Do začetka zdravljenja nekaterih krvnih in tudi drugih rakov s CAR-T celicami, na katero pri nas trenutno čaka 30 bolnikov, manjka še 540.566 evrov

Do začetka zdravljenja nekaterih krvnih in tudi drugih rakov s CAR-T celicami, na katero pri nas trenutno čaka 30 bolnikov, manjka še 540.566 evrov

»Pozdravili bomo lahko tudi nekatere rakave bolezni, pri katerih bi bila naslednja postaja le še pokopališče,« je bil pred poldrugim letom v pogovoru za Zdravstveniportal.si glede nove metode zdravljenja krvnih rakov s CAR-T celično terapijo nedvoumen predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana prof. dr. Samo Zver. Seveda si takrat ni mogel predstavljati, da bo pot, ki vodi k uvedbi zdravljenja, s katerim bi v tem času lahko marsikomu rešili življenje, tako dolga in zapletena.

Do začetka zdravljenja nekaterih krvnih in tudi drugih rakov s CAR-T celicami, na katero pri nas trenutno čaka 30 bolnikov, manjka še 540.566 evrov
Za zbiranje prostovoljnih prispevkov za nakup naprave CAR-T je na voljo poseben transakcijski račun, odprt pri združenju bolnikov z limfomom in levkemijo, na katerem so do danes zbrali 72.434 evrov; potrebujejo jih še 540.566.

Očitno bodo tudi tokrat za nakup naprave za napredno zdravljenje bolnikov z najtežjimi oblikami krvnih rakov, morali poskrbeti kar bolniki oziroma zdravniki sami – kot že nemalokrat doslej. Združenje bolnikov z limfomom in levkemijo L&L je namreč skupaj s hematologi v teh dneh sprožilo kampanjo, v sklopu katere želijo z zbiranjem sredstev in nakupom naprave čim prej pomagati 30 bolnikom, ki pri nas trenutno čakajo na to zadnjo, a res zelo učinkovito možnost zdravljenja.

»Gre za enega ključnih razvojnih projektov slovenske hematologije in onkologije. In če pri tem napredku ne bomo zraven, bomo obtičali v srednjem veku – zato bom naredil vse, da temu ne bo tako,« je avgusta 2018 poudaril prof. dr. Samo Zver, ki je v tem času iskal vse mogoče in nemogoče poti in vzvode za uvedbo tovrstnega zdravljenja s celicami. 

Zakaj je zdravljenje s CAR-T celicami tako zelo pomembno?

Prof. dr. Samo Zver, predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo v UKC Ljubljana je v pogovoru za Zdravstveniportal.si prednosti zdravljenja s CAR-T celicami predstavil že avgusta 2018, vendar takrat ni pričakoval, da se bodo logistični zapleti vlekli tako dolgo.

Zdravljenje s CAR-T limfociti sodobni medicini z novim pristopom k zdravljenju omogoča uspešnejši boj z raki, ki so bili doslej bolj kot ne »imuni« na zdravljenje. Simbol CAR-T zdravljenja je postala deklica Emily, ki je pred nekaj leti zaradi napredovale akutne limfoblastne levkemije (ALL) kot prva bolnica prejela takšno terapijo, ki se je pokazala kot res učinkovita.

S številnimi raziskavami so CAR-T zdravljenju utrli pot v vsakodnevno klinično prakso, kar pomeni, da je danes medicina lahko kos številnim novotvorbam na področju hematologije. In kako se to zdravljenje odvija? 

Pri bolniku, pri katerem v preteklosti najrazličnejša zdravljenja niso bila učinkovita v boju proti odporni bolezni, s posebnim postopkom (tako imenovano aferezo) zberejo limfocite iz venske krvi. 

»Te potem v specializiranem laboratoriju aktiviramo in s pomočjo virusa v DNK prenesemo zapis za tarčni protein na maligni celici. Tako spremenjene limfocite nato namnožimo in jih 'presadimo' nazaj v bolnika. V telesu CAR-T celice poiščejo maligne celice, na njihovi površini prepoznajo tarčni protein in povzročijo smrt teh celic. Hematološke novotvorbe so zaradi enostavne dostopnosti malignih celic v krvi in krvotvornih organih ter hitre sposobnosti delitve še posebej dovzetne za tovrstni način zdravljenja, ki ga od leta 2021 lahko uporabljamo tudi v Sloveniji,« pojasnjuje doc. dr. Matjaž Sever s kliničnega oddelka za hematologijo.

Limfocite iz bolnikove venske krvi v specializiranem laboratoriju aktiviramo. S pomočjo virusa v DNK prenesemo zapis za tarčni protein na maligni celici. Tako spremenjene limfocite nato namnožimo in jih 'presadimo' nazaj v bolnika. V telesu CAR-T celice poiščejo maligne celice, na njihovi površini prepoznajo tarčni protein in povzročijo smrt rakavih celic.

doc. dr. Matjaž Sever, Klinični oddelek za hematologijo, UKC Ljubljana

Zdravljenje s celicami pri nas lahko izvajajo zgolj na kliničnem oddelku, ki ga vodi Samo Zver, ter na kliničnem oddelku za pediatrično hematologijo. »Tako bomo lahko v prihodnje delu bolnikov z različnimi krvnimi boleznimi – trenutno je to pri odraslih velikocelični B limfom (zdravljenje druge ponovitve bolezni), v pediatrični hematologiji pa akutna limfoblastna levkemija – ponudili novo možnost zdravljenja. Ta pri napredovalih primerih omenjenih bolezni v precejšnji meri lahko privede do popolne remisije krvne bolezni,« poudarja dr. Zver.

Kot dodaja doc. dr. Matjaž Sever, pa s CAR-T celicami, na primer, »ne moremo zdraviti odraslih bolnikov z akutno limfoblastno levkemijo ali bolnikov s hematološkimi boleznimi, ki imajo na površini enak tarčni protein kot ALL ... Vendar prihajajo tudi novejši CAR-T z drugačnim tarčnim delovanjem za zdravljenje tudi drugih bolezni, tako v hematologiji kot onkologiji.« 

Na novo možnost zdravljenja, ki v nekaterih primerih napredovale bolezni lahko pripelje do popolne remisije, pri nas trenutno čaka 30 bolnikov.

Tako se bodo indikacije za zdravljenje rakavih bolezni s CAR–T celicami sčasoma širile, namenjene bodo tudi bolnikom z drugimi vrstami limfomov, z diseminiranim plazmocitomom pa tudi obolelim z različnimi tumorji, ki jih zdravijo na Onkološkem inštitutu Ljubljana.

Slovenska stroka si prizadeva za lastno izdelavo CAR-T celic, kajti če bi tak celični pripravek za enega bolnika kupili kot končni proizvod, bi zanj morali odšteti skorajda 250.000 evrov – v to vsoto pa sploh še ni všteto bolnišnično zdravljenje. Vendar UKC kot matična ustanova denarja za nakup CAR-T naprave zaradi epidemije ni mogel zagotoviti, čeprav uvedbo tovrstnega zdravljenja absolutno podpira. 

Zato je bila sprejeta alternativna odločitev – nakup aparature v vrednosti 600.000 evrov, ki bo bistveno zmanjšal stroške zdravljenja s CAR-T celicami. In ker, žal, ni bilo videti druge poti, je stekla kampanja za zbiranje donacij; prof. dr. Samo Zver, doc. dr. Matjaž Sever in Kristina Modic kot izvršna direktorica združenja L&L, ki zagotavljajo, da bodo donirana sredstva »porabljena pošteno, pregledno in izključno namensko«, so se odločili za iskanje donatorjev predvsem v slovenskem gospodarstvu. To namreč po njihovi oceni razume potrebo po sledenju novim dosežkom v znanosti, vrhunski tehnologiji in novih postopkih zdravljenja – pri čemer gre v resnici za nujo, kajti v nasprotnem primeru bi slovenski medicini vlak razvoja ušel. 

Slovenska stroka si prizadeva za izdelavo lastnih CAR-T celic, kajti če bi tak celični pripravek za enega bolnika kupili kot končni proizvod, bi zanj morali odšteti skorajda 250.000 evrov – v to vsoto pa sploh še ni všteto bolnišnično zdravljenje. Vendar UKC kot matična ustanova denarja za nakup CAR-T naprave zaradi epidemije ni mogel zagotoviti, čeprav uvedbo tovrstnega zdravljenja absolutno podpira. 

Po donatorski poti, ki naj bi bila bistveno krajša in predvsem optimalnejša od drugih možnosti, bo, kot poudarjajo hematologi, mogoče zagotoviti lastni CAR-T produkt in posledično razširiti indikacije za zdravljenje in tako zdraviti tudi večje število bolnikov.

Na ministrstvu za zdravje, kjer za omenjeno naložbo doslej ni bilo posluha, bodo jutri prof. dr. Sama Zvera vendarle sprejeli na pogovor.

Na ministrstvu za zdravje, kjer za omenjeno naložbo doslej ni bilo posluha, bodo jutri prof. dr. Sama Zvera vendarle sprejeli na pogovor.


V luči današnjega dne, na mednarodni ravni posvečenega boju proti otroškemu raku, pa velja izpostaviti, da gre za novost, ki bo tudi v Sloveniji zagotovila napredek pri zdravljenju različnih rakavih bolezni, ne le krvnih obolenj – in obolelim, tudi najmlajšim, prinesla novo upanje, ki si ga absolutno zaslužijo.

V Sloveniji diagnozo rak vsako leto postavijo 70 do 80 otrokom; zaradi zapletov pri prebolevanju te bolezni na leto umre od deset do 15 otrok. Če je diagnoza postavljena zgodaj, je z optimalnim, usmerjenim, interdisciplinarnim zdravljenjem, ki se odvija v sklopu Kliničnega oddelka za otroško hematologijo in onkologijo na Pediatrični kliniki ljubljanskega UKC, v skoraj 80 odstotkih primerov mogoče doseči ozdravitev. Zdaj bo novo, dodatno upanje prinesla še možnost zdravljenja s CAR-T celicami, s katerim bo mogoče pomagati tako malim kot odraslim onkološkim bolnikom.

Za zbiranje prostovoljnih prispevkov za nakup naprave CAR-T je na voljo poseben transakcijski račun, odprt pri združenju bolnikov z limfomom in levkemijo, na katerem so do danes zbrali 72.434 evrov; potrebujejo jih še 540.566.

krvni raki pomoč

Simbolične fotografije: iStock; video pogovor: Diana Zajec

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.Zdravje

Zdravljenje

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona