V UKC Ljubljana zagotavljajo, da v programu otroške srčne kirurgije ni več kratkih stikov

V UKC Ljubljana zagotavljajo, da v programu otroške srčne kirurgije ni več kratkih stikov

Z danes sprejetim odlokom o prenehanju delovanja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB), javnega zdravstvenega zavoda, ki naj bi pod okriljem prof. dr. Igorja D. Gregoriča rešil usodo programa otroške kirurgije na Slovenskem, je omenjena zgodba vsaj na tej ravni tudi formalno končana. Takšen epilog je bil sicer predviden in napovedan že z odločitvijo ministra za zdravje Sama Fakina, da bo program otroške srčne kirurgije tudi v prihodnje deloval pod okriljem UKC Ljubljana – in, do nadaljnjega, s pomočjo tujih strokovnjakov.

V UKC Ljubljana zagotavljajo, da v programu otroške srčne kirurgije ni več kratkih stikov
Dvotirno reševanje programa otroške srčne kirurgije se zdaj uradno končuje, brez ovacij, tudi z zadržki in zaskrbljenostjo. Vodstvo UKC Ljubljana resornemu ministru in vladi zagotavlja, da program obravnave otrok s prirojenimi srčnimi napakami teče nemoteno. Foto: iStock

Vlada je po današnji odločitvi sporočila, da ob vzpostavljenem programu otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana in ob razmeroma majhnem številu pacientov, ki pri nas potrebujejo tovrstno zdravljenje, ni smiselno, da bi enako dejavnost izvajal od UKC ločeni javni zdravstveni zavod, torej NIOSB. O tej potezi ni bilo dvoma že od lanskega decembra, kajti odločitev, ki jo je zdravstveni minister Samo Fakin javnosti predstavil pred poltretjim mesecem, je bila nedvoumna: program otroške srčne kirurgije ostaja pod okriljem ljubljanskega UKC, ki mora poskrbeti, da se bo program odvijal strokovno neoporečno in varno.

»Kar se tiče strokovnega nadzora in varnosti otrok, bo UKC Ljubljana zagotovil vse strokovne mehanizme, tako notranje kot zunanje, da bomo vsi, predvsem pa starši bolnih otrok, prepričani, da program teče strokovno pravilno,« je decembra lani napovedal Fakin.

Samo Fakin, minister za zdravje, december 2018:

Kar se tiče strokovnega nadzora in varnosti otrok, bo UKC Ljubljana zagotovil vse strokovne mehanizme, tako notranje kot zunanje, da bomo vsi, predvsem pa starši bolnih otrok, prepričani, da program teče strokovno pravilno.

Več o tem lahko preberete in pogledate tukaj.

Sodelovanje s češkimi kirurgi se nadaljuje

V UKC si, kot pojasnjuje vodstvo te največje slovenske terciarne institucije, prizadevajo za dodatne izboljšave, najsi gre za organizacijo zdravstvene obravnave, za kadrovske zmogljivosti, izobraževanje in nadgrajevanje strokovnosti, za komunikacijo s starši bolnih otrok ali reševanje pritožb pacientov.

Čakalne dobe za preglede in za bolnišnično zdravljenje so, kot je sporočila vlada po sprejetju današnjega sklepa, znotraj dovoljenih, 24-urna zdravstvena obravnava pacientov je zagotovljena. Ker v kliničnem centru še dolgo ne bodo imeli dovolj lastnega kadra, ki bi bil sposoben samostojno izvajati celotni diapazon kirurškega zdravljenja in obravnave otrok s težkimi srčnimi obolenji, se bo sodelovanje s centrom Motol iz Prage nadaljevalo – v izjemnih primerih pa bodo na pomoč priskočili tudi drugi mednarodno priznani centri (italijanski, avstrijski, nemški ali izraelski).

In kaj pravi stroka?

Medtem ko vodstvo UKC vladi zagotavlja, da danes program obravnave otrok s prirojenimi srčnimi napakami teče nemoteno, so mnenja o tem, tudi strokovna, še vedno deljena.

O tem je za zdravstveni portal nedavno podrobneje spregovoril mag. Gorazd Kalan, ki je leta 2017 (od maja do decembra) vodil Center za obravnavo otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami – pa tudi Andreja Škofljanec, ki je iz UKC odšla zaradi nevzdržnih razmer, ter nekdanja strokovna direktorica kliničnega centra prof. dr. Marija Pfeifer, ki je bila prisiljena oditi v času prejšnje vlade, ko se je ta odločila za ustanovitev NIOSB.

 

Vaš komentar?

facebook.com/zdravstveniportal.si

 



Neporabljena sredstva nazaj v integralni državni proračun

Po danes sprejetem odloku o ukinitvi NIOSB mora vlada najkasneje v 30 dneh sprejeti sklep o začetku redne likvidacije zavoda; takrat bo znana tudi ocena stroškov likvidacije.

Neporabljena sredstva, namenjena delovanju NIOSB, bodo vrnili v integralni državni proračun – natančni znesek bo znan šele po končanem likvidacijskem postopku.

Mandat vršilca dolžnosti direktorja NIOSB Braneta Dobnikarja bo prenehal z dnem uveljavitve odloka. Takrat preneha tudi mandat organov zavoda NIOSB, toda tako prof. dr. Igor D. Gregorič (predsednik sveta zavoda) kot dr. Andrej Robida (član sveta zavoda) sta tako ali tako že konec minulega leta nepreklicno odstopila.

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona