Rak materničnega vratu – edini rak, ki ga je mogoče preprečiti s cepljenjem

Rak materničnega vratu – edini rak, ki ga je mogoče preprečiti s cepljenjem

Rak materničnega vratu (RMV) je četrti najpogostejši ginekološki rak pri mladih ženskah. Pri nas to diagnozo vsako leto postavijo v povprečju 120-krat, za 40 do 50 obolelih je napredovala bolezen usodna. Več kot 1500 žensk pa zaradi odkritih predrakavih sprememb potrebuje kirurško zdravljenje. Po drugi strani pa bi bilo raka materničnega vratu, ki je posledica trdovratne okužbe z najbolj onkogenimi genotipi humanega papiloma virusa (HPV), v večini primerov mogoče preprečiti – z ustrezno zaščito pred temi virusi, ki povzročajo številne spolno prenosljive bolezni, ne le raka.

Rak materničnega vratu – edini rak, ki ga je mogoče preprečiti s cepljenjem

Za okužbo s HPV zdravila ni. Eden najučinkovitejših prijemov za preprečevanje tovrstnih okužb in njihovih marsikdaj težko ozdravljivih posledic je cepljenje, za zdaj edino, s katerim je mogoče preprečiti nastanek raka. Zato v sklopu Zdravstvenega doma za študente Univerze v Ljubljani zdaj že tradicionalno pripravljajo cepljenje proti HPV za študente, rojene leta 1998 ali mlajše, ki še niso prejeli (vseh odmerkov) cepiva. Zanje je cepljenje brezplačno, medtem ko je za ostale študente, ki se na ta način želijo zaščititi pred okužbo s HPV, storitev samoplačniška.

Cepljenje se bo v sklopu Zdravstvenega doma za študente na Aškerčevi 4 v Ljubljani odvijalo jutri med 7. in 19. uro – in simbolično prav v mesecu januarju, ki je posvečen ozaveščanju o raku materničnega vratu. Glede na to, da se trenutno odvija stavka zdravnikov, smo želeli izvedeti, ali naročeni študenti pridejo na cepljenje ob predvidenem terminu ali pa bo ta storitev prestavljena na čas po stavki; odgovora do objave članka nismo prejeli.

Za okužbo s HPV zdravila ni. Eden najučinkovitejših prijemov za preprečevanje tovrstnih okužb in njihovih marsikdaj težko ozdravljivih posledic je cepljenje, za zdaj edino, s katerim je mogoče preprečiti nastanek raka. 

HPV je ena izmed najpogosteje spolno prenesenih okužb

Zakaj je zaščita s cepljenjem proti okužbam s HPV tako zelo pomembna? Zato, ker pri spolno aktivnih osebah okužbe z različnimi genotipi HPV, ki jih je več kot 200, povzročajo številne spolno prenosljive bolezni, poleg raka materničnega vratu tudi rake glave in vratu, raka zunanjega spolovila in nožnice, raka anusa, raka penisa in raka orofarinksa, predvsem v predelu nebnic oziroma mandljev ter korena jezika. Okužbe, ki ne izzvenijo, povzročajo tudi anogenitalne bradavice, tako pri ženskah kot pri moških.

Ob tem velja spomniti, da je okužba s HPV ena izmed najpogosteje spolno prenesenih okužb, ki se pri dobri tretjini mladostnikov pojavi že nekaj mesecev po prvem spolnem odnosu. V resnici med odraslimi ni skorajda nikogar, ki ga še ne bi doletela ta okužba, kajti tveganje za njen nastanek je približno 80-odstotno. V večini primerov okužba izzveni in ne povzroča nikakršnih težav. Drugače pa je, če se pojavi trdovratna in invazivna HPV okužba, ki lahko povzroči nastanek raka. 

Okužbe z različnimi genotipi HPV, ki jih je več kot 200, povzročajo številne spolno prenosljive bolezni, poleg raka materničnega vratu tudi rake glave in vratu, raka zunanjega spolovila in nožnice, raka anusa, raka penisa in raka orofarinksa, predvsem v predelu nebnic oziroma mandljev ter korena jezika. Okužbe, ki ne izzvenijo, povzročajo tudi anogenitalne bradavice, tako pri ženskah kot pri moških.

Program Zora za zgodnje odkrivanje (pred)rakavih sprememb

Če nekdo želi zagotoviti tovrstno zaščito sebi in tudi svojemu partnerju, mora poskrbeti tako za primarno kot za sekundarno preventivo. To se danes začne s cepljenjem deklic in dečkov v šestem razredu osnovne šole, ki pri nas ni obvezno, je pa priporočljivo, saj je najučinkovitejše v času, ko posameznik še ni spolno aktiven.

Kasneje se ti ukrepi nadaljujejo in nadgrajujejo z ustrezno zaščito pri spolnih odnosih. Pri ženskah sta bistvenega pomena tudi redno obiskovanje izbranega ginekologa in odzivanje na preiskave, s katerimi v sklopu nacionalnega presejalnega programa za zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb na materničnem vratu Zora ginekolog odvzame bris materničnega vratu za tako imenovani PAP test, kajti cepivo ne zagotavlja 100-odstotne zaščite pred okužbo s HPV.

Če se zgodi, da je test pozitiven, že v sklopu programa Zora poskrbijo za takojšnje ukrepanje, nadaljnjo diagnostiko in zdravljenje, s katerim je mogoče preprečiti razvoj oziroma napredovanje rakave bolezni.

Če nekdo želi zagotoviti tovrstno zaščito sebi in tudi svojemu partnerju, mora poskrbeti tako za primarno kot za sekundarno preventivo. To se danes začne s cepljenjem deklic in dečkov v šestem razredu osnovne šole, ki pri nas ni obvezno, je pa priporočljivo, saj je najučinkovitejše v času, ko posameznik še ni spolno aktiven.

(Ne)razumevanje pomena preventivnega cepljenja

Zakaj je torej pri nas odločanje za preventivno cepljenje – gre za prvo cepivo, ki človeka lahko zaščiti pred nastankom rakave bolezni – tako skromno, zadržano, pospremljeno s številnimi pomisleki, ki praviloma temeljijo na nepreverjenih tabujih in neresničnih famah?

Na preskromno statistiko glede odločanja za zaščito pred okužbami s HPV pri nas vpliva veliko dejavnikov, med drugim tudi pomanjkljivo znanje staršev osnovnošolcev, vključno z neustreznim razumevanjem dolgoročnega pomena tovrstne zaščite. 

Kar se tiče cepljenja proti HPV, so na voljo podatki za desetletno obdobje, od leta 2008 do leta 2018. V tem času je bilo pri nas injiciranih 140.000 odmerkov cepiva, prijavljenih pa 177 blagih neželenih učinkov – od bolečine, otekline in rdečine na mestu vboda do nekoliko povišane telesne temperature, glavobola, slabosti in utrujenosti –, ki so izzveneli v kratkem času.

Zakaj je pri nas odločanje za preventivno cepljenje – gre za prvo cepivo, ki človeka lahko zaščiti pred nastankom rakave bolezni – tako skromno, zadržano, pospremljeno s številnimi pomisleki, ki praviloma temeljijo na nepreverjenih tabujih in neresničnih famah?​​​​

Na poti k eradikaciji raka materničnega vratu

Danes mineva že 13. leto od uvedbe programa, v sklopu katerega se pri nas šestošolkam, katerim so se kasneje pridružili še dečki, omogoča brezplačno cepljenje in z njim veliko verjetnost, da okužba s HPV nikoli ne bo povzročila katerega od rakavih obolenj. Čeprav se zdi neverjetno, je Slovenija že nekaj časa na dobri poti v smislu eradikacije raka materničnega vratu. 

Je res mogoče, da bomo postali prva država na svetu, ki ji bo uspelo izničiti pojavnost te hude bolezni? To ni odvisno le od stroke in možnosti, ki so danes na voljo, ampak tudi od splošnega razumevanja in ozaveščenosti glede tega, kaj vse je tudi na področju preprečevanja bremena raka materničnega vratu mogoče doseči s celovito preventivo. 

Je res mogoče, da bo Slovenija prva država na svetu, ki ji bo uspelo izničiti pojavnost te hude bolezni? To ni odvisno le od stroke in možnosti, ki so danes na voljo, ampak tudi od splošnega razumevanja in ozaveščenosti glede tega, kaj vse je tudi na področju preprečevanja bremena raka materničnega vratu mogoče doseči s celovito preventivo. 

cepljenje zaščita pred rakom

Simbolične fotografije: iStock

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Značke

cepljenje poti okužbam s HPV

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona