Čakalne dobe bi lahko skrajšali s 35 milijoni evrov, toda ministrstvo za zdravje je predlog ZZZS zavrnilo

Čakalne dobe bi lahko skrajšali s 35 milijoni evrov, toda ministrstvo za zdravje je predlog ZZZS zavrnilo

Čakalne dobe so huda rak rana slovenskega zdravstva. Zato sta tako upravni odbor kot skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pristojno ministrstvo oziroma vlado v odhodu že pred časom pozvala k ukrepanju za čim hitrejšo preusmeritev 35 milijonov evrov, kolikor se bo letos, v nasprotju s prvotnimi predvidevanji, dodatno nabralo v zdravstveni blagajni. Ta denar bi porabili namensko, za skrajševanje čakalnih dob v zdravstvu oziroma za omogočanje čim boljše dostopnosti bolnikov do zdravstvenih storitev. Resorno ministrstvo je to možnost zavrnilo. Pacienti pa naj čakajo?

Čakalne dobe bi lahko skrajšali s 35 milijoni evrov, toda ministrstvo za zdravje je predlog ZZZS zavrnilo
Čakalne dobe je treba odpraviti – ministrstvo za zdravje pa zavrača možnost, da bi 35 milijonov evrov, ki čakajo na računu ZZZS, namenili za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev? Foto: iStock

Čakalne dobe so resen problem slovenskega zdravstva. To vemo vsi. Tega se zavedajo na ministrstvu za zdravje, kjer so s kar nekaj gasilskimi sistemskimi ukrepi poskušali ta problem sanirati, a se iz tega ni izcimilo nič dobrega. Na to opozarja plačnik, ZZZS, ki ima zaradi višjih vplačil prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje na voljo višek sredstev, 35 milijonov evrov – konkretno kvoto, ki lahko prinese rešitev.

S tem denarjem bi bilo za slovenske bolnike mogoče narediti veliko dobrega. Zato je toliko bolj nerazumljivo, da zavod s pobudo za namensko preusmeritev tega denarja v izboljševanje dostopnosti do zdravstvenih storitev in v skrajševanje čakalnih dob ne uspe. Kako je to mogoče?

ZZZS ima zaradi višjih vplačil prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje na voljo konkretni višek sredstev – 35 milijonov evrov.

S tem denarjem bi bilo za slovenske bolnike mogoče narediti veliko dobrega.

Zato je toliko bolj nerazumljivo, da zavod s pobudo za namensko preusmeritev tega denarja v izboljševanje dostopnosti do zdravstvenih storitev in v skrajševanje čakalnih dob ne uspe. 

Če se le bežno spomnimo predvolilnih obljub široke palete političnih strank, ki so računale na vstop v državni zbor in na umestitev na vladne položaje, tega problema danes ne bi smelo biti – vse po vrsti so napovedovale ukrepe za radikalno skrajšanje čakalnih vrst. Vendar problem ostaja boleče prisoten, ponujena rešitev pa prezrta – in kot vse kaže, da bo ta denar mogoče uporabiti šele konec leta, če sploh. Kako je to mogoče? 

V mandatu vlade, ki se poslavlja, so se čakalne dobe nevzdržno podaljšale. Ima vlada v odhodu sploh pravico zavrniti takšno priložnost za izboljšanje razmer v zdravstvu? 

Ima vlada v odhodu sploh pravico zavrniti takšno priložnost za izboljšanje razmer v zdravstvu? 

Kot je po današnji seji povedala predsednica upravnega odbora ZZZS Tatjana Čerin, se zaradi takšnega odziva ministrstva za zdravje »lahko zgodi, da teh 35 milijonov evrov letos ne bo prišlo v sistem, kar je hudo hudo narobe«. Zato se je upravni odbor odločil za ponovni apel; tokrat so ga njegovi člani naslovili na novega predsednika državnega zbora Mateja Tonina in na Mira Cerarja, predsednika vlade, ki opravlja le še tekoče posle. 

Tatjana Čerin, predsednica upravnega odbora ZZZS:

Lahko se zgodi, da teh 35 milijonov evrov letos ne bo prišlo v sistem, kar je hudo hudo narobe.

Posledično bo kaj hitro mogoče videti, kako resne so politične zaveze enega in drugega – prvega glede napovedi o reševanju zdravstvenega sistema, če bo stranka, ki jo zastopa, dobila moč, da ukrepa, drugega glede (sicer doslej že precej izničene) zaveze, po kateri naj se zdravstvu nameni prednostno spodbujanje in ukrepanje za nadaljnji razvoj.

100.000.000

evrov bi potrebovali za odpravo čakalnih dob v slovenskem zdravstvu

35.000.000

evrov je na razpolago za skrajšanje čakalnih dob, vendar ministrstvo za zdravje ne da zelene luči za postopke, ki bi omogočili namensko porabo tega denarja

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala Tatjana Čerin, so na ministrstvu za zdravje ocenili, da velja s tako odločitvijo počakati do poročila ZZZS o polletnem poslovanju in do naslednje napovedi Urada za makroekonomske analize in razvoj. 

Toda posledice takšnega čakanja so jasne, opozarja generalni direktor ZZZS Marjan Sušelj: »Če bomo še naprej čakali, se lahko zgodi, da bo denar za izboljšave na voljo šele decembra, namesto da bi se to zgodilo bistveno prej. Zato toliko urgenc. Zato apel politiki, naj predvolilne obljube zdaj tudi uresniči, v praksi, v konkretnem primeru. Kajti res boleče je, če vemo, da imamo denar, ki bi ga lahko preusmerili v krajšanje čakalnih dob, v programe, ki so dokazano podhranjeni, pa tega ne moremo in ne smemo narediti. V taki situaciji, ki jo politika zdaj dopušča, najkrajšo potegnejo zavarovanci.«

Marjan Sušelj, generalni direktor ZZZS

»V taki situaciji, ki jo politika zdaj dopušča, najkrajšo potegnejo zavarovanci.«

In kaj bi morala narediti politika? Spremeniti je treba odlok državnega zbora (odlok o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje 2018 do 2020), ki omejuje najvišjo dovoljeno porabo sredstev tudi ZZZS-ju. S spremenjenim odlokom bi dovolili namensko porabo viška denarja, ki zdaj leži na računu zavoda za zdravstveno zavarovanje, omogočili, da denar, ki so ga v zdravstveno blagajno prispevali zavarovanci, ti dobijo nazaj – z izboljšanjem razmer za zdravljenje, z boljšo dostopnostjo do storitev, ki jih potrebujejo.



Vas zanima več vsebin s podobnimi ali istimi značkami?
Vabimo vas k raziskovanju in branju.
čakalne dobe državni zbor Marjan Sušelj ministrstvo za zdravje pacienti Tatjana Čerin vlada zdravje zdravljenje zdravniki zdravstveni sistem zdravstvo ZZZS

Za odpravo čakalnih dob bi potrebovali nekaj nad 100 milijonov evrov

Po zdajšnjih izračunih bi za odpravo vseh čakalnih dob slovensko zdravstvo potrebovalo nekaj nad 100 milijonov evrov – v tem kontekstu 35-milijonski znesek, ki bi lahko postal zelo učinkovit vzvod za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev, nikakor ni zanemarljiv.

Pa politika zmore toliko moči, iskrenosti in odločnosti, da svoje obljube udejanji in to dokaže tudi v konkretnem primeru?

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona