Sestanek o programu otroške srčne kirurgije prihodnji torek, odstopila prof. dr. Igor D. Gregorič in dr. Andrej Robida

Sestanek o programu otroške srčne kirurgije prihodnji torek, odstopila prof. dr. Igor D. Gregorič in dr. Andrej Robida

Minister za zdravje Samo Fakin je na nujni seji parlamentarnega odbora za zdravstvo pred tremi tedni zagotovil, da bo odločitev o nadaljnjem delovanju programa otroške srčne kirurgije sprejel v prvi polovici decembra. Napovedano srečanje z glavnimi akterji – vodstvom Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana in Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB) – bo res v predvidenem terminu, prihodnji torek, vendar se ga ne bosta udeležila ne prof. dr. Igor D. Gregorič ne dr. Andrej Robida, ki sta zaradi zadnjih dogodkov, povezanih z reševanjem otroške srčne kirurgije na Slovenskem, odstopila.

Sestanek o programu otroške srčne kirurgije prihodnji torek, odstopila prof. dr. Igor D. Gregorič in dr. Andrej Robida
Prof. dr. Igor D. Gregorič se je po letu dni, odkar je prevzel reševanje programa otroške srčne kirurgije, tej vlogi nepreklicno odpovedal. Razlog? Rešitev, ki jo bo minister za zdravje Samo Fakin v kratkem predlagal vladi, odstopa od Gregoričevih strokovnih načel in meril, vrata, ki naj bi omogočala njegovo sodelovanje in delovanje inštituta NIOSB, pa so že nekaj časa trdno zapahnjena. (Fotografije iz arhiva STA)

»Tako prof. dr. Igor D. Gregorič kot dr. Andrej Robida sta nepreklicno odstopila, prvi kot predsednik in član sveta zavoda NIOSB, drugi kot član zavodovega sveta, kajti dogajanje v zadnjem času, povezano s programom otroške srčne kirurgije, preprosto ne vodi k pravim rešitvam, ki bi zagotavljale varnost in kakovost in delovanje v skladu z mednarodnimi strokovnimi smernicami. Takšne odločitve ne predstavljajo nič drugega kot 'pogreb' za ta program, zato sta odstopa logična posledica dosedanjega (ne)dogajanja na tem področju,« je za zdravstveni portal danes povedal Brane Dobnikar, vršilec dolžnosti direktorja NIOSB.

»Zakaj bi se taka avtoriteta, kot je prof. dr. Igor Gregorič, pustila vleči po blatu? Zakaj bi, navsezadnje, to dopuščali vsi, ki smo aktivno vpeti v delovanje NIOSB, a so v zadnjih mesecih naše delovanje onemogočali?,« (se) sprašuje Brane Dobnikar in dodaja: »Tudi sam imam odstopno izjavo že napisano, vendar se bom udeležil sestanka, na katerega nas vabi minister za zdravje Samo Fakin.« 

Brane Dobnikar in Andrej Robida

Na fotografiji v. d. direktorja NIOSB Brane Dobnikar in dr. Andrej Robida, član sveta zavoda inštituta, ki je s te funkcije odstopil.

Od torkovega srečanja ne pričakuje presenečenj. »Stvari so jasne, odločitev ministra, da bo program še naprej deloval v sklopu ljubljanskega UKC, je znana že kar nekaj časa. Med obiskom predsednika vlade Marjana Šarca in ministra Fakina v UKC je bilo jasno povedano, da bo UKC dobil priložnost za popravni izpit.« 

Po njegovem prepričanju so v NIOSB naredili vse, kar je bilo v njihovi moči; prof. Gregorič zdaj od te igre odstopa, kajti delo inštituta je že nekaj časa tako rekoč onemogočeno. »Seveda ima UKC Ljubljana še vedno možnost, da mu ta program – po 12 letih – uspe postaviti na noge, pri čemer pa obstaja utemeljen dvom, kako mu bo to uspelo s še manj kadra kot v najbolj problematičnem obdobju,« je retoričen Brane Dobnikar.

Samo Fakin obžaluje odstop profesor Gregoriča

Danes so z ministrstva za zdravje sporočili, da minister Samo Fakin obžaluje odločitev prof. Gregoriča. 

Gregoričevo odstopno izjavo so prejeli pred tednom dni, čez teden dni bo napovedovani sestanek akterjev, ključnih za nadaljnje delovanje programa otroške srčne kirurgije, vendar brez Igorja D. Gregoriča. Ta je v odstopni izjavi med drugim zapisal: »V kontekstu, kakršnega navaja minister za zdravje, vloge NIOSB in svoje vloge kot predsednika sveta inštituta ne vidim več.«. 

Prof. dr. Igor D. Gregorič ugotavlja, da v kontekstu rešitev, ki jih načrtuje minister za zdravje, vloge NIOSB in svoje vloge kot predsednika sveta inštituta preprosto ne vidi več.

 

K odstopoma je pripomogel tudi odziv premiera in zdravstvenega ministra po obisku UKC Ljubljana ob 50-letnici Kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo, ki je pomemben sestavni del programa otroške srčne kirurgije. Po obisku je bilo delovanje tega oddelka v smislu celovite skrbi za male bolnike ovrednoteno v pozitivnem smislu, nakazana pa je bila tudi najverjetnejša odločitev o nadaljnji umestitvi programa v zdravstveni sistem.

Končna odločitev o izvajanju programa otrok s prirojenimi srčnimi napakami je bila sicer predvidljiva že nekaj časa, zato sestanek prihodnji teden po vsej verjetnosti ne bo prinesel dodatnih presenečenj. Fakin bo odločitev sprejel po sestanku, o njej najprej obvestil vlado in potem javnost.

Samo Fakin bo odločitev o nadaljnjem delovanju programa otroške srčne kirurgije sprejel po torkovem sestanku, o njej najprej obvestil vlado in potem javnost.

 



Stališča akterjev v tej zgodbi

Reševanje programa otroške srčne kirurgije je dolgotrajen, večplasten proces, pri katerem so ključne prvine strokovnost, kakovost in varnost; te so bile v minulih letih načete v srži. 

Ker se je v preteklosti na tej ravni nemalokrat (tudi usodno) zalomilo, je bilo treba najti pravi recept za ohranitev tega programa v Sloveniji in istočasno tudi za zagotavljanje strogih strokovnih kriterijev in mednarodnih smernic, ki morajo biti in (p)ostati glavno vodilo za uspešno zdravljenje bolnih otrok.

Prof. dr. Igor D. Gregorič dvomi, da bo načrtovana rešitev v sklopu UKC Ljubljana to tudi v resnici zagotavljala, zato je odstopil od vodenja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB), v sklopu katerega je bil za zagotavljanje varnosti slovenskih otrok s prirojenimi srčnimi napakami v zadnjem letu dni pripravljen zastaviti svoje ime. Vendar je ostal brez pravega sogovornika, brez ustrezne in pričakovane podpore.

Igor Gregorič se sestanka z ministrom za zdravje, ki je na pogovor povabil vodstvene predstavnike UKC Ljubljana in NIOSB, ne bo udeležil, po odstopu pa je vprašljiv tudi njegov (za torek predvideni) sestanek s koordinacijo zdravniških organizacij.

Vodstvo UKC Ljubljana je že v sklopu priprav na nujno sejo parlamentarnega odbora za zdravstvo pred tremi tedni javno zagotovilo, da se, kar se tiče programa otroške srčne kirurgije, »zadeve opazno umirjajo, program smo stabilizirali, ekipa se kadrovsko spet krepi, zaposleni so zadovoljni, komunikacija se odvija nemoteno, za varnost in kakovost je poskrbljeno ...«.

Takrat so poslanci sklenili, da bo ministrstvo za zdravje moralo v roku treh mesecev pripraviti poročilo o izvajanju programa in aktivnosti za ureditev stanja v sklopu programa otroške srčne kirurgije, medtem ko je minister Samo Fakin obljubil, da bo sredi decembra sprejel končno odločitev o nadaljnjem delovanju programa in poskrbel za zunanji strokovni nadzor programa ter tako zagotovil celovito preverjanje kakovosti in varnosti zdravljenja otrok s prirojeno srčno napako. 

samo fakin

Samo Fakin, minister za zdravje

 

Več o problematiki otroške srčne kirurgije

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši FB strani.

 

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona