V trgovino le še z zaščitno masko (ali ruto ali šalom, ki morata prekrivati nos in usta) in rokavicami

V trgovino le še z zaščitno masko (ali ruto ali šalom, ki morata prekrivati nos in usta) in rokavicami

Minulo soboto se je v Sloveniji v sklopu premagovanja epidemije novega koronavirusa zgodila večplastna prelomnica. Pokazalo se je, da doslej sprejeti ukrepi preprosto ne učinkujejo več, ne glede na to, kako blizu enega od žarišč pandemije živimo Slovenci, in ne glede na to, v kolikšni meri se je epidemija že doslej razširila pri nas. Občutek nedotakljivosti in neranljivosti se je med posamezniki očitno tako okrepil, da so v soboto določena turistična središča skorajda dobesedno preplavili obiskovalci z različnih koncev Slovenije, pri čemer je bilo udejanjanje ukrepov za čim učinkovitejše in celovitejše obvladovanje in preprečevanje širjenja bolezni COVID-19 povsem onemogočeno – razen pri tistih, ki so preprosto ostali doma. V prihodnje ne bo več tako. V nedeljo so se razmere v glavnih turističnih krajih sicer umirile, drugod pa ne kaj dosti, zato je vlada na dopisni seji sprejela zaostritev prepovedi. Tako se od polnoči pa do konca epidemije lahko gibljemo le še znotraj občine, v kateri imamo stalno ali začasno prebivališče.

V trgovino le še z zaščitno masko (ali ruto ali šalom, ki morata prekrivati nos in usta) in rokavicami
Od danes bodo upokojenci v trgovinah lahko kupovali le še med 8. in 10. uro; ta termin rezerviran še za nosečnice in invalide. Vsi pa bomo morali, če se nakupom ne bo mogoče izogniti, v trgovini priti z zaščitno masko (lahko tudi doma narejeno, če je nimate, pa usta in nos prekrijte z ruto ali s šalom) in rokavicami.

Za nadzor nad upoštevanjem odloka poslej ne bodo skrbeli le pristojni inšpektorji s pomočjo policije, ampak tudi predstavniki civilne zaščite, ki jih bodo lahko aktivirali župani. Sicer pa naj spomnim, da je od nedelje (kot sem poročala tik po sprejetju novosti) v veljavi obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb. Upokojenci, ki jih bolezen COVID-19 najbolj ogroža, bodo od danes dalje smeli nakupovati le med 8. in 10. uro, torej v času, ki bo odslej v trgovinah z živili rezerviran za najbolj ranljive skupine, med katere spadajo tudi nosečnice in invalidi. 

V trgovinah bo odslej obvezna uporaba zaščitnih rokavic in zaščitne maske, pri čemer namesto maske za zaščito predela ust in nosu lahko uporabite tudi doma narejeno zaščitno masko, šal ali ruto – pomembno je le, da imate v trgovini ves čas na sebi tovrstno zaščito in da ohranjate vsaj minimalno priporočeno razdaljo do drugih kupcev.

Na zdravstvenem portalu smo že pred uvedbo omenjenega ukrepa v seriji člankov opozorili na vse preveč spregledovano priložnost za učinkovito zamejitev širjenja epidemija – z doslednim uporabljanjem zaščitne maske, čeprav doma narejene. Pri okužbah z novim koronavirusom namreč človek nikoli ne ve, ali ni morda že prenašalec okužbe, čeprav simptomi bolezni pri njem še niso prisotni, zato vsakdo s (samo)zaščito lahko poskrbi za svojo varnost in za varnost drugih. 

Zdaj ti ukrepi zlagoma prihajajo v naš življenjski vsakdan in hitreje, ko jih bomo privzeli, več možnosti bomo imeli, da višek epidemije slovenskemu zdravstvu ne bo zadal nepopravljivega udarca. Zato danes sprejetih ukrepov glede nadaljnjih omejitev gibanja na javnih površinah – ki so, resnici na ljubo, še vedno zelo blagi – preprosto ne smemo razumeti kot nekaj, kar smo primorani početi, ampak kot spodbudo, da za zaščito sebe in svojih bližnjih pa tudi vseh, ki jih srečujemo v trgovini, lekarni, na bencinski črpalki ali na delovnem mestu, poskrbimo čim učinkoviteje.

Sicer pa je vladi konec minulega tedna uspelo sprejeti mega »korona« zakonodajni paket za zajezitev in omilitev posledic epidemije bolezni COVID-19 za državljane in za gospodarstvo, prvega iz serije, ki se bo nadaljevala spomladi in poleti. S temi ukrepi, ki jih mora po nujnem postopku obravnavati še državni zbor, namerava vlada omogočiti normalno delovanje družbe tudi potem, ko bo zdaj zaustavljeno življenje ponovno steklo po starih tirnicah. 

Paket, težek tri milijarde evrov, je v kontekstu novega koronavirusa prvenstveno namenjen reševanju življenj in zdravja, pa tudi ohranjanju drugih vitalnih zmogljivosti države, ki bodo posledično ogrožene. 

Ob tem pa je premier Janez Janša opozoril, da najtežje obdobje epidemije šele prihaja, pri čemer se bosta na preizkušnji znašli naša odgovornost in solidarnost do zdravstvenega osebja in obolelih. Kaj nam bo prineslo to prehodno obdobje, ki utegne trajati najmanj do konca aprila? Pravzaprav je to odvisno od vsakogar med nami, od (raz)umevanja situacije, v kateri smo se znašli in ki jo, o tem ni dvoma, moramo premostiti bistveno drugače kot Italija.

Kakšno je trenutno stanje, ki ga narekuje epidemija novega koronavirusa?

Po zadnjih aktualnih uradnih podatkih (za soboto, medtem ko bodo novi objavljeni šele danes ob 14. uri) so zaradi suma na okužbo z novim koronavirusom opravili 997 testiranj – 46 je bilo pozitivnih; hospitaliziran je bil 101 bolnik, 23 obolelih je potrebovalo zdravljenje v enoti intenzivne terapije, dva obolela sta zaradi posledic COVID-19 umrla. Epidemija je doslej pri nas povzročila 11 smrti.

testirani

okuženi

umrli

 

Naslovna fotografija: iStock; portret Anžeta Kristana: STA

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.

 


 

S tem, ko ostanemo doma, rešujemo življenja in preprečujemo kolaps zdravstva! Zakaj?

 Zakaj ostati doma?
1
 Zakaj ostati doma?
2
Zakaj ostati doma?
3
Zakaj ostati doma?
4
Zakaj ostati doma?
5
Zakaj ostati doma?
6
Zakaj ostati doma?
7
Zakaj ostati doma?
8
Zakaj ostati doma?

9V dobro težko bolnih se vsaj v času epidemije odpovejte adrenalinskim razvadam!

Anže Kristan

V UKC Ljubljana so po sobotni eskapadi, ki je sprožila velik priliv poškodovanih v tamkajšnje urgentne službe, ponovno opozorili, naj se ljudje do nadaljnjega odpovedo adrenalinskim športom.

Kot je v pogovoru za Zdravstveniportal.si poudaril vodja urgentnega kirurškega bloka doc. dr. Anže Kristan, se je namreč poškodbam, zlasti pri dejavnostih, ki so že same po sebi rizične, mogoče izogniti. »V času epidemije sproščanje adrenalina na praznih cestah preprosto ni na mestu. To sporočilo razumite kot dobronamerno, kajti zdravljenje v bolnišnicah, v katerih zdravimo paciente s COVID-19, je že samo po sebi rizično okolje, v katerem si v tem času res ne želite biti.«

Zato bi si morali zdaj vsi prizadevati, da do najhujših poškodb – pa naj bodo te prometne ali nastale med jadralnim padalstvom ali turnim smučanjem – ne bi prihajalo, kajti »v zdajšnji situaciji je takšno sproščanje adrenalina povsem neprimerno. Do poškodb, ki se jim lahko izognemo, saj so posledica rizičnih športov in adrenalinskih dejavnosti, ne sme priti, ker s tem porabljamo vire, ki jih zdravstvo v epidemiji, katere vrh šele prihaja, nujno potrebuje. Za takšnega ponesrečenca bomo, denimo, respirator že našli, toda kako bo z zalogami krvi?,« (se) retorično sprašuje doc. dr. Kristan.

Problem je, ker se trenutno krvodajalske akcije ne odvijajo oziroma potekajo v bistveno spremenjenih pogojih. Kri pa nujno potrebujejo bolniki, pri katerih poseg ne more čakati na konec epidemije; taki so, denimo, bolniki z rakom. »Gre za karanteno, zato res prosimo, da se izogibati vseh opravil, ki v tem času niso nujno potrebna, so pa povezana z večjim tveganjem,« še opozori sogovornik. 


Značka

rokavice plačilna kartica