Ne nasedajte zavajajočim spletnim oglasom o prehranskih dopolnilih – imate le ena jetra!

Ne nasedajte zavajajočim spletnim oglasom o prehranskih dopolnilih – imate le ena jetra!

Čeprav Slovenci zdravje umeščamo na vrh lestvice življenjskih vrednot, je skrb zanj precej raznolika. Opazno se poveča takrat, ko nekaj »zaškriplje«; takrat bi človek naredil vse, da bi odpravil težave, ki bodisi vodijo v bolezensko stanje bodisi so že prepoznavni znak konkretne bolezni. Zato je takrat res pomembno, da ne nasedamo številnim (spletnim) oglasom in obljubam o neverjetnih, tako rekoč takojšnjih učinkih pripravkov, ki da so po »ugodni« ceni na voljo le še kratek čas – kajti cena takšnega pripravka nikoli ni ugodna, lahko pa je usodna. Znani so primeri (v Sloveniji!), ko so si ljudje zaradi nekritičnega jemanja pripravkov za razstrupljanje uničili jetra, nakar jim je življenje lahko rešilo le zdravljenje s transplantacijo. Zato je letošnji dan slovenskih lekarn (26. september) namenjen opozorilom o pravilni in varni uporabi zdravil in prehranskih dopolnil pa tudi zdravilnih rastlin in hrane, izdelkov torej, ki lahko pustijo usoden odtis na največji žlezi v organizmu – jetrih.

Ne nasedajte zavajajočim spletnim oglasom o prehranskih dopolnilih – imate le ena jetra!
Jetra so največja žleza v človeškem organizmu, skozi katero vsako minuto steče poldrugi liter krvi, in edini organ, ki se lahko obnovi sam. Pa vendar jetra, v katerih se odstranijo bakterije in strupi, ki so se absorbirali iz črevesja, niso »neranljiva«. Veliko škodo jim lahko naredimo z nekritičnim uživanjem prehranskih dodatkov oziroma dopolnil, zlasti takih, ki so naprodaj na spletu, na nepreverjenih spletnih straneh, ki z lažnimi podatki poskušajo ustvariti vtis verodostojnosti. Posledice so lahko usodne. Fotografiji: iStock

Veste, katera zelo znana in zelo pogosto uporabljana zdravilna učinkovina lahko povzroči okvaro jeter? Paracetamol. Protibolečinska zdravila, ki jih je mogoče kupiti brez recepta in ki jih je nujno treba jemati le v priporočenih odmerkih, ki se jih ne sme preseči. V nasprotnem primeru lahko težave, nastale zaradi prevelikega odmerjanja, v skrajni fazi povzročijo lokalno odmrtje jetrnega tkiva (jetrna nekroza) ali smrt. Zato lekarniški farmacevti, pa naj gre za  magistre farmacije ali za farmacevtske tehnike, pravijo: »Za svoja jetra moramo skrbeti z zdravo mero razuma in posegati po izdelkih, ki njihovemu delovanju preverjeno koristijo. Posvetujte se z nami, saj smo tu zato, da vam zagotovimo strokovno svetovanje.«

Ste že imeli izkušnjo z nakupom kakšnega od »dokazano zdravilnih pripravkov« preko spleta? Ste se za nakup morda odločili potem, ko se vam je na facebooku prikazala spletna stran, ki ima podobno ime kot katera od uradnih zdravstvenih strani (ali medijev), na kateri so si drznili izposoditi ime katerega od slovenskih strokovnjakov ali so k nasvetom pripisali vsaj inačico strokovnjakovega imena, se sklicevali na resorno ministrstvo, na zdravstveno institucijo, na zadovoljne uporabnike in podobno? 

Izkušnja, ki vas lahko stane življenja

Ste že imeli izkušnjo z nakupom kakšnega od »dokazano zdravilnih pripravkov« preko spleta?

Ste se za nakup morda odločili potem, ko se vam je na facebooku prikazala spletna stran, ki ima podobno ime kot katera od uradnih zdravstvenih strani (ali medijev), na kateri so si drznili izposoditi ime katerega od slovenskih strokovnjakov ali so k nasvetom pripisali vsaj inačico strokovnjakovega imena, se sklicevali na resorno ministrstvo, na zdravstveno institucijo, na zadovoljne uporabnike in podobno? 

Takih primerov je kar nekaj – če si vzamete samo malo časa in pri trditvah o učinkovanju pripravkov skrbno preberete vsaj stavek ali dva, pri strokovnjakih preverite ime, lahko hitro ugotovite, da je slovenska zastava kar tako malomarno »prilepljena« zraven, podobno kot omemba ministrstva. In že zgolj na podlagi zdravorazumskega sklepanja vam bo nemudoma jasno, da vas želijo opetnajstiti – in to zelo zlonamerno. Pri takih ponudbah so, po drugi strani, vedno prisotni številni všečki in izmišljena priporočila – in, na žalost, posledično tudi naročila, ki premalo skeptičnega kupca na koncu lahko stanejo življenja. 

Že zgolj na podlagi zdravorazumskega sklepanja vam bo nemudoma jasno, da vas želijo opetnajstiti – in to zelo zlonamerno. Pri takih ponudbah so, po drugi strani, vedno prisotni številni všečki in izmišljena priporočila – in, na žalost, posledično tudi naročila, ki premalo skeptičnega kupca na koncu lahko stanejo življenja. 

Pri tovrstnem naročilu, pa naj gre za kapsule, tablete, praške ali mazila, človek namreč nikoli ne ve, kakšne učinkovine se v resnici skrivajo v takem pripravku. Če gre za »placebo«, je to še najmanj škodljivo, saj je edina posledica takšnega nakupa stran vržen denar, pa naj gre za obljube o takojšnji ozdravitvi obolenj s področja revmatologije, ortopedije ali otorinolaringologije (na teh področjih namreč v škodljivih oziroma lažnivih oglasih najpogosteje ponujajo »takojšnjo ozdravitev«) ali za ponujanje zdravilnih, »razstrupljevalnih« pripravkov, ki so na koncu lahko najbolj strupen izdelek, ki ga človek zaužije v dobri veri, da skrbi za svoje zdravje.

Zato mag. Miroslava Abrazović, predsednica sekcije farmacevtov javnih lekarn pri Slovenskem farmacevtskem društvu, opozarja, kako pomembna je preventiva nasploh, pa tudi v skrbi za jetra – organ, ki vsak dan proizvede skoraj liter žolča in ki v črevesju sodeluje pri razgradnji maščob, skrbi za presnovo beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov in tudi številnih zdravilnih učinkovin.

Čeprav so jetra edini človeški organ, ki se lahko obnovi sam (dokler je na voljo vsaj 25 odstotkov zdravega jetrnega tkiva), jih lahko prizadenejo številne bolezni. »Znano je, da jetrom lahko škoduje pretirano uživanje alkohola, enako velja za določena zdravila, prehranska dopolnila, zdravilne rastline in tudi hrano. Zato je tako pomembno upoštevanje priporočil o zdravi prehrani – ozaveščenost se nam ne bo obrestovala le z boljšim delovanjem jeter, ampak tudi z dobrim oziroma boljšim zdravjem celotnega organizma,« poudarja mag. Abazovićeva.

Mag. Miroslava Abrazović, predsednica sekcije farmacevtov javnih lekarn pri Slovenskem farmacevtskem društvu:

Znano je, da jetrom lahko škoduje pretirano uživanje alkohola, enako velja za določena zdravila, prehranska dopolnila, zdravilne rastline in tudi hrano. Zato je tako pomembno upoštevanje priporočil o zdravi prehrani – ozaveščenost se nam ne bo obrestovala le z boljšim delovanjem jeter, ampak tudi z dobrim oziroma boljšim zdravjem celotnega organizma.

Več v zgornjem videu.

Težava je, ker so simptomi in znaki, ki opozarjajo na bolezni jeter, praviloma dolgo prikriti, težko prepoznavni. Diagnoza je pogosto postavljena šele, ko je bolezen že v napredovali fazi.

In v katerih primerih je izpostavljenost tovrstnim obolenjem največja? Zagotovo to velja za uživanje prehranskih dopolnil, ki jih nekdo naroči preko spleta, njihov izvor pa je nepreverjen. Podobno je pri uporabi prepovedanih drog in pogosti menjavi spolnih partnerjev (okužba z virusoma hepatitisa B in C, ki se širita s krvjo in povzročita vnetje v jetrnih celicah). Sicer pa so med dejavniki, ki povečujejo tveganje za poškodbe jeter, še debelost (povečana zamaščenost jeter), prekomerno uživanje alkohola in prisotnost jetrnih bolezni v družini.

jetra

V katerih primerih je izpostavljenost obolenjem jeter največja?

Zagotovo to velja za uživanje prehranskih dopolnil, ki jih nekdo naroči preko spleta, njihov izvor pa je nepreverjen. Podobno je pri uporabi prepovedanih drog in pogosti menjavi spolnih partnerjev (okužba z virusoma hepatitisa B in C, ki se širita s krvjo in povzročita vnetje v jetrnih celicah). Sicer pa so med dejavniki, ki povečujejo tveganje za poškodbe jeter, še debelost (povečana zamaščenost jeter), prekomerno uživanje alkohola in prisotnost jetrnih bolezni v družini.

Pripravki, po katerih ljudje posegajo najpogosteje, če se odločijo za »razstrupljanje« jeter, so tisti, so narejeni iz pegastega badlja in šisandre. Vendar lekarniški farmacevti tudi tu svetujejo previdnost. Zakaj?

»Uporaba zdravilnih rastlin ni vedno varna, kajti mehanizmi delovanja njihovih sestavin so pogosto slabo raziskani. Zato res odsvetujemo nakup prehranskih dopolnil in zdravilnih rastlin po manj preverjenih oziroma nepreverjenih poteh, na primer preko neznane spletne strani; na ta način se namreč povečuje tveganje, da so v prehranskem dopolnilu prisotne sestavine, ki lahko škodijo jetrom – bodisi z manjšimi količinami v daljšem obdobju ali z zaužitjem večje količine v kratkem obdobju,« poudarja Maša Koritnik Zadravec iz Lekarne pri Vidmu.

Maša Koritnik Zadravec, Lekarna pri Vidmu:

Uporaba zdravilnih rastlin ni vedno varna, kajti mehanizmi delovanja njihovih sestavin so pogosto slabo raziskani. Zato res odsvetujemo nakup prehranskih dopolnil in zdravilnih rastlin po manj preverjenih oziroma nepreverjenih poteh, na primer preko neznane spletne strani; na ta način se namreč povečuje tveganje, da so v prehranskem dopolnilu prisotne sestavine, ki lahko škodijo jetrom – bodisi z manjšimi količinami v daljšem obdobju ali z zaužitjem večje količine v kratkem obdobju.

Več v zgornjem videu.

Ob tem magistra farmacije opozori tudi na učinkovanje rastlin, kot so gabez, boreč ali številna kitajska zelišča. »Uporaba teh je vedno bolj razširjena – pri čemer je manj znano, da približno 50 kitajskih zelišč (zi cao, kuan dong hua, qian li guang, pei lan ...), ki so sicer v rabi za zdravljenje, vsebuje številne snovi, ki lahko škodijo jetrom«.

Med temi snovmi so izpostavljeni pirolizidinski alkaloidi, ki lahko zamašijo jetrne žile, kar ovira odtok krvi iz jeter. Če je nekdo zastrupljen s pirolizidinskimi alkaloidi, ima bolečino v trebuhu, lahko bruha, tekočina se začne nabirati v predelu trebuha in v nogah; omenjene težave sčasoma lahko vodijo v okvaro jeter ali v smrt. 

Približno 50 kitajskih zelišč (zi cao, kuan dong hua, qian li guang, pei lan ...), ki so sicer v rabi za zdravljenje, vsebuje številne snovi, ki lahko škodijo jetrom.

Med temi snovmi so izpostavljeni pirolizidinski alkaloidi, ki lahko zamašijo jetrne žile, kar ovira odtok krvi iz jeter.

Skorajda neverjetno se zdi, da do tovrstnih zastrupitev lahko pride tudi zaradi nezavednega vnosa pirolizidinskih alkaloidov, če je bila z njimi kontaminirana hrana – najpogosteje se to zgodi pri medu (če je ta nepreverjenega izvora), pa tudi pri mleku in kosmičih, če ni ustreznega nadzora nad izdelki na trgu, kar pa, kot poudarjajo pri farmacevtskem društvu, ne velja za članice EU. 

Nevarno pa je lahko tudi pretiravanje z vitamini in minerali – ker preveč železa ali vitamina A lahko povzroči okvaro jeter, strokovnjaki dodajanje teh elementov v prehrano odsvetujejo, razen v primerih dokazanega pomanjkanja enega ali drugega. Tudi sena, denimo, ki je v uporabi kot odvajalo, lahko ob prepogosti uporabi in prevelikih odmerkih povzroči okvare jeter.

Ker preveč železa ali vitamina A lahko povzroči okvaro jeter, strokovnjaki dodajanje teh elementov v prehrano odsvetujejo, razen v primerih dokazanega pomanjkanja enega ali drugega.

Zato je, kot poudarja Miša Kotnik Zadravec, ključnega pomena, da zdravniku in farmacevtu v lekarni vedno poveste, katera zdravila in prehranska dopolnila uporabljate, saj slednja lahko vplivajo na delovanje zdravil. Posamezniki, ki jemljejo več zdravil, na primer ne smejo uživati šisandre, saj ta lahko vpliva na presnavljanje zdravil in na njihovo učinkovitost.

Posamezniki, ki jemljejo več zdravil, na primer ne smejo uživati šisandre, saj ta lahko vpliva na presnavljanje zdravil in na njihovo učinkovitost.

 

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.Ne nasedajte nepreverjenim spletnim ponudbam! 

Previdnost pri izbiri prehranskih dodatkov ali dopolnil, s katerimi želite za svoje zdravje, vam lahko reši življenje. Zakaj? Zaradi številnih zavajajočih, lažnivih in goljufivih spletnih prodajnih mrež, ki jim ni mar za vaše zdravje, ampak izključno za dobiček – čeprav vedo, da vam prodajajo mačka v žaklju, ki vam lahko uniči zdravje ali celo ugasne življenje.

O tej problematiki si lahko preberete več tudi na tej povezavi.

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona