Prof. dr. Zvezdan Pirtošek in dr. Hugon Možina boleče nazorno o tem, kako in zakaj nam COVID tako zelo zelo spreminja življenje, danes, jutri in pojutrišnjem ...

Prof. dr. Zvezdan Pirtošek in dr. Hugon Možina boleče nazorno o tem, kako in zakaj nam COVID tako zelo zelo spreminja življenje, danes, jutri in pojutrišnjem ...

Skoraj dva meseca sta minila od poziva najvidnejšega slovenskega strokovnjaka za demenco prof. dr. Zvezdana Pirtoška k humanejšemu pristopu pri obvladovanju pandemije novega koronavirusa, s čimer naj bi odgovorni celotno prebivalstvo nagovorili tako, da bi vsi povedano ne le slišali, ampak tudi sprejeli. Tako bi vsi skupaj učinkoviteje obvarovali zdravje in mnoga življenja najobčutljivejših posameznikov, med katerimi so tudi bolniki z demenco. Toda dogajanje v Sloveniji je v drugem valu epidemije narekovalo nastanek razmer, kakršnih si v septembru nihče ni mogel niti predstavljati, a te nam bodo močno spreminjale življenje – ne le danes, ampak tudi jutri in pojutrišnjem ... Podatki kažejo, da so se stiske oseb z demenco močno povečale; na račun osamljenosti se je verjetnost za upad kognitivnih funkcij povečala za približno 20 odstotkov, za kar 30 odstotkov večja pa je tudi verjetnost za razvoj katere od srčno-žilnih bolezni ali za možgansko kap.

Prof. dr. Zvezdan Pirtošek in dr. Hugon Možina boleče nazorno o tem, kako in zakaj nam COVID tako zelo zelo spreminja življenje, danes, jutri in pojutrišnjem ...

V zdravstvu, ki je v pretežni meri usmerjeno v obvladovanje bolezni COVID, opozarjajo, da so le stežka kos nenehnemu prilivu bolnikov, ki zaradi zapletov pri prebolevanju te bolezni potrebujejo zdravljenje v bolnišnici. Ob tem je dr. Hugon Možina, vodja internistične prve pomoči (IPP) v UKC Ljubljana, opozoril na še eno dodatno neznanko – na posledice prebolevanja bolezni SARS-CoV-2, ki so resne bolj, kot se zdi v splošni javnosti, pa tudi precej pogoste, kajti kar 15 odstotkov tistih, ki so preboleli hujšo obliko COVID, se v roku dveh mesecev vrne v bolnišnico, medtem ko jih pet odstotkov ali več v istem obdobju zaradi posledic bolezni umre. »Zdaj samo pri nas že v povprečju več kot deset bolnikov na dan nujno potrebuje strokovno pomoč zaradi resnih zapletov, ki so se pojavili potem, ko so preboleli COVID. To bo še hudo breme za zdravstvo, za vse urgentne oddelke po Sloveniji.«

Zvezdan Pirtošek in Hugon Možina
Zvezdan Pirtošek in Hugon Možina

Zapleti se kažejo kot bakterijske pljučnice, kot trombotične komplikacije (pljučne embolije, arterijske in venske embolije ter tromboze) ali kot poslabšanje kronične bolezni. »Pri sladkornem bolniku se lahko zgodi, da diabetes zaradi zdravljenja bolezni COVID s kortikosteroidi preprosto 'podivja'. Obravnavamo tudi bolnike, pri katerih pride do poslabšanja ledvične funkcije, medtem ko nekaterim dodatno opeša srce, kajti prebolevanje COVID pogosto poškoduje srce,« opozarja dr. Možina.

Do omenjenih zapletov praviloma prihaja pri starejših pacientih (po 75. letu starosti), vendar ne vedno, kajti med temi pacienti so, kot dodaja vodja internistične prve pomoči, »tudi nepričakovano mladi posamezniki, stari 45, 50 let«.

Zapleti po že preboleli bolezni COVID-19

15 odstotkov teh pacientov se v roku dveh mesecev vrne v bolnišnico zaradi resnih zapletov:

  • bakterijska pljučnica
  • trombotične komplikacije (pljučne embolije, arterijske in venske embolije ter tromboze)
  • poslabšanje kronične bolezni (lahko se poslabša ledvična funkcija, nemalokrat dodatno opeša srce, diabetes zaradi zdravljenja s kortikosteroidi preprosto 'podivja' ...);

5 ali več odstotkov pacientov v dveh mesecih po prebolelem COVID umre.

Do takih zapletov praviloma prihaja pri starejših bolnikih, po 75. letu – pa tudi pri mlajših, starih le 45, 50 let.

Obravnave so daljše, sepse pogostejše ...

V ljubljanskem UKC je trenutno hospitaliziranih 327 bolnikov s COVID, od katerih jih 56 zdravijo v intenzivni terapiji (49 je intubiranih, ker potrebujejo mehansko predihavanje, medtem ko drugim pomagajo s podporno terapijo s kisikom), 27 pa jih je v domači oskrbi, pomagajo jim s pomočjo telemedicine. 

In čeprav je v prvem valu epidemije prišlo do upada pacientov, ki so zaradi nujnega bolezenskega stanja (na primer srčnega infarkta) morali poiskati pomoč v urgentni ambulanti, zdaj ni več tako – je pa res, da so se obravnave podaljšale, med drugim na račun uporabe in menjave zaščitne opreme ter razkuževanja ambulantnih prostorov. »Lahko pa rečem, da letos obravnavamo več bolnikov s sepso, vsaj na IPP, kjer nadomeščamo delo ambulante na infekcijski kliniki, namenjene obravnavi bolnikov brez COVID – teh smo sprejeli 56, kar trije so imeli sepso«.

Dejstvo je, da konkretne posledice epidemije novega koronavirusa močno krnijo delovanje sistema zdravstvenega varstva – istočasno pa se, zaradi »zamrznitve« vseh elektivnih posegov in storitev, kopičijo zdravstvene težave vseh drugih bolnikov, zlasti posameznikov, ki težave že občutijo, a še nimajo diagnoz.

Epidemija nas »duši« in na vseh generacijah pušča posledice, ki bodo odzvanjale še dolgo

»V času pandemije novega koronavirusa resnično ne potrebujemo avtokratskih, strogih ukrepov, ki bi iz celotne družbe naredili eno veliko infekcijsko kliniko. Ko bomo dopustili dialog in humanejši pristop, bo nastopil stranski učinek: maske ne bodo več predmet politične volje v smislu, ali sem za to ali nisem, ampak bo to postal povsem preprost, vendar učinkovit ukrep, s katerim bomo pandemijo lahko udušili,« je v septembru ocenil priznani nevrolog prof. dr. Zvezdan Pirtošek. 

Vendar se to ni zgodilo, nasprotno pandemija oziroma epidemija »duši« nas, nam narekuje življenje, kakršnega si pred letom nismo mogli predstavljati niti v najhujših nočnih morah – in na vseh generacijah pušča posledice, ki bodo odzvanjale še dolgo, nekateri med njimi pa bo zelo težko sanirati.

Opazno poslabševanje simptomov demence

Profesor Pirtošek obolelim z demenco in njihovim bližnjim pomaga tudi prek svetovalnega telefona društva Spominčica, ki ga že leta z izjemno voljo in energijo vodi Štefanija Lukič Zlobec.

In prav v sklopu svetovanja je zaznal opazno slabšanje simptomov obolelih, kar je, resnici na ljubo, razumljivo in predvidljivo. Zaradi fizične neaktivnosti in socialne izolacije se ljudem namreč poslabša kakovost spanca, poglablja se depresija, zvišuje krvni tlak, lahko pride do pojava vnetij v možganih; najranljivejše so tiste strukture v možganih, ki so povezane s spominom in z učenjem, s čustvi in s sposobnostjo odločanja.

Posledice epidemije bodo resne. Ne mine dan, ko strokovnjaki ne bi izpostavili določenega bolezenskega stanja, kjer bo po epidemiji slika (na individualni in splošni ravni) bistveno slabša kot prej. Vemo, da je treba ukrepati, da bi to preprečili – a kako to doseči, če se določen del prebivalstva še naprej norčuje iz bolezni, ki nam bo tako zelo zelo spremenila življenje?

Ne mine dan, ko strokovnjaki ne bi izpostavili določenega bolezenskega stanja, kjer bo po epidemiji slika (na individualni in splošni ravni) bistveno slabša kot prej. Vemo, da je treba ukrepati, da bi to preprečili – a kako to doseči, če se določen del prebivalstva še naprej norčuje iz bolezni, ki nam bo tako zelo zelo spremenila življenje?

zdravje

Simbolične fotografije: iStock; portret Zvezdana Pirtoška: Diana Zajec; portret Hugona Možine: STA

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.

 Značke

cakalne dobe

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona