Javno pismo družinskih zdravnikov: »Ne bomo več plesali kot roboti po taktu melodije, ki jo igrata ZZZS in ministrstvo za zdravje!«

Javno pismo družinskih zdravnikov: »Ne bomo več plesali kot roboti po taktu melodije, ki jo igrata ZZZS in ministrstvo za zdravje!«

»Zdravniki, medicinske sestre in bolniki nismo številke v vaših prirejenih statistikah – mi smo živi ljudje!« V današnjem javnem pismu, naslovljenem na ministrstvo za zdravje in zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), zdravniki družinske medicine javno postavljajo jasno diagnozo slovenskemu zdravstvenemu sistemu: anafilaktični šok.

Javno pismo družinskih zdravnikov: »Ne bomo več plesali kot roboti po taktu melodije, ki jo igrata ZZZS in ministrstvo za zdravje!«
Revolt zdravnikov, medicinskih sester in tudi bolnikov zaradi vedno novih, zlasti administrativnih obremenitev, ki čas za pacienta preusmerjajo v e-papirologijo, bo težko ostal preslišan. Navsezadnje je zelo povedno, da bo jutrišnja novinarska konferenca ministrstva za zdravje, na kateri naj bi dokazali, da v našem zdravstvenem sistemu vse deluje tako, kot mora, čeprav v resnici ni tako – na svetovni dan bolnikov. Zagotovo pa se bo dogodek na resornem ministrstvu začel ob zelo povedni uri: točno opoldne. Jasno je, čigav glas bi v tem primeru moral biti najmočnejši, vendar ni verjetno, da bi interesi bolnikov preglasili sistem, ki na njih pozablja in deli ukaze, ki naše zdravstvo hromijo. Foto: iStock

Zdravnikom, specialistom družinske medicine, je, tako kot tudi medicinskim sestram, v zadnjem času zaradi nenehnega povečevanja obremenitev, zlasti administrativnih, na račun katerih trpi njihovo strokovno delo in zaradi česar sta ogroženi tudi kakovost in varnost obravnave bolnikov, prekipelo. Od odločevalcev pričakujejo in zahtevajo razumne in smiselne ukrepe, ki bi morali biti sprejeti in uveljavljeni že zdavnaj.

Dan pred kulturnim dnevom, med katerim se jim je porodil navdih​​ za izpovedno oceno stanja v slovenskem zdravstvu (povezava na celotno javno pismo je na koncu članka), so zdravniki namreč dobili predpraznično hladno prho: navedbe ministra Fakina, da razmere v (osnovnem) zdravstvu niso kritične. 

To trditev namerava minister, skupaj z vodstvoma ZZZS in združenja zdravstvenih zavodov ter predstavnikom Nacionalnega inštituta za javno zdravje, na jutrišnji tiskovni konferenci utemeljiti z aktualnimi številkami.

Vendar zdravniki odločevalce, ki se sklicujejo na statistiko, že danes sprašujejo: »V katerem vzporednem svetu živite, minister in ostali delavci ministrstva za zdravje ter zavoda za zdravstveno zavarovanje? Vaša edina skrb bi morala biti, da za denar, pobran od vseh zdravstvenih zavarovancev – naših bolnikov, zagotovite pogoje za dobro zdravstveno oskrbo prebivalstva. In te naloge po našem mnenju ne izpolnjujete dobro!«

V katerem vzporednem svetu živite, minister in ostali delavci ministrstva za zdravje ter zavoda za zdravstveno zavarovanje?

Vaša edina skrb bi morala biti, da za denar, pobran od vseh zdravstvenih zavarovancev – naših bolnikov, zagotovite pogoje za dobro zdravstveno oskrbo prebivalstva. In te naloge po našem mnenju ne izpolnjujete dobro!

(zdravniki, specialisti družinske medicine – izvršilni odbor sindikata Praktik.um)

Izvršilni odbor sindikata zdravnikov družinske medicine Praktik.um, podpisan pod javnim pismom, zahteva drugačen pristop. Pristop, ki bo prijaznejši ljudem – ne le zaposlenim, ampak tudi oziroma predvsem pacientom.

»Po državnem kulturnem prazniku si dovolimo nekaj prešernega zaleta pri oceni trenutnih razmer v slovenskem zdravstvu. Slovensko zdravstvo je v slabem stanju. To vidimo v prvi vrsti zdravniki in medicinske sestre, najbolj pa to občutijo naši  bolniki. Najprej v skopo odmerjenem času, ki si ga lahko privoščimo za obravnavo njihovih težav, nato v čakalnih vrstah in, nenazadnje, v razkoraku med pravicami, ki bolnikom pripadajo na papirju in med storitvami, ki so jim v resnici na voljo – v razumnem času in brez doplačila. Nezadovoljni smo vsi po vrsti: zdravniki, medicinske sestre, bolniki.«

Nezadovoljni so vsi: zdravniki, medicinske sestre, bolniki!

V sindikatu Praktik.um opozarjajo:

Slovensko zdravstvo je v slabem stanju. To vidimo v prvi vrsti zdravniki in medicinske sestre, najbolj pa to občutijo naši  bolniki. Najprej v skopo odmerjenem času, ki si ga lahko privoščimo za obravnavo njihovih težav, nato v čakalnih vrstah in, nenazadnje, v razkoraku med pravicami, ki bolnikom pripadajo na papirju in med storitvami, ki so jim v resnici na voljo – v razumnem času in brez doplačila. Nezadovoljni smo vsi po vrsti: zdravniki, medicinske sestre, bolniki.

In pred tem si v resnici ni mogoče zatiskati oči – ni ga bolnika, ki bi bil vzhičen nad dolgotrajnim čakanjem na preiskavo ali na operacijo, ki bi mu lahko dobesedno rešila življenje. 

Zdravniki družinske medicine javno postavljajo jasno diagnozo slovenskemu zdravstvenemu sistemu: anafilaktični šok.

»Zdravniki in bolniki nismo ujeti plešoči medvedi, ki stoično plešemo kot roboti po taktu melodije, ki jo igrata ZZZS in ministrstvo za zdravje. Morda je videti, da smo bili taki do zdaj – vendar nočemo biti in tudi ne bomo več! Še manj smo lutke na vrvicah, s katerimi bi vsemogočno upravljali birokrati iz pisarn za debelimi zidovi, da bi z nami ustvarjali fiktivno predstavo prekrasnega servisa, ki ga država nudi svojim ljudem.«

Zdravniki in bolniki nismo ujeti plešoči medvedi, ki stoično plešemo kot roboti po taktu melodije, ki jo igrata ZZZS in ministrstvo za zdravje.

Morda je videti, da smo bili taki do zdaj – vendar nočemo biti in tudi ne bomo več!

izvršilni odbor sindikata Praktik.um, javno pismo

Revolt zdravnikov, medicinskih sester in tudi bolnikov bo težko ostal preslišan.

Navsezadnje je zelo povedno, da ima jutrišnja novinarska konferenca ministrstva za zdravje, na kateri naj bi dokazali, da razmere v našem zdravstvenem sistemu niso kritične, čeprav v resnici so, dve iztočnici, ki ju ni mogoče prezreti.

Konferenca se začne ob uri, ki pove vse (točno opoldne!) in to prav na – svetovni dan bolnikov.

Jutrišnja novinarska konferenca ministrstva za zdravje, na kateri naj bi dokazali, da razmere v našem zdravstvenem sistemu niso kritične, čeprav v resnici so, ima dve iztočnici, ki ju ni mogoče prezreti:

začne se ob uri, ki pove vse (točno opoldne!) in to prav na – svetovni dan bolnikov.

 

javno pismo
Javno pismo družinskih zdravnikov oziroma izvršilnega odbora sindikata Praktik.um si lahko v celoti preberete na tej povezavi.

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.

 



Resnična prigoda o slovenskem zdravstvu

Družinski zdravniki so nekoliko epsko, pa vendar zelo poetično, z izrazitimi dramatičnimi poudarki, ki pa so, žal, zelo resnični, zapisali prigodo o slovenskem zdravstvu.


Se (lahko) strinjate z zapisanim?

Zdravniki delamo z ljudmi, z njihovim telesom in dušo. 

Če na slovensko zdravstvo pogledamo kot na telo, potem skelet zdravstva določata vlada in državni zbor s sprejetimi zakoni. 

ZZZS predstavlja prebavila. Od svojih plačnikov – bolnikov – pojè sredstva, z njimi upravlja in jih razporeja.

Ministrstvo za zdravje predstavlja možgane. Določa mrežo izvajalcev na osnovni in na bolnišnični ravni – krvne žile in pljuča, ki jo tvorijo zdravstveni zavodi in koncesionarji.  

Zdravniki in medicinske sestre pa predstavljamo čuteče srce, mišičaste delovne ude in čutila. Smo jezik, roke, oči in ušesa ter srce  tega »telesa«, ki se srečuje z ljudmi v zdravstveni in osebni stiski. Mi smo empatična ušesa, pomirjujoča beseda, oči, ki vidijo težavo ter roka, ki zdravi, poboža bolečino ali objame v stiski. In bistvo, ki je očem nevidno, začutimo s srcem. 

Brez udov in brez čutil ste samo hladen stroj,  ki sicer lahko obratuje s polno paro, a posamezniku ne zmore ponuditi nič, ne zmore pomagati ali zdraviti niti enega samega človeka.

Kot lahko vidimo v zadnjih tednih, ministrstvo za zdravje in ZZZS brez »čutil na terenu« ne zmoreta realne ocene: ne vidita, v kakšnem stanju je naše zdravstvo in ne slišita, kakšne so njegove potrebe. Namesto da bi sprejela naše pozive, za zaprtimi stenami brezsrčno preračunavata številke, statistične podatke – dokler po selektivni računski »telovadbi« dobljeni rezultati ne zadoščajo zamišljenemu »cesarjevemu novemu oblačilu«.

»Telo« slovenskega zdravstva je v slabem stanju. Pa ne zaradi premalo hrane (ZZZS ima večdesetmilijonski presežek), ne zaradi možganske kapi (ministrstvo za zdravje razmišlja glasno), ampak zaradi očitne anafilaktične reakcije do lastnega tkiva – do zdravnikov, medicinskih sester in, kar je najhujše, predvsem do bolnikov. Anafilaktični šok se razvija hitro, brez ustreznega zdravljenja bolnik ne bo preživel. 

Namesto da bi na ministrstvu za zdravje in ZZZS informacije, ki jih dnevno dobivajo s terena, vzeli resno in se odzvali s povečanjem dotoka »kisika in krvi« v kritično ogrožene telesne organe, nas puščata brez »nujne medicinske pomoči« in brez »odrešilne injekcije adrenalina«. 

In nauk te zgodbe?

Počakajmo na to, kakšno bo jutrišnje sporočilo »možganov« in »prebavil« slovenskega zdravstvenega telesa.

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona