oksigenacijo (ECMO). Deset obolelih je včeraj boj s COVID izgubilo (do danes skupno: 202).

Predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ljubljanskega UKC doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc se je odzvala tudi na namige v javnem zapisu nekdanjega ministra za zdravje Dušana Kebra, po katerih naj bi zaradi strmega porasta števila okuženih, med katerimi je vedno več takšnih, ki potrebujejo zdravljenje v bolnišnici, pri nas v kratkem napočil trenutek, ko bo zaradi pomanjkanja zmogljivosti treba odločati, komu zagotoviti zdravljenje v intenzivni terapiji in komu ne. »Smo daleč od tega. In naredili bomo vse, da bi to preprečili,« zagotavlja predstojnica infekcijske klinike. Po njenem prepričanju je izbiranje, komu zagotoviti terapijo in komu ne, »res zadnja možnost, za katero resnično upam, da nam je, tudi po zaslugi sodelovanja vseh pri izvajanju zaščitnih ukrepov, ne bo treba uporabiti.«

1503

okužbe z novim koronavirusom so bile pri nas potrjene včeraj, po 5891 testiranjih

333

COVID pacientov (med njimi 5 otrok) je v sredo potrebovalo zdravljenje v bolnišnici, 55 je bilo hospitaliziranih v enotah intenzivne terapije

10

obolelih je včeraj izgubilo boj z boleznijo COVID-19, sicer pa smo pri nas po uradnih podatkih do danes zabeležili 202 žrtvi okužb z novim koronavirusom 

Prijemi za zagotovitev dodatnih zmogljivosti

UKC Ljubljana
UKC Ljubljana

V ljubljanskem UKC, v sklopu katerega deluje infekcijska klinika, se že pospešeno pripravljajo na odprtje dodatnih zmogljivosti za obravnavo COVID bolnikov, pri katerih je zaradi težje oblike prebolevanja posledic okužbe s koronavirusom SARS-CoV-2 nujno zdravljenje v bolnišnici. Nared so prostori v ortopedski kliniki, kjer bodo odslej opravljali le urgentne ortopedske posege, prav tako so v pripravi dodatni prostori v bolnišnici dr. Petra Držaja v Šiški. 

UKC za zdaj še ni ustavil izvajanja vseh nenujnih posegov, če pa bodo okužbe s COVID-19 še naprej eksponentno naraščale, druge možnosti ne bo. V tem primeru bodo za COVID bolnike izpraznili celotno bolnišnico dr. Petra Držaja, dodatne kapacitete bodo sprostili v glavni stavbi UKC in v negovalni bolnišnici – a vse to nikakor ni idealna rešitev niti zagotovilo za prebroditev krize, ki se nezadržno približuje, kajti kadra, usposobljenega za obravnavo pacientov v enotah intenzivne terapije, preprosto ni dovolj. 

Za zdaj bodo v teh enotah delale mešane ekipe, v katerih bodo infektolog, internist in specializant, kasneje bodo v time vključevali še druge specialiste. V skrb za najteže obolele bodo, da bi zagotovili neprekinjeno zdravstveno oskrbo, vključili še študente zadnjih letnikov medicine in zdravstvene nege ter mlajše zdravnike (sekundariji, pripravniki, specializanti), kar sicer po doslej veljavni ureditvi ni bilo mogoče. 

Le s takšnimi prijemi bo, kot poudarja dr. Tatjana Lejko Zupanc, mogoče reševati razmere v bolnišnicah, kjer so obremenitve kadrovsko zdesetkanega strokovnega kadra, ki skrbi za omenjene paciente, že zdaj nevzdržne.

SB Jesenice
SB Jesenice

Podobnim okoliščinam so izpostavljeni tudi v drugih bolnišnicah po Sloveniji. Iz splošne bolnišnice na Jesenicah, kjer trenutno zaradi pozitivnega izvida na okužbo z novim koronavirusom manjka 40 zaposlenih, so, denimo, danes sporočili, da bodo do prihodnjega tedna za zdravljenje COVID bolnikov zagotovili deset dodatnih bolniških postelj (skupno jih bodo tako v 1. nadstropju, ki bo postalo rdeča cona, imeli 26).

Zato bodo s 26. oktobrom začasno ustavili izvajanje nenujnih posegov, v specialističnih ambulantah pa bodo sprejemali le še paciente, ki imajo na napotnicah oznako nujnosti »hitro« in »zelo hitro«. V jeseniški splošni bolnišnici bodo tako do nadaljnjega izvajali le res nujne posege, posege pri bolnikih z rakom ter posege, ki jih ni moč odložiti, ker bi se sicer zdravstveno stanje pacientov izrazito poslabšalo. 

UKC Maribor
UKC Maribor

V UKC Maribor je izpad zaposlenih na račun tako imenovanih COVID odsotnosti (zaradi okužb, karantene, morebitnih stikov ...) ogromen: odsotna sta 102 zaposlena, od tega 12 zdravnikov in 64 medicinskih sester; v UKC Ljubljana se je samo v zadnjem mesecu okužilo 150 zaposlenih. 

Pri nas se je doslej z novim koronavirusom okužilo že več kot 1000 zdravstvenih delavcev, porast okužb nasploh med prebivalstvom je izjemno velik. Zato dr. Matjaž Leskovar, višji znanstveni sodelavec na odseku za reaktorsko tehniko instituta Jožef Stefan, ki pripravlja projekcije širjenja COVID-19 v Sloveniji, opozarja: »Če tudi ukrepi, uveljavljeni 20. oktobra, ne bodo prijeli, verjetno ne bo več popravnega izpita, zato prosim: dosledno izvajajte vse ukrepe in pomagajte ukrotiti podivjani virus!«

covid bolnik

Tragičnih zgodb,

povezanih s prebolevanjem okužbe z novim koronavirusom, ki je dokazano bistveno bolj smrtonosen kot gripa, je ogromno, veliko veliko preveč – in za številne med njimi velja, da bi se jim bilo mogoče izogniti. Preprosto: če bi le vsi dosledno upoštevali zaščitne ukrepe. Vendar nekateri posamezniki tega očitno ne zmorejo. In nočejo.

Upam, da bo takšnih primerov – v dobro vseh nas – v prihodnje čim manj. 

Fotografije: STA

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Značka

infekcijska klinika - ukrepi

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona