Zakaj ivermektin, ki zaradi nepravilnega jemanja povzroča vse več zastrupitev, ni čudežno zdravilo za zdravljenje bolezni COVID?

Zakaj ivermektin, ki zaradi nepravilnega jemanja povzroča vse več zastrupitev, ni čudežno zdravilo za zdravljenje bolezni COVID?

Vsa zdravila in cepiva, ki so registrirana, morajo na poti do dovoljenja za uporabo, ki je zagotovilo za njihovo kakovost, varnost in učinkovitost, zadostiti izjemno strogim pogojem. Toda tudi potem, ko so odobrena, ostaja jasno, da ima vsako od zdravil in tudi sleherno cepivo ne le številne dobrobiti, ki lahko rešijo življenje, ampak tudi stranske učinke, ki sicer niso pogosti, včasih, sicer zelo redko, pa so lahko tudi usodni. Nobeno zdravilo ni izjema. To velja tudi za, denimo, aspirin, ki se zdi tako poznan in že tako dolgo uporabljan, da danes vanj podvomijo le redki posamezniki – najpogosteje tisti, ki zdravila ne prenašajo. Po drugi strani pa je dokazano, da samo v Angliji jemanje aspirina in drugih protivnetnih zdravil vsako leto v povprečju povzroči kar 3000 smrti – in istočasno več 100.000 posameznikov obvaruje pred, na primer, možgansko kapjo ali nenadnimi srčno-žilnimi dogodki.

Zakaj ivermektin, ki zaradi nepravilnega jemanja povzroča vse več zastrupitev, ni čudežno zdravilo za zdravljenje bolezni COVID?

V tem kontekstu bi veljalo razumeti tudi aktualno razpravo o čim učinkovitejšem preprečevanju hudih posledic pandemije novega koronavirusa, ki je samo v Sloveniji do danes ugasnila 4910 življenj. Stroka si je – ne le pri nas, ampak tudi na globalni ravni – edina, da zaščita s cepljenjem trenutno predstavlja edino in tudi najvarnejšo pot iz primeža bolezni COVID, za katero naj bi bila prva zdravila na voljo šele v začetku prihodnjega leta. Pri tem pa ostaja nedorečeno, kakšno vlogo v tej sodobni javno-zdravstveni epopeji v resnici igra zdravilo ivermektin, ki naj bi bilo, tako so vsaj prepričani mnogi, ne le izjemno učinkovito pri obvladovanju bolezni COVID, ampak v primerjavi s stroški bolnišničnega zdravljenja obolelih pravzaprav tudi smešno poceni. Pa je res mogoče, da bi medicinska stroka (in to ne le pri nas) podatek o tako učinkovitem vzvodu za premagovanje novega koronavirusa preprosto prezrla?

Zdravilo ivermektin se uporablja za zdravljenje parazitoz, okužb s paraziti – učinkovito je tako pri živalih kot pri ljudeh, v uporabi pa je predvsem v državah v razvoju. »Še zdaleč pa ni čudežno zdravilo za zdravljenje bolezni COVID-19,« poudarjajo člani strokovnega kolegija Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri ljubljanskem UKC.

Kako to trditev umestiti v kontekst številnih raziskav, po katerih naj bi to zdravilo predstavljalo najboljši, najpreprostejši, najvarnejši in tudi najcenejši recept za premagovanje aktualne pandemije?

Neverodostojnim raziskavam mnogi še kar verjamejo ...

Ivermektin se je pri iskanju pravega recepta za zaustavitev pandemije hitro znašel na seznamu učinkovin, ki naj bi bile med najobetavnejšimi za zdravljenje bolezni COVID. Prva raziskava, ki je dokazovala njegovo učinkovitost (analiza baze podatkov podjetja Surgisphere), je bila kasneje umaknjena. Isto podjetje je objavilo tudi analizo podatkov o bolnikih, ki so jih zdravili z drugo učinkovino, hidroksiklorokinom, a se je kasneje pokazalo, da podatki niso bili verodostojni. Članek so – zaradi možnosti goljufije – umaknili, a ponekod se na izsledke, ki nimajo verodostojne osnove, sklicujejo še danes.

Kot opozarjajo slovenski infektologi, so omenjeni »študiji« med epidemijo sledile še mnoge raziskave, ki pa so bile slabe kakovosti, opravljene na zelo majhnem številu bolnikov, vsebovale pa so številne metodološke pomanjkljivosti: »Objavam teh raziskav je sledila množica nepreglednih člankov in spletnih strani, kjer so avtorji prikazovali zbire raziskav z vprašljivim metodološkim pristopom, brez strogega vrednotenja kakovosti raziskav in zanesljivosti njihovih rezultatov – opremljene pa so bile z imenitnimi grafi, ki so v laični javnosti vzbujali vtis, da gre za neodvisno analizo strokovnjakov.«

Pri republiški javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) ob tem pojasnjujejo, da so učinek ivermektina pri preprečevanju in zdravljenju bolezni COVID proučevali v številnih kliničnih študijah izven EU, »a le nekaj teh študij je bilo ustrezno izvedenih; njihovi rezultati ne kažejo statistično značilne koristi uporabe ivermektina za zdravljenje bolezni COVID v primerjavi s kontrolno skupino. Trenutno v EU potekata dve registrirani klinični preskušanji z ivermektinom, eno klinično preskušanje pa je že zaključeno, vendar izsledki raziskave še niso potrjeni oziroma objavljeni.«

Strokovni kolegij Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ljubljanskega UKC:

»Objavam teh raziskav je sledila množica nepreglednih člankov in spletnih strani, kjer so avtorji prikazovali zbire raziskav z vprašljivim metodološkim pristopom, brez strogega vrednotenja kakovosti raziskav in zanesljivosti njihovih rezultatov – opremljene pa so bile z imenitnimi grafi, ki so v laični javnosti vzbujali vtis, da gre za neodvisno analizo strokovnjakov.«

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke:

»Učinek ivermektina pri preprečevanju in zdravljenju bolezni COVID so proučevali v številnih kliničnih študijah izven EU, a le nekaj teh študij je bilo ustrezno izvedenih; njihovi rezultati ne kažejo statistično značilne koristi uporabe ivermektina za zdravljenje bolezni COVID v primerjavi s kontrolno skupino.«

Verodostojni podatki ne podpirajo uporabe ivermektina pri bolezni COVID

Za zdaj torej, kot poudarja vrh infektološke stroke, velja, da »tisti podatki, ki so zanesljivi, ne podpirajo uporabe ivermektina za preprečevanje in zdravljenje bolezni COVID-19«. Rezultati obsežne in poglobljene študije o učinkovanju ivermektina, ki vključuje več tisoč udeležencev, pa naj bi bili znani do konca leta.

In kako je trenutno z uporabo ivermektina v praksi? Veliko ljudi, med njimi so tudi zdravniki, verjame v učinkovitost antiparazitika pri zmanjševanju bremena bolezni COVID. Po drugi strani pa se v zadnjem času vrstijo poročila o zastrupitvah s tem zdravilom – tudi z veterinarskimi pripravki ivermektina, po katerih posegajo nekateri posamezniki, ki so se okužili s SARS-CoV-2. Prekomerni odmerki lahko povzročijo slabost, bruhanje, drisko pa tudi znižanje krvnega tlaka (hipotenzija), alergijske reakcije, vrtoglavica, ataksija (motena usklajenost mišičnih gibov), učinkujejo pa tudi na osrednje živčevje, kar se kaže v zmedenosti, motnjah zavesti, halucinacijah in krčih, lahko pa povzročijo tudi komo ali smrt.

Prekomerni odmerki ivermektina lahko povzročijo:

 • zastrupitev
 • slabost
 • bruhanje
 • drisko
 • znižanje krvnega tlaka (hipotenzija)
 • alergijske reakcije
 • vrtoglavico
 • ataksijo (motena usklajenost mišičnih gibov)
 • zmedenost
 • motnje zavesti
 • halucinacije
 • krče
 • komo
 • smrt

Ob tem v agenciji za zdravila JAZMP opozarjajo, da se »zdravila za protiparazitsko zdravljenje smejo uporabljati le pod zdravniškim oziroma veterinarskim nadzorom ter se predpisujejo oziroma izdajajo le na zdravniški oziroma veterinarski recept. Čeprav se je ivermektin izkazal kot varno zdravilo pri odmerkih, ki se uporabljajo za odobrene indikacije, pri višjih odmerkih toksičnosti ni mogoče izključiti, neželeni učinki pa lahko postanejo resnejši in bolj pogosti.«

Dokler ne bo na voljo zanesljivih podatkov o varnosti in učinkovitosti uporabe tega zdravila pri obvladovanju bolezni COVID, velja, da uporaba ivermektina ni ne priporočljiva ne varna – obstaja namreč povečano tveganje zaradi uporabe antiparazitika v prevelikih odmerkih pri bolnikih s COVID, kar je, kot potrjujejo primeri zastrupitev, lahko nevarno – pri čemer ne velja pozabiti, da gre pri takšni uporabi za neodobreno terapevtsko indikacijo.

Čeprav se je ivermektin izkazal kot varno zdravilo pri odmerkih, ki se uporabljajo za odobrene indikacije, pri višjih odmerkih toksičnosti ni mogoče izključiti, neželeni učinki pa lahko postanejo resnejši in bolj pogosti. Zaradi uporabe antiparazitika v prevelikih odmerkih pri bolnikih s COVID obstaja povečano tveganje za resne zaplete.

ivermektin vprasanja

Simbolične ilustracije: iStock

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.Značke

ivermektin vprašanja

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona