»Kolegom iz javnih zdravstvenih zavodov javno izražamo polno podporo v uporu proti zdravstveni zavarovalnici in zdravstveni politiki, ki ruši slovensko zdravstvo«

»Kolegom iz javnih zdravstvenih zavodov javno izražamo polno podporo v uporu proti zdravstveni zavarovalnici in zdravstveni politiki, ki ruši slovensko zdravstvo«

»Prav nikomur ne dovolimo, da nam vsiljuje količino in vsebino dela s pacienti, za katere skrbimo in smo zanje odgovorni. Zdravstvo je v osnovi namenjeno ljudem, za katere skrbijo strokovnjaki – ki smo tudi ljudje!« poudarjajo člani strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije v pismu podpore zdravstveno-domskim kolegom iz Kranja, Nazarij, Celja, Maribora in Ptuja; ti so se zaradi nevzdržnih razmer, v katerih zdravljenje ne more biti več kakovostno in varno, pa tudi zaradi nemoči pri pozivanju k spremembam, odločili za doslej najbolj neposreden revolt, za odpoved delovnega razmerja ali za napoved takšnega ukrepa. Pismo polne podpore uporu družinske medicine proti zdravstveni zavarovalnici in zdravstveni politiki je bilo sprejeto na torkovi seji izvršilnega odbora, predsednik združenja Igor Dovnik pa ga je danes prvič javno predstavil v sklopu strokovnega srečanja v Portorožu.

»Kolegom iz javnih zdravstvenih zavodov javno izražamo polno podporo v uporu proti zdravstveni zavarovalnici in zdravstveni politiki, ki ruši slovensko zdravstvo«
Sabina Markoli in Igor Dovnik na novinarski konferenci, ki se je odvijala danes v Portorožu v sklopu 30. srečanja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov: »Tudi koncesionarji razmišljamo o prekinitvi sodelovanja z ZZZS, če bo plačnik zdravstvenih storitev še naprej izvajal finančne in organizacijske pritiske na zdravnike in z birokratskimi nebulozami oviral naše delo s pacienti.« Foto: Diana Zajec

»Kolegom iz javnih zdravstvenih zavodov javno izražamo polno podporo v uporu proti zdravstveni zavarovalnici in zdravstveni politiki, ki ruši slovensko zdravstvo. Z njimi delimo skupni cilj: človeška in strokovna obravnava naših pacientov mora biti taka, kakršno si zaslužijo,« pri čemer Igor Dovnik dodaja, da danes zagotovo ni (več) tako. Podobno je pri zasebnih zdravnikih oziroma koncesionarjih, »ki smo prav tako preobremenjeni, posledično pa se povečuje verjetnost, da bomo naredili kaj narobe«.

Pravzaprav je fenomen, da v tokratnih prizadevanjih zdravnikov, za katerimi se, kot ti vedno znova zagotavljajo, ne skriva težnja po večjem zaslužku, ampak odločenost, da zagotovijo varnejše pogoje za strokovno in kakovostno obravnavo bolnikov, zdi, da velik del javnosti njihovega sporočila, da preprosto ne zmorejo več, noče razumeti in še manj sprejeti. Vendar so zdravniki splošne in družinske medicine, ki v tej sistemski zgodbi niso osamljen primer, tokrat odločni in ne nameravajo popustiti.

»Vsi vemo, kje je danes slovensko zdravstvo. Skoraj vse zdravniške organizacije govorijo enako, vrstijo se istovetna opozorila – zgodi pa se nič. Oziroma nič dramatičnega, prelomnega,« zato se bodo, kot dodaja Dovnik, člani njihovega združenja v Portorožu dogovorili o nadaljnjih ukrepih.

»Tudi koncesionarji razmišljamo o prekinitvi sodelovanja z zavodom za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), če bo plačnik zdravstvenih storitev še naprej izvajal finančne in organizacijske pritiske na zdravnike in z birokratskimi nebulozami oviral naše delo s pacienti,« pravi Igor Dovnik in dodaja: »Politike pa pozivamo, naj omejijo vpliv ZZZS na izvajalce zdravstvenih storitev in sprejmejo zakone, ki bodo v končni fazi koristili pacientom.«

Igor Dovnik:

Tudi koncesionarji razmišljamo o prekinitvi sodelovanja z ZZZS, če bo plačnik zdravstvenih storitev še naprej izvajal finančne in organizacijske pritiske na zdravnike in z birokratskimi nebulozami oviral naše delo s pacienti.

Politike pa pozivamo, naj omejijo vpliv ZZZS na izvajalce zdravstvenih storitev in sprejmejo zakone, ki bodo v končni fazi koristili pacientom.

Po njegovi oceni je »medicina, v kateri je čas tako omejen, kot je v slovenskem zdravstvu, izjemno nevarna. Situacija, kakršni smo priča danes – zasebništvo spremljam od leta 1994, ko je moja mama postala ena prvih zasebnih zdravnic v Mariboru –, še nikoli ni bila takšna; zdravniki nikoli niso bili tako stisnjeni ob zid in obremenjeni.

Zdravniki še nikoli doslej niso bili tako stisnjeni ob zid in obremenjeni.

Ob tem Dovnik še opozori, da so v zadnjih dneh tudi specialisti, ki delajo na sekundarni ravni, začeli prejemati anekse, po katerih se njihova obveznost glede opravljanja prvih pregledov povečuje za 2- do 5-krat. »Takšno preobremenjevanje preprosto ne bo varno,« opozarja predsednik združenja in pove, da so kolegom predlagali iskanje rešitev v sklopu arbitraže. Če bo treba, pa se bo iskanje pravice do strokovno neoporečnega delovnega okolja v smislu še vzdržnih obremenitev nadaljevalo tudi s tožbami.

V zadnjih dneh so tudi specialisti, ki delajo na sekundarni ravni, začeli prejemati anekse, po katerih se njihova obveznost glede opravljanja prvih pregledov povečuje za 2- do 5-krat.

Takšno preobremenjevanje preprosto ne bo varno, zato bodo rešitve iskali v sklopu arbitraže ali s tožbami.

Tudi Sabina Markoli, zobozdravnica in članica izvršilnega odbora strokovnega združenja, poudarja, da morajo prednost dobiti ukrepi, ki bodo paciente postavili na prvo mesto, medtem ko se v prihodnje ne sme več dopuščati pisanja in sprejemanja »zakonodaje, ki je katastrofalno slaba in je praktično ni mogoče popraviti«. 

Ob tem se Markolijeva (retorično) sprašuje, kdaj bodo ti, ki so takšno zakonodajo napisali, jo predlagali v sprejetje in jo na koncu v državnem zboru tudi sprejeli, za tako neodgovorno ravnanje tudi odgovarjali. 

Sabina Markoli:

Kdaj bodo ti, ki so napisali katastrofalno slabo zakonodajo, jo predlagali v sprejetje in jo na koncu v državnem zboru tudi sprejeli, za tako neodgovorno ravnanje tudi odgovarjali?

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani. 

 



Predlog rešitev, strnjen v štirih točkah

Rešitve, s katerimi bi bilo mogoče pospešeno in celovito izboljšati zdajšnje nevzdržne razmere v zdravstvu, so po prepričanju združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov preproste. Strnili so jih v štiri točke. 

Že lani so jih nameravali predstaviti prvemu ministru za zdravje v tej vladi, Samu Fakinu, ki pa je odšel prej, preden se je srečal z njimi. Tudi z Alešem Šabedrom se še niso srečali, jim je pa odgovoril. »Upam, da se sestanemo v kratkem,« pravi predsednik združenja, pediater Igor Dovnik.

In katere so zahteve združenja, naslovljene na vlado?

  1. Pacienta je treba postaviti v središče zdravstvenega sistema in mu dati možnost izbire (osebni zdravnik, zavarovanje, metode zdravljenja ...).
  2. Izbiro morajo imeti tudi zdravniki (kako in koliko bodo delali).
  3. Plačevanje programov in koncesije so preživete – javno zbrani denar mora biti v skladu s pravicami iz obveznega zdravstvenega zavarovanja v enaki meri dostopen vsem državljanom, zdravstvene storitve pa lahko izvajajo vsi izvajalci z dovoljenjem za opravljanje zdravstvenih dejavnosti.
  4. Nujna je konkurenca ponudnikov zdravstvenih zavarovanj. 

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona