Mladi zdravniki na facebooku odgovorili Samu Fakinu: »Že zdaj pogosto delamo na meji varnega za paciente!«

Mladi zdravniki na facebooku odgovorili Samu Fakinu: »Že zdaj pogosto delamo na meji varnega za paciente!«

Samo Fakin, kandidat za ministra za zdravje, je v tem tednu podrobno predstavil svojo vizijo članom matičnega parlamentarnega odbora za zdravstvo, ki so z večino glasov prižgali zeleno luč njegovi kandidaturi. Pri predlogih za saniranje stanja v zdravstvu je bil Fakin izčrpen, v prenekateri točki polemičen. Ena takih je, denimo, rešitev za skrajšanje ali celo izničenje čakalnih dob, pri kateri Fakin računa tudi na bistveno večji angažma mladih zdravnikov, specializantov. A mladi zdravniki se z načrtovanimi rešitvami ne strinjajo.

Mladi zdravniki na facebooku odgovorili Samu Fakinu: »Že zdaj pogosto delamo na meji varnega za paciente!«
Mladi zdravniki Slovenije bodočemu ministru za zdravje sporočajo: »Ne dajajte ljudem lažnega upanja, kajti nismo supermani, iz katerih bi lahko iztisnili še bistveno več.« V odprtem pismu, ki so ga objavili na svoji facebook strani, so mu pojasnili, kolikšne so že zdaj njihove vsakodnevne obremenitve. Foto: iStock

Mladi zdravniki so v javnem odzivu, ki so ga objavili na svoji facebook strani, zapisali, da jih izjemno čudi mnenje kandidata za zdravstvenega ministra, češ da naj bi bili specializanti tisti, ki bodo rešili problem čakalnih dob v zdravstvu. Take napovedi razumejo kot »zavajanje javnosti«, zato jih čudi, da jih navaja nekdo, ki odlično pozna tako zdravstveni sistem kot proces izobraževanja zdravnikov. 

»Mnogi že zdaj delamo 60 in več ur na teden. Preobremenjeni smo z delom, zlasti v urgentnih službah, zaradi česar trpi naš izobraževalni proces. Po nočnih dežurstvih nadaljujemo z delom v rednih ambulantah in na oddelkih, kjer krožimo. Ob večerih študiramo za kolokvije, namesto da bi se igrali s svojimi otroci,« so zapisali v javnem odgovoru Samu Fakinu.

Mladi zdravniki opozarjajo, da pri svojem delu nujno potrebujejo nadzorne mentorje, s katerimi se lahko posvetujejo v primeru strokovnih dilem. Ob tem opozarjajo na problem, ki je akuten že pri zdajšnjem obsegu dela – na pomanjkanje nadzornih mentorjev, ki morajo biti izkušeni specialisti. 

»Seveda smo mladi zdravniki polni mladostniškega elana, sanjamo, zmoremo in naredimo lahko ogromno. Vendar ne dajajte ljudem lažnega upanja, kajti nismo supermani, iz katerih bi lahko iztisnili še bistveno več. Že zdaj pogosto delamo na meji varnega za paciente.«

Seveda smo mladi zdravniki polni mladostniškega elana, sanjamo, zmoremo in naredimo lahko ogromno.

Vendar ne dajajte ljudem lažnega upanja, kajti nismo supermani, iz katerih bi lahko iztisnili še bistveno več.

Že zdaj pogosto delamo na meji varnega za paciente.

V odzivu za zdravstveni portal so bili še izčrpnejši ... 

Po njihovi oceni je strateški razvojni dokument, ki ga je že pred nekaj leti soglasno oblikovala in sprejela koordinacija zdravniških organizacij – v njej sodelujejo predsedniki zbornice, društva, sindikata Fides in združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov –, še vedno zelo uporaben dokument, ki ga velja upoštevati pri iskanju izhoda slovenskega zdravstva iz krize. 

»Čeprav je dokument 'starejšega' datuma, je v njem še vedno mnogo konkretnih stvari, ki bi jih bilo smiselno implementirati, da bi bil zdravstveni sistem učinkovitejši, saj do zdaj ni bilo veliko narejenega,« so prepričani v organizaciji mladih zdravnikov. 

Sicer pa je že nekaj časa jasno, da bodo resne težave v zdravstvu povzročale tudi nedavne spremembe zakonodaje, ki niso bile dovolj skrbno domišljene in sprejete brez vsakršnega dialoga z zdravniško stroko. 

Mladi zdravniki izpostavljajo konkreten primer: »Dodatna stvar, za katero absolutno menimo, da bi jo bilo smiselno odpraviti, če hočemo imeti boljše slovensko zdravstvo, pa je tako imenovani odgovorni nosilec zdravstvene dejavnosti. Ta 'rešitev' namreč specialistom še tri do pet let po specialističnem izpitu onemogoča samostojno administrativno vodenje ambulante, tako splošne kot specialistične.«

Zdravnik ima sicer po opravljenem specialističnem izpitu vse kompetence, ki mu prinesejo dodatni »bonus« – tako kazensko odgovornost kot javno zaupanje za zdravljenje pacientov.

Dodatna stvar, za katero absolutno menimo, da bi jo bilo smiselno odpraviti, če hočemo imeti boljše zdravstvo, pa je tako imenovani odgovorni nosilec zdravstvene dejavnosti.

Ta 'rešitev' namreč specialistom še tri do pet let po specialističnem izpitu onemogoča samostojno administrativno vodenje ambulante, tako splošne kot specialistične.

Novelirani zakon o zdravstveni dejavnosti pa, kot opozarjajo mladi slovenski zdravniki, onemogoča njihovo delovanje v samostojni ambulanti. »Vse to se dogaja pod pretvezo, češ da mladi zdravniki po opravljenem specialističnem izpitu niso dovolj odgovorni za samostojno (administrativno) 'vodenje' ambulante, da niso dovolj odgovorni, da bi lahko razumeli, kakšnim standardom mora zadostiti medicinska oprema, ali kako mora biti poskrbljeno za varnost medicinske dokumentacije pacientov. To so za lase privlečeni 'argumenti'!«

Posledica takih sprememb pa bodo, nasprotno, vse prej kot preproste. Mladi zdravniki, ki se jim v tem mnenju pridružujejo vsa glavna zdravniška združenja – njihova vodstva se bodo sestala prihodnji torek –, so prepričani, da bodo zaradi tega določeni zdravstveni zavodi sčasoma po vsej verjetnosti ostali brez nosilcev zdravstvene dejavnosti. »Mlajši zdravniki specialisti, stari 30 let in več, so v primerjavi s starejšimi kolegi v diskriminiranem položaju. In to nikakor ni edini problem – posledično bomo v Sloveniji imeli tudi manjše število aktivnih ambulant.«

Mlajši zdravniki specialisti, stari 30 let in več, so v primerjavi s starejšimi kolegi v diskriminiranem položaju.

In to nikakor ni edini problem – posledično bomo v Sloveniji imeli tudi manjše število aktivnih ambulant.

Vse to se dogaja pod pretvezo, češ da mladi zdravniki po opravljenem specialističnem izpitu niso dovolj odgovorni za samostojno (administrativno) 'vodenje' ambulante, da niso dovolj odgovorni, da bi lahko razumeli, kakšnim standardom mora zadostiti medicinska oprema, ali kako mora biti poskrbljeno za varnost medicinske dokumentacije pacientov.

To so za lase privlečeni 'argumenti'!



Vas zanima več vsebin s podobnimi ali istimi značkami?
Vabimo vas k raziskovanju in branju.
čakalne dobe kakovost in varnost ministrstvo za zdravje Mladi zdravniki Slovenije revolt Samo Fakin ukrepi vlada volitve zakonodaja zdravljenje zdravniki zdravstvo

Mladi zdravniki svetujejo uporabo strategije, ki je obležala v predalu resornega ministrstva

Po oceni Mladih zdravnikov Slovenije je strateški razvojni dokument, ki ga je že pred nekaj leti soglasno oblikovala in sprejela koordinacija zdravniških organizacij – v njej sodelujejo predsedniki zbornice, društva, sindikata Fides in združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov –, še vedno zelo uporaben dokument, ki ga velja upoštevati pri iskanju izhoda slovenskega zdravstva iz krize. 

Vlada, ki se zdaj poslavlja, tega ni naredila. Bo v naslednjem mandatu kaj drugače?

Mladi zdravniki verjamejo, da bi bil tak ukrep res smiseln: »Čeprav je dokument 'starejšega' datuma, je v njem še vedno mnogo konkretnih stvari, ki bi jih bilo smiselno implementirati, da bi bil zdravstveni sistem učinkovitejši.«

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona