Samo Fakin, najbolj »kontroverzni« ministrski kandidat, uspešno prestal zaslišanje na odboru za zdravstvo

Samo Fakin, najbolj »kontroverzni« ministrski kandidat, uspešno prestal zaslišanje na odboru za zdravstvo

Samo Fakin, najbolj »kontroverzni« ministrski kandidat, je danes uspešno prestal predstavitev pred člani državnozborskega odbora za zdravstvo, ki se je začela ob simbolični uri – točno opoldne. Tam nekje so namreč tudi kazalci, ki opozarjajo na nevzdržno stanje v slovenskem zdravstvu; to nujno potrebuje celovite, skrbno domišljene spremembe, ki pa jih ni od nikoder, že leta. Je mogoče verjeti, da se bodo razmere potem, ko oziroma če bo vodenje ministrstva za zdravje prevzel Fakin, izboljšale?

Samo Fakin, najbolj »kontroverzni« ministrski kandidat, uspešno prestal zaslišanje na odboru za zdravstvo
Samo Fakin je danes prepričal poslance, da utegne biti dober minister za zdravje. Kaj obljublja, kaj napoveduje? Foto: STA

Samo Fakin je z današnjo predstavitvijo vizije za uvedbo korenitih izboljšav v zdravstvu poslance očitno prepričal in tako uspešno prestal zaslišanje na parlamentarnem odboru za zdravstvo. In kaj je povedal v več ur trajajoči razpravi?

Fakin zagotavlja, da bo v vlogi ministra za zdravje poskrbel za številne korenite in učinkovite ukrepe – v sodelovanju s ključnimi akterji v zdravstvu, ki bodo pri pripravi sprememb dobili možnost sodelovanja. Kandidat za zdravstvenega ministra namerava pri udejanjanju novosti oziroma sprememb slediti gradaciji, v kateri bodo novosti morale biti najprej dobre za paciente, potem za sistem in šele nazadnje za (zdravstveno) politiko.

Za boljše upravljanje zdravstvenih zavodov

Moteče se mu zdi dolgoletno slabo kadrovanje na vodilnih mestih v bolnišnicah, navsezadnje po njegovih besedah v zadnjih osmih letih nihče ni nič naredil za izboljšanje upravljanja javnih zdravstvenih zavodov. V tem smislu bo po Fakinovi oceni treba spremembe sprožiti tudi na zakonodajni ravni, v konkretnem primeru z zakonom o upravljanju bolnišnic.

Pri zakonodaji bo tudi sicer treba ugrizniti v marsikatero kislo jabolko, najsi gre za dolgotrajno oskrbo ali za področje zdravstvenega zavarovanja – vendar bistveno drugače kot doslej, ko je bilo iskanje rešitev usmerjeno le v posamezne dele sistema, namesto v celoto.

V celovite spremembe s pomočjo ključnih akterjev v zdravstvu, tudi pacientov

Fakin ima konkreten načrt, kako ta pristop spremeniti: s sistematičnim načrtovanjem in sodelovanjem, z rednimi srečevanji in posvetovanji z vsemi glavnimi akterji v zdravstvu, tudi s predstavniki pacientov – na tej osnovi namerava zasnovati sanacijo sistema in izboljšave, ki bodo omogočile njegovo čim bolj optimalno delovanje.

Samo Fakin verjame v možnost skrajšanja čakalnih vrst, vendar le s skrbno načrtovanim in začrtanim sodelovanjem z zdravniki, pri čemer računa tudi na konkreten angažma državnih »štipendistov«, 2000 specializantov. Po njegovi oceni bi bilo čakalne dobe – glede na število trenutno čakajočih pacientov in glede na zmogljivosti zdravstvenega sistema – mogoče v dveh letih ukiniti oziroma jih v letu dni prepoloviti.

Na račun slabe komunikacije in slabih odnosov razpadajo elitni programi

Kot minister si namerava prizadevati za pozitivno komunikacijo v zdravstvu, saj zdaj v Sloveniji prav na račun slabe komunikacije in odnosov razpadajo elitni programi.

Ob tem Fakin izpostavlja predvsem problem otroške srčne kirurgije, pri katerem v prihodnje računa na oblikovanje (skupnega) referenčnega centra – v sodelovanju z bližnjimi državami, najverjetneje s Hrvaško.

Za kakovost, proti korupciji

Glede kakovosti zdravljenja Fakin prisega na merjenje kakovosti, saj bodo v prihodnje tudi nasploh vse ukrepe načrtovali in uresničevali na podlagi konkretnih podatkov, ki so po njegovem prepričanju najboljši kažipot za udejanjanje sprememb, temelječ na konkretnih matematičnih izračunih, ne na pogajanjih.

In korupcija v zdravstvu? Do tega odklonskega pojava, ki je slovenskemu zdravstvu povzročil ogromno škode, ima Samo Fakin ničelno toleranco. Opozarja na v zadnjih letih »pozabljeni« vzvod – nadzor in odgovornost direktorjev zdravstvenih zavodov in na nadzor svetov zavodov. Poleg tega se mu zdi smiselno, da bi bile revizije računskega sodišča pogostejše, omenja tudi uvedbo nenapovedanih revizij ministrstva za zdravje.

Med ukrepi, s katerimi naj bi pripomogli k boljši zaščiti zdravja, pa bo v prihodnje tudi povišanje trošarin oziroma uvedba novih trošarin – na udaru bodo tobak, alkohol in sladke pijače.

Vabimo vas, da sodelujete v anketi na naši facebook strani, kjer zbiramo konkretne pobude, odzive, vprašanja, mnenja, zahteve, naslovljene na prihodnjega ministra za zdravje.

Ko se jih bo nabralo dovolj, mu jih bomo osebno izročili – kot civilno spodbudo za udejanjanje pravih potez na tem izjemno občutljivem področju.

Povezava



Vas zanima več vsebin s podobnimi ali istimi značkami?
Vabimo vas k raziskovanju in branju.
bolniki čakalne dobe državni zbor ministrstvo za zdravje poslanci reforma zdravstva Samo Fakin ukrepi volitve 2018 zdravje zdravniki zdravstvena politika zdravstvo

Zdravstvo bo spet vladna prioriteta

Zdravstvo bo tudi v tem mandatu vladna prioriteta – kajti v prejšnji vladni zasedbi se ta načrt, kot je znano, ni obnesel. Bo tokrat drugače?

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona