Zaščita imunskega sistema z D vitaminom pri diagnozi sarkoidoza da ali ne? – osebna zgodba

Zaščita imunskega sistema z D vitaminom pri diagnozi sarkoidoza da ali ne? – osebna zgodba

Da bi najbolj ranljive, zlasti tiste, ki jim že sicer primanjkuje vitamina D, izpostavljeni pa so tudi večjemu tveganju za težji potek in slab izid bolezni COVID, zaščitili pred okužbami z novim koronavirusom, pri tistih, ki bi zboleli, pa ublažili potek obolenja, so pred mesecem dni štirje slovenski strokovnjaki – prof. dr. Marija Pfeifer (endokrinologinja), asist. Darko Siuka (gastroenterolog), prof. dr. Alojz Ihan (mikrobiolog in imunolog) in prof. dr. Igor Pravst (nutricionist) – pripravili priporočila za nadomeščanje vitamina D v obliki holekalciferola. Priporočila, namenjena stroki (zdravnikom, ki delajo na različnih ravneh zdravstvene dejavnosti in v domovih za starejše, lekarniškim farmacevtom ...), so v zdajšnjih razmerah dobra podpora pri zmanjševanju bremena epidemije. V javnosti pa v povezavi z jemanjem vitamin D vznika veliko dilem, zlasti glede smotrnosti oziroma v določenih primerih dopustnosti jemanja in ustreznih odmerkov, pacienti pa pri iskanju konkretnega strokovnega nasveta pri osebnem oziroma lečečem zdravniku nemalokrat naletijo na ovire in kratke stike.

Zaščita imunskega sistema z D vitaminom pri diagnozi sarkoidoza da ali ne? – osebna zgodba

Tako izkušnjo je imela tudi bralka zdravstvenega portala, ki ima sarkoidozo, obolenje, pri katerem je nujna izrecna previdnost pri jemanju D vitamina. Da bi v času epidemije na ta način okrepila imunski sistem in poskrbela za dodatno zaščito pred koronavirusom, je za strokovno pojasnilo prosila tako lekarniškega farmacevta kot pulmologa; odgovora ni bilo. To izkustvo je na portalovem facebooku navedla v komentarju na naš nedavno objavljeni članek D vitamin dokazano učinkovit v boju proti najhujšim posledicam okužb z novim koronavirusom – in pomagali smo ji priti do strokovnih napotkov glede vitamina D pri sarkoidozi.

Sarkoidoza je bolezen, pri kateri v različnih organih nastanejo neobičajni skupki vnetnih celic (granulomi); vzrok za nastanek te bolezni ni znan, utegne pa biti posledica okužbe ali nenormalnega odziva imunskega sistema. Granulomi, ki jih je mogoče odkriti z mikroskopskim pregledom vzorca tkiva, pogosto nastanejo v pljučih, jetrih, bezgavkah, na očeh ali koži, redkeje na kosteh, sklepih, skeletnih mišicah, vranici, živčevju ali na srcu. 

Sarkoidoza lahko povzroči, da se v krvi in urinu močno poveča koncentracija kalcija – sarkoidni granulomi namreč ustvarjajo aktivirani D vitamin, ki stopnjuje vsrkavanje kalcija iz črevesja. Če je koncentracija kalcija v krvi (pre)visoka, lahko pride do bruhanja, slabosti, izgube apetita, povečata se žeja in nastajanje seča; če tako stanje traja dolgo, lahko povzroči nastanek ledvičnih kamnov ali celo odpoved ledvic.

Naša bralka je za sarkoidozo pljuč zbolela pred osmimi leti; zdravila je jemala manj kot dve leti. Zdaj za izboljšanje počutja skrbi s prehranskimi dodatki (matični mleček, vitamini) in s homeopatskimi zdravili. Pred tremi leti je od oktobra do aprila jemala D vitamin v kapljicah.

Redno se udeležuje kontrolnih pregledov, ki se v zadnjih letih odvijejo enkrat na leto; na pregledih vedno pove, katera prehranska dopolnila jemlje.

»Moje zdravstveno stanje je stabilno. Lanski izvidi krvne slike so pokazali, da so vsi parametri znotraj predpisanih meja. D vitamina mi niso merili. Rentgenska slika ni pokazala napredovanja bolezni,« pojasnjuje gospa, ki pravi, da se počuti dobro in je tudi športno aktivna, rada hodi v hribe.

Moje zdravstveno stanje je stabilno. Lanski izvidi krvne slike so pokazali, da so vsi parametri znotraj predpisanih meja. D vitamina mi niso merili. Rentgenska slika ni pokazala napredovanja bolezni

Oktobra bi morala imeti kontrolni pregled, ki pa je tokrat odpadel, zaradi korone. »Zdravnici, ki me je poklicala in se pozanimala, kako je z mojim zdravstvenim stanjem, sem povedala, kaj jemljem – strinjala se je, da je to zame dobro. Dobila sem še nov termin za kontrolni pregled – prihodnje leto junija.«

Šele po telefonskem pogovoru z zdravnico pa je izvedela za nova dognanja o zaščitnih učinkih D vitamina, potrjenih v mednarodnih raziskavah (na portalu smo te izsledke opisali v članku, omenjenem v uvodu), pri čemer je bila pozorna na opozorila, kako skrbno je zlasti pri nekaterih bolezenskih stanjih treba paziti na pravilni, ne previsok odmerek tega vitamina. Za nasvet je želela vprašati pulmologinjo, vendar odgovora ni prejela. Ko je za nasvet prosila v lekarni, so ji predlagali, naj se o tem posvetuje z lečečim specialistom. 

Za nasvet je želela vprašati pulmologinjo, vendar odgovora ni prejela. Ko je za nasvet prosila v lekarni, so ji predlagali, naj se o tem posvetuje z lečečim specialistom. 

Ob tem dodaja, da njen osebni zdravnik zdravi eno samo bolnico s sarkoidozo – njo. »Ko sem ga pred približno letom dni prosila za preverjanje ravni D vitamina in mu istočasno povedala, da za okrepitev imunskega sistema ta vitamin že jemljem, zdravnik moje prošnje ni komentiral – testirati pa me tudi ni dal.« 

Za nasvet smo prosili soavtorico omenjenih strokovnih priporočil prof. dr. Marijo Pfeifer, ki se je nemudoma odzvala z poglobljenim sporočilom: »Sarkoidoza je granulomatoza; granulomi so sestavljeni iz imunskih celic – monocitov, makrofagov, limfocitov ... Vse te celice lahko pretvarjajo neaktivni vitamin D v aktivni hormon D. Če je granulomov veliko in je vnetje (sarkoidoza) aktivno, bodo tvorili veliko hormona D, ki bo spodbujal absorpcijo kalcija iz črevesa in povzročil hiperkalcemijo, posledično povečano izločanje kalcija v urinu in sčasoma ledvične kamne. To se dogaja ob akutnih izbruhih sarkoidoze, ob katerih se včasih (ne da bi jemali vitamin D) pojavi hiperkalcemija kot eden značilnih znakov te bolezni.«

Če je granulomov veliko in je vnetje (sarkoidoza) aktivno, bodo tvorili veliko hormona D, ki bo spodbujal absorpcijo kalcija iz črevesa in povzročil hiperkalcemijo, posledično povečano izločanje kalcija v urinu in sčasoma ledvične kamne. To se dogaja ob akutnih izbruhih sarkoidoze, ob katerih se včasih (ne da bi jemali vitamin D) pojavi hiperkalcemija kot eden značilnih znakov te bolezni.

Profesorica Pfeifer, ki je specialistka endokrinologije, pravi takole: »Če sarkoidoza miruje in so vsi izvidi normalni, se ni treba bati. Gospa lahko jemlje vitamin D (neaktivno obliko – holekalciferol). Če je vitka, je dovolj, da jemlje 1000, izjemoma 2000 enot (E) na dan. Ob morebitnem ponovnem izbruhu sarkoidoze pa mora začasno prenehati jemati vitamin D, dokler se bolezen ne umiri.«

Če sarkoidoza miruje in so vsi izvidi normalni, se ni treba bati. Ob morebitnem ponovnem izbruhu sarkoidoze pa z jemanjem vitamina D treba začasno prenehati – dokler se bolezen ne umiri.


To osebno zgodbo sem s privolitvijo bralke zdravstvenega portala strnila v članku v prepričanju, da utegne konkretni primer pomagati še komu, ki se bo znašel pred podobno dilemo. Seveda pa je nujno, da vsak pacient pri podobnih dilemah poišče strokovno pomoč – in vztraja v iskanju odgovora ter šele potem ukrepa tako, da bo odločitev v prid njegovemu zdravju in dobremu počutju. Pri tem pa je, zlasti ob aktualnih preprekah, ki nam jih na življenjsko pot postavlja pandemija, na prvem mestu skrb za zdravo življenje.

Naslovna fotografija: iStock

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.

Zdravstveniportal.si

Članki z dodatnimi strokovnimi pojasnili o vitaminu D:

povezave na ostale članke o vitaminu D
Marija Pfeifer in Darko Siuka


Značka

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona