Aleš Šabeder, edini kandidat za ministra za zdravje, se bo poslancem predstavil v ponedeljek

Aleš Šabeder, edini kandidat za ministra za zdravje, se bo poslancem predstavil v ponedeljek

Predsednik vlade Marjan Šarec je na današnji izredni seji državnega zbora poslance seznanil z odstopom ministra za zdravje Sama Fakina (s čimer se je Fakinova funkcija tudi de facto končala) in z odločitvijo, da bo začasno ta resor vodil sam.

Aleš Šabeder, edini kandidat za ministra za zdravje, se bo poslancem predstavil v ponedeljek
Na fotografiji (z leve proti desni): Samo Fakin, ki se mu je danes uradno končal mandat ministra za zdravje, predsednik vlade Marjan Šarec in Aleš Šabeder, generalni direktor UKC Ljubljana in edini kandidat za novega zdravstvenega ministra (Foto: arhiv STA)

Premier je danes v državni zbor poslal tudi predlog za novega zdravstvenega ministra – Aleš Šabeder, za zdaj še v vlogi generalnega direktorja UKC Ljubljana, se bo kot edini kandidat poslancem predstavil na nujni seji odbora za zdravstvo v ponedeljek.

Predsednik državnega zbora Dejan Židan je članom odbora za zdravstvo preposlal premierov predlog za imenovanje Aleša Šabedra za ministra za zdravje in predlagal sklic seje v skladu s poslovnikom državnega zbora. Seja je že sklicana – za ponedeljek. Po koncu seje tako Židan kot Šarec pričakujeta mnenje matičnega odbora o predstavitvi kandidata za ministra za zdravje.

In zakaj se je predsednik vlade odločil, da začasno prevzame vodenje ministrstva za zdravje, kar je med ministrovo odsotnostjo – med Fakinovo boleznijo in po njegovem odstopu – sicer opravljala državna sekretarka Pia Vračko? Šarec je danes pritrdil ugibanjem, da z delom Vračkove ni bil zadovoljen. Navsezadnje se je to pokazalo že po nedavnem srečanju koalicije, na katerem je državna sekretarka predstavila načrtovane novosti, ki naj bi jih prinesel zakon o upravljanju zdravstvenih zavodov. 

Ker se morajo postopki za imenovanje kandidata za novega ministra za zdravje, zdajšnjega generalnega direktorja UKC Ljubljana, še odvrteti, je Šarec s prevzemom vodenja ministrstva  jasno izrazil nezaupnico (tudi) državni sekretarki Pii Vračko, ki ji funkcija tako ali tako ugasne s prihodom novega ministra.

 

Komentirate lahko 
na naši facebook strani.



Ministrstvo za zdravje na prepihu

Nepričakovane, na hitro sprejete spremembe pri vodenju ministrstva za zdravje so v javnosti odjeknile pred slabima dvema tednoma, ko je Marjan Šarec (po uradni razlagi) sprejel odstop ministra za zdravje Sama Fakina in že isti dan javnosti sporočil svojo odločitev glede Fakinovega naslednika. V teh dneh pa je premier začasno prevzel tudi vodenje zdravstvenega ministrstva.

Več o ozadju in posledicah tega dogajanja si lahko preberete v povezanih člankih.

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona