Mladi zdravniki: »Bojimo se, da trenutni ukrepi za preprečitev širjenja okužbe z novim koronavirusom še vedno niso dovolj učinkoviti!«

Mladi zdravniki: »Bojimo se, da trenutni ukrepi za preprečitev širjenja okužbe z novim koronavirusom še vedno niso dovolj učinkoviti!«

Trenutno je pri nas 286 potrjenih okužb z novim koronavirusom. Epidemija se je razširila po vsej državi in po najverjetnejšem scenariju bo preobremenitev zmogljivosti v našem zdravstvenem sistemu v kratkem povzročila krč, ki se ga vsi bojimo. Zato je tako zelo nujno dosledno udejanjanje prav vseh zaščitnih ukrepov – v zdravstvu to pomeni kaskadno menjavo zaščitne opreme, ki pa je ni na voljo. Ne dovolj. V Zdravstvenem domu Kranj so bili danes tako rekoč tik pred tem, da do nadaljnjega tamkajšnja vstopna točka, namenjena odvzemu brisov pri sumu na okužbo z novim koronavirusom, preneha z delovanjem. Dopoldne so namreč imeli le še tri zaščitne maske. Opoldne je direktorica zdravstvenega doma Lili Gantar Žura za Zdravstveniportal.si povedala, da so po številnih urgencah vendarle dobili 200 kompletov zaščitne opreme, ki pa bo zadostovala le do konca tedna.

Mladi zdravniki: »Bojimo se, da trenutni ukrepi za preprečitev širjenja okužbe z novim koronavirusom še vedno niso dovolj učinkoviti!«
V Zdravstvenem domu Kranj so bili danes tako rekoč tik pred tem, da do nadaljnjega tamkajšnja vstopna točka, namenjena odvzemu brisov pri sumu na okužbo z novim koronavirusom, preneha z delovanjem. Dopoldne so namreč imeli le še tri zaščitne maske. Opoldne je direktorica zdravstvenega doma Lili Gantar Žura za Zdravstveniportal.si povedala, da so po številnih urgencah vendarle dobili 200 kompletov zaščitne opreme, ki pa bo zadostovala le do konca tedna.

Dopolnitev članka – današnje javno pismo združenja Srebrna nit: »Zapornikom boste kupili televizorje in jim dali kartice za mobilne telefone, da bodo ostali v stiku z zunanjim svetom. Kaj pa boste naredili za starejše, ki so v popolni osami v domovih za ostarele?«

Vstopna točka, ki deluje v sklopu zdravstvenega doma v Kranju, ni edina, ki bije plat zvona zaradi pomanjkanja nujno potrebne opreme. Nabava opreme je sicer v teku, vendar je, na žalost, več kot jasno, da je tudi tovrstno ukrepanje na državni ravni steklo prepozno in premalo intenzivno. Odgovorne institucije so zatajile pri pravočasnem odzivanju na izziv, ki ga prinaša COVID-19.

vstopna točka kranj
ZD Kranj

Model epidemije COVID-19 v Sloveniji in dva možna scenarija

Mladi zdravniki Slovenije so nocoj objavili model epidemije COVID-19 v Sloveniji (pripravil ga je fizik Luka Medic, ob sodelovanju z zdravnico Sanjo Zupanič), ki prikazuje dva možna scenarija.

Prvi scenarij predvideva, da so ukrepi vlade, sprejeti v začetku tega tedna, uspešni – v tem primeru bodo bolnišnice najbolj obremenjene prvi teden v aprilu, potrebnih bo približno 500 hospitalizacij, od tega 120 na intenzivnih enotah.

Drugi scenarij pa nakazuje možnost, da dosedanji ukrepi ne bodo dovolj učinkoviti. V tem primeru bo do konca marca nujno treba sprejeti dodatne ukrepe; če bodo ti vendarle uspešni, bi po tem scenariju sredi aprila hospitalizacijo potrebovalo 1800 bolnikov, med njimi 500 na intenzivnih enotah.

»Po naših podatkih imamo v Sloveniji na intenzivnih enotah 200 postelj, večina je zasedenih že v običajnih razmerah!« opozarjajo Mladi zdravniki Slovenije in dodajajo: »Ključno je, kdaj so vzpostavljeni dovolj uspešni ukrepi, ki preprečijo širjenje okužbe. Že en dan zamude povzroči izjemno veliko razliko v obremenjenosti zdravstvenega sistema in nepotrebnih smrti. Meja med tem, da se okužba še naprej širi po eksponentni krivulji, in tem, da število okuženih začne upadati, je izjemna tanka! Bojimo se, da trenutni ukrepi niso dovolj učinkoviti!«

Kdaj bo na voljo dovolj zaščitne opreme?

Vlada, ki je na današnji seji predvidela nadaljnje ukrepe za omejevanje širjenja novega koronavirusa (med drugim o omejitvi zbiranja na javnih površinah na največ pet ljudi, ki naj bi jih uveljavili v kratkem), je med prednostnimi nalogami izpostavila zagotovitev potrebne zaščitne opreme, vendar na novinarski konferenci po seji vlade o tej akutni zadevi ni bilo govora. Trenutno teče več postopkov javnega naročanja za pridobitev tiste zaščitne in medicinske opreme, ki jo pri nas najbolj primanjkuje.

Andrej Šircelj
Andrej Šircelj

Po drugi strani pa je finančna zapuščina, ki jo je prejšnja vlada pustila v državnem proračunu, znašala zgolj 12 milijonov evrov in, kot je danes ponovno opozoril minister za finance Andrej Šircelj, nikakor ne bi zadostovala za nakup zaščitnih mask in druge tovrstne ukrepe, zato je bilo treba poseči po interventnih ukrepih. Poslanci matičnih parlamentarnih odborov danes razpravljajo o interventnih zakonodajnih predlogih, s katerimi urejajo različna področja; med drugim gre za pomoč delodajalcem in samozaposlenim, da bodo lažje premostili posledice nujnega ukrepanja zaradi epidemije, ki bodo vse prej kot zanemarljive.

V normalnih okoliščinah ima nova vlada za pripravo ukrepov običajno na voljo 100 dni – ta vlada pa je, kot poudarja Šircelj, v nekaj dneh sprejela ukrepe, ki bodo v sklopu obvladovanja epidemije in njenih posledic omogočili  tako nakup nujno potrebne opreme kot tudi nagrajevanje vseh, ki danes delajo tako rekoč brez prestanka v nevzdržnih in nevarnih okoliščinah. »Ja, bo denar za te nagrade,« je na današnji novinarski konferenci zagotovil Šircelj.

Brez zaščitne opreme so tudi lekarniški farmacevti

Na manko zaščitne opreme opozarjajo tudi lekarne. Predsednik lekarniške zbornice Miran Golub sicer priznava, da obiskovalci lekarn dosledno upoštevajo navodila, po katerih so vrata lekarn v času epidemije odprta le za tiste posameznike, ki nimajo znakov okužb dihal (povišana telesna temperatura, kašelj, težko dihanje) – vendar, kot dodaja, v lekarno lahko pride tudi nekdo, ki je že okužen z novim koronavirusom, vendar (še) nima prepoznavnih znakov okužbe. Kljub tem opozorilom so magistri farmacije, ki delajo v kadrovsko okrnjeni zasedbi, še naprej brez ustrezne zaščite in posledično izpostavljeni velikemu tveganju za okužbo, zato so se ponekod že odločili za zaprtje lekarn.

Sicer pa v lekarnah ravnajo v skladu z odredbo resornega ministra, po kateri je izdaja zdravil na recept omejena na količino, ki zadostuje za enomesečno zdravljenje, medtem ko je pri zdravilih brez recepta mogoče kupiti eno pakiranje na osebo – da se ne bi »ponovila« izkušnja, kakršni smo bili v zadnjih dneh priča pri mrzličnem in pretiranem nakupovanju hrane. Tiste lekarne, ki sicer izdelujejo tudi galenska zdravila, pa so se v teh dneh morale usmeriti predvsem v izdelavo dezinfekcijskih sredstev, da bodo ta na voljo celotnemu prebivalstvu.

Lekarna
V lekarni na Savskem otoku v Kranju so bili že od začetka vzorčni model za opozarjanje o nujnem upoštevanju zaščitnih ukrepov v času epidemije novega koronavirusa.

Urgentno, a še vedno prepočasno zagotavljanje opreme

In kdaj bo na voljo dovolj zaščitne opreme? »Vso nedeljo smo iskali dobavitelje mask FFP3, FFP2, kirurških mask, respiratorjev, rokavic ... Ker so bile zaloge minimalne! Zdravnike so pustili 'bose'! Na ministrstvu za zdravje in na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo že 48 ur delamo 'kot nori', da bodo v teh dneh končno dobavili 1,5 milijona zaščitnih mask. In potem še dodatna dva milijona ... Da o nori tekmi s časom pri iskanju respiratorjev, ki jih potrebujejo najtežji bolniki, niti ne govorim,« poudarja Jelka Godec.

Tvit Igorja Muževiča o delovanju prejšnje vlade

Minister za obrambo Matej Tonin pa je danes povedal, da naj bi letalo s poldrugim milijonom zaščitnih mask za Slovenijo že pristalo v Nemčiji.

Na srečo je doslej tistim, ki so najbolj izpostavljeni možnosti okužbe s koronavirusom SARS-CoV-2, na pomoč priskočilo kar nekaj podjetij, ki so na podlagi pogodbe, sklenjene z Rdečim križem Slovenije, donirala nujno potrebna zaščitna sredstva – od rokavic, kombinezonov, zaščitnih anorakov do pokrival. 

Pahorjev apel Evropski komisiji 

Borut Pahor
Borut Pahor

Vsi zgoraj našteti ukrepi pa so le prehodne injekcije, ki nikakor ne zadostujejo za pokritje vseh potreb in za zaščito vseh, ki ne morejo ostati doma, s čimer bi se sicer najučinkoviteje izognili okužbi. 

Zato je predsednik Borut Pahor danes predsednico Evropske komisije (EK) Ursulo von der Leyen prosil, naj pospešijo postopek skupnega javnega naročila medicinske opreme, ki je za Slovenijo vitalnega pomena. Kot se je pokazalo tudi v tem primeru, do kratkih stikov prihaja pri zbiranju ponudb; najkrajši možni rok za prijavo je šest dni. Danes popoldne pa je predsednica EK že sporočila, da bo EU od Kitajske v kratkem prejela več kot dva milijona kirurških zaščitnih mask, več kot 200.000 zaščitnih mask N95 in 50.000 testov za ugotavljanje okužbe z novim koronavirusom.

testiranje vzorcev na koronavirus
Testiranje vzorcev na okužbo s koronavirusom

Iskrena hvaležnost in pozivi k odgovornemu obnašanju

Sicer pa se je danes ob 18. uri tudi Slovenija pridružila državam, v katerih prebivalci s ploskanjem izrazijo iskreno hvaležnost vsem, ki v času epidemije oziroma pandemije COVID-19 skrbijo za našo varnost in zdravje, ki so zaslužni za to, da v državi vsa nujna infrastruktura deluje nemoteno, in ki zagotavljajo zdravstveno obravnavo, nego in oskrbo vsem, ki to potrebujejo.

»Tu smo za vas – prosimo, ostanite doma za nas!« Tovrstne prošnje zdravstvenih timov se vrstijo iz dneva v dan, iz ure v uro – da bi vsakdo razumel, zakaj je tako pomembno, da ostane doma in tako pripomore k preprečevanju širjenja te nevarne okužbe. Zato: ostanite doma, saj se bo Slovenija le tako izognila izkušnji, kakršni smo bili priča v primeru sosednje Italije!

Policijska postaja NM
Sporočilo policijske uprave v Novem mestu
ZD Lenart
Sporočilo ekipe zdravstvenega doma v Lenartu

V UKC Ljubljana imajo trenutno hospitaliziranih 18 pacientov s COVID-19, od teh jih pet potrebuje zdravljenje v enoti intenzivne terapije.

 UKC Ljubljana Intenzivna terapija
 UKC Ljubljana, intenzivna terapija

 UKC Ljubljana Intenzivna terapija

 UKC Ljubljana Intenzivna terapija

 UKC Ljubljana Intenzivna terapija

Novi koronavirus – statistika in primerjava testiranj, podatki o okužbah po spolu in starosti

V spodnjih grafih so primerjalno zanimivi in povedni podatki, s pomočjo katerih slika o epidemiji COVID-19 na Slovenskem postaja vse bolj jasna. 

testirani - okuzeni
Podatki, ki potrjujejo nujnost ključnega ukrepa: ostanite doma
starostne skupine
Koronavirus SARS-CoV-2 glede na starost in spol
Število testov na milijon prebivalcev
Slovenija je na desetem mestu, pred Italijo in Avstrijo

Fotografije – zaščitne maske in testiranje vzorcev: iStock; ZD Kranj in Borut Pahor: STA; lekarna: Diana Zajec; zdravstveni tim in policisti: FB; enota intenzivne terapije: UKC Ljubljana

ikona starejši

Dopolnitev članka – današnje javno pismo združenja Srebrna nit:

»Zapornikom boste kupili televizorje in jim dali kartice za mobilne telefone, da bodo ostali v stiku z zunanjim svetom. Kaj pa boste naredili za starejše, ki so v popolni osami v domovih za ostarele?«

Ljubljana, 19. marec 2020 – »Pomanjkanje socialnih stikov pri starejših, zlasti pri kronično bolnih, vodi v stres in zmanjšanje odpornosti, resno je prizadet imunski sistem in to lahko vodi v prezgodnjo smrt,« se v današnjem javnem pismu na izsledke znanstvenih študij sklicuje Biserka Marolt Meden. Ob tem opozarja, da združenje Srebrna nit, ki ga vodi, tudi v izrednih razmerah, ki jih narekuje epidemija novega koronavirusa, ne bo dovolilo, »da starejši umirajo v prepričanju, da smo pozabili nanje«.

Domovi za starejše so zaprti za obiske, njihovi varovanci so v popolni osami, osebje pa je zdesetkano. »Osebje, ki skrbi za stanovalce, okužene s koronavirusom, ne bi smelo skrbeti za tiste stanovalce, ki te okužbe nimajo. Po naših informacijah pa tega ni mogoče zagotoviti, saj osebja ni dovolj,« kajti že siceršnjemu kroničnemu pomanjkanju kadra se je zdaj pridružila dodatna skrb vzbujajoča kadrovska praznina, kajti del zaposlenih je v samoizolaciji, medtem ko so nekateri odsotni iz drugih razlogov.

»Zapornikom boste kupili televizorje in jim dali kartice za mobilne telefone, da bodo ostali v stiku z zunanjim svetom. Kaj pa boste naredili za starejše, ki so v popolni osami v domovih za ostarele?,« sprašuje vlado predsednica Srebrne niti in podobne ukrepe predlaga tudi v domovih za ostarele, kajti vsi starejši nimajo telefonov, ker preprosto nimajo dovolj denarja, da bi si jih lahko privoščili – to pa pomeni, da so v zdajšnjih razmerah povsem brez stika z zunanjim svetom.

»Vemo, da starejši kronični bolniki umirajo – vendar naj ne umrejo v prepričanju, da so jih njihovi bližnji zapustili in pozabili nanje!« Zato Srebrna nit predlaga, naj se pri razporejanju zaposlenih in študentov zdravstvene nege, fizioterapije, delovne terapije, medicine, sanitarnega inženirstva, laboratorijske medicine, klinične psihologije in sociale odredi obvezna pomoč v socialno-varstvenih zavodih. Tako bi zagotovili pomoč pri osnovnih življenjskih aktivnostih varovancev – hranjenju, preoblačenju, higieni, gibanju, varovanju, družabništvu in različnih aktivnostih, pri katerih so jim bili sicer pred uvedbo karantene v domovih za starejše v pomoč svojci.

Na začetek članka

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Med 8. in 10. uro v trgovine prednostno nosečnice, invalidi in upokojenci

Vlada je na današnji dopisni seji odlok, ki določa obratovanje prodajaln z živili v času epidemije, dopolnila z odločitvijo, da imajo od jutri dalje med 8. in 10. uro pri vstopu v trgovino in nakupovanju prednost nosečnice, invalidi in upokojenci. Vse trgovine z živili morajo biti odprte vsaj od 8. do 20. ure. Ob nedeljah in dela prostih dnevih bodo odslej zaprte vse prodajalne; odprti ostajajo bencinski servisi, obratujejo lahko tudi lekarne.


28 milijonov evrov za povečanje blagovnih rezerv

Da bo v času epidemije poskrbljeno za zagotavljanje nujne oskrbe prebivalstva, je danes vlada iz proračunske rezerve namenila 28 milijonov evrov za povečanje blagovnih rezerv.


Tri dodatne vstopne točke za jemanje brisov

Slovenija je poleg tri nove vstopne točke za odvzem brisov: v Sevnici (za prebivalce Posavja), za Gorenjce pa sta poleg Kranja in Jesenic začeli delovati še vstopni točki za jemanje brisov pri sumu na okužbo z novim koronavirusom v Škofji Loki in na Bledu


Bled in okolica: lažni prostovoljci, ki se želijo okoristiti na račun kriznih razmer

Blejska občina in tamkajšnji štab civilne zaščite občane, predvsem starejše, opozarjata pred lažnimi prostovoljci, ki želijo izkoristiti krizne razmere zaradi epidemije, in hodijo od vrat do vrat ter se ponujajo za različne storitve. Uradni prostovoljci morajo imeti identifikacijsko kartico, na kateri so štirje uradni podatki, ključni za prepoznavo: njihovo ime, zaporedna številka, podpis župana in žig občine Bled.


Nujna dežurna zobozdravstvena pomoč

Prebivalcem Pomurja nujne zobozdravstvene pomoči ne bo več treba iskati v Mariboru, kot je to veljalo doslej, saj jim bodo tovrstne storitve zagotavljali v sklopu Zdravstvenega doma Murska Sobota. Nujne dežurne zobozdravstvene ambulante (navedli smo jih že v enem od prejšnjih člankov) bodo sicer pacientom na voljo le pri naslednjih urgentnih stanjih: večja krvavitev, ki se ne ustavi sama; hud zobobol, pri katerem jemanje analgetika ne pomaga (več); poškodba zob; akutna infekcija, ki se kaže z oteklino, povišano telesno temperaturo in slabim počutjem.


Onkološki inštitut Ljubljana je zaradi COVID-19 še bolj priškrnil vrata

Onkološki inštitut Ljubljana, ki je med prvimi uvedel stroge ukrepe glede vstopa v bolnišnico, je danes zaradi zaostrene epidemiološke situacije, ki jo narekuje novi koronavirus, sprejel še dodatne zaščitne ukrepe.

Tako odslej velja, naj bolniki, ki sicer prihajajo na inštitut na nadaljnjo onkološko obravnavo, ne pridejo, če imajo kakršnekoli znake prehlada ali okužbe dihal, povišano telesno temperaturo, visoko tveganje za okužbo z novim koronavirusom (če ima kateri od družinskih članov bodisi znake prehlada ali okužbe dihal, povišano telesno temperaturo ali potrjeno okužbo z novim koronavirusom) ali če so sami okuženi z novim koronavirusom.

V omenjenih primerih naj se oboleli o svojem počutju po telefonu pogovori z osebnim zdravnikom, pokliče pa naj tudi lečečega onkologa (prek klicnega centra na številko 080 29 00 od ponedeljka do petka med 8:30 in 15. uro), da se dogovorita glede nadaljnje onkološke obravnave. OI bolnike z rakom poziva, naj tako sami kot njihovi najbližji do nadaljnjega čim bolj omejijo stike z drugimi ljudmi.

Značka

Zascitna maska

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona