35 milijonov evrov za skrajšanje čakalnih vrst – kaj pravijo poslanci?

35 milijonov evrov za skrajšanje čakalnih vrst – kaj pravijo poslanci?

Kar 35 milijonov evrov je na računu Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) na voljo za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev oziroma za skrajšanje nedopustno dolgih čakalnih dob, vendar je ministrstvo za zdravje, kot smo že poročali, to možnost zavrnilo. Kako se na omenjeni problem, ki resda ni edini v slovenskem zdravstvu, je pa nadvse akuten, odziva aktualna politika?

35 milijonov evrov za skrajšanje čakalnih vrst – kaj pravijo poslanci?

35 milijonov evrov je ogromna kvota denarja, s katero je mogoče narediti veliko dobrega, ali pa jo, nasprotno, spustiti v brezno brez dna, ki se v našem zdravstvu vztrajno širi. Upravni odbor ZZZS se s to možnostjo ne strinja, zato je politiko ponovno pozval k ukrepanju – k spremembi odloka državnega zbora, s čimer bi zavodu letos omogočili večjo porabo denarja od trenutno dovoljene. Zanimalo nas je, kako omenjeni predlog za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev ocenjujejo politične stranke oziroma njihove poslanske skupine.

Novo kolesje, ki poganja državni zbor, počasi začenja z mletjem. Deset dni po izvolitvi parlamentarnih strank koalicije še vedno ni, delovna telesa hrama demokracije (razen premostitvenega skupnega odbora) še niso imenovana. Tudi nove vlade še ni, za zdaj za aktualne zadeve skrbi prejšnja – in tako je skrb za čim bolj nemoteno delovanje zdravstvenega sistema trenutno še vedno v rokah ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, ki je odločila, da se »(še) ne pristopi k spremembi odloka državnega zbora,« kot so vodstveni in upravni organi ZZZS v sredo sporočili javnosti.

Zato je upravni odbor ZZZS potem, ko je bil njihov poziv vladi (podobnega je na vlado naslovila tudi skupščina zavoda) zavrnjen, ta teden k ukrepanju v dobro bolnikov pozval še predsednika državnega zbora Mateja Tonina in odstopljenega predsednika vlade Mira Cerarja. Za zdaj se ni zgodilo še nič. 

Upravni odbor ZZZS je ta teden k ukrepanju v dobro bolnikov pozval še predsednika državnega zbora Mateja Tonina in predsednika odhajajoče vlade Mira Cerarja.

In kaj k mencanju pri odločanju o vsoti 35 milijonov evrov, ki se je na računu zdravstvene blagajne znašla po zaslugi višjih prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje, pravijo parlamentarne stranke oziroma njihove poslanske skupine? Kako se na ta problem odzivajo stranke, ki jih v teh dneh čaka pospešeno dogovarjanje o oblikovanju koalicije (katerakoli kombinacija se bo pač pokazala za »zmagovalno«, če sploh)? Bi ta denar iz zdravstvene blagajne vrnili zavarovancem in tako začeli udejanjati napovedi o boljši skrbi za večjo blaginjo prebivalstva Slovenije in o vzpostavljanju reda v zdravstvu – ali ne?

Da zdravstvo potrebuje celovito reformo, je jasno. Vizija, kako to doseči, ima pravzaprav veliko stičnih točk, problem se bo (vedno znova) pojavil pri iskanju in zagotavljanju konsenzualnih odločitev – kajti edino te bodo v praksi resnično delovale.

Izzivov je veliko, toda poslanske skupine smo tokrat prosili le za odgovor na aktualni problem.

Vprašanje:

Boste pripomogli k skrajšanju nedopustno dolgih čakalnih dob in k izboljšanju dostopnosti do zdravstvenih storitev s spremembo odloka državnega zbora, ki bo omogočil namensko porabo prostih sredstev ZZZS v višini 35 milijonov evrov? 

Vprašanje smo poslali poslanskim skupinam SDS, LMŠ, SD, SMC, Levica, NSi, SAB, Desus, SNS in poslanski skupini italijanske in madžarske skupnosti pa tudi v urad predsednika vlade Mira Cerarja. 

Odgovori so zelo povedni, še zgovornejši od teh pa je molk tistih, ki sploh niso odgovorili.

SNS: Počakati je treba na oblikovanje vlade in državnozborskih odborov

Slovenska nacionalna stranka se bo v reševanje problematike skrajševanja nedopustno dolgih čakalnih dob in ostalih problematik s področja zdravstva vključila takoj, ko bodo oblikovani vlada in odbori državnega zbora, v tem primeru odbor za zdravstvo.

SDSSD, SMC, SAB, SNS

SDS: Za odpravo čakalnih dob potrebujemo približno 98 milijonov evrov

Da. V SDS smo pripravili akcijski načrt za čimprejšnjo odpravo čakalnih dob za specialistične preglede in operativne posege. Po naši oceni za njihovo odpravo potrebujemo približno 98 milijonov evrov. Sredstva, ki so kot presežek v blagajni ZZZS, bi porabili v ta namen, preostali manko sredstev pa bomo zagotovili iz proračuna. 

Za izvedbo programa je treba takoj spremeniti zakon o zdravstveni dejavnosti in dopustiti, da zdravniki ne bodo več omejeni pri delu, tudi pri drugih izvajalcih. Programe bomo javno razpisali, na razpis povabili vse izvajalce (javne zavode, koncesionarje, licencirane zasebnike) in vsi se bodo lahko za program potegovali pod enakimi pogoji. 

Določili bomo, do kdaj morajo biti storitve opravljene. Če kateri od izvajalcev ne bo dosegal tekočega plana, bomo neizvedeni program nemudoma ponovno ponudili v izvedbo tistim izvajalcem, ki bodo dogovorjeni dodatni program izvedli predčasno.

Ocenjujemo, da je program mogoče izvesti v treh do osmih mesecih – ob vključitvi vseh licenciranih izvajalcev za določene storitve in posege ter ob dobrem sodelovanju. 

SDSSD, SMC, SAB, SNS

SD: Apel ministrstvu za finance, naj čim prej pripravi predlog za spremembo odloka

Ker v skladu z veljavno zakonodajo proračunske dokumente pripravlja in jih državnemu zboru v sprejetje predlaga vlada, je ministrstvo za finance tisto, ki mora pripraviti tak dokument. 

Socialni demokrati vsekakor podpiramo, da se ta sredstva namenijo za skrajševanje čakalnih vrst, zato tudi s tega mesta namenjamo apel pristojnemu ministrstvu, naj čim prej pripravi predlog sprememb odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od 2018 do 2020 in tako omogoči porabo teh sredstev za krajšanje čakalnih vrst. 

SDSSD, SMC, SAB, SNS

SMC: Naredili bomo vse, da ta denar pride do tistih, ki ga najbolj potrebujejo

SMC bo storila vse, da bodo prosta sredstva ZZZS prišla do tistih, ki jih najbolj potrebujejo – do izvajalcev zdravstvenih storitev in posredno seveda do pacientov.

SDSSD, SMC, SAB, SNS

SAB: Podprli bomo vse dobre ukrepe za skrajšanje čakalnih dob

V poslanski skupini Stranke Alenke Bratušek bomo podprli vse dobre ukrepe, ki bi pomagali skrajšati čakalne dobe v zdravstvu. 

Poleg sredstev, zbranih iz prispevkov zavarovancev, bo treba za odpravo težav v slovenskem zdravstvenem sistemu nameniti tudi dodatna sredstva iz proračuna – in pripravljeni bi bili podpreti tudi to, seveda ob temeljitih izračunih in utemeljenih predvidenih učinkih. 

Zavzemamo se za močno javno zdravstvo in želimo, da bi vsak, ki zdravstveno storitev potrebuje, to dobil takoj.

SDSSD, SMC, SAB, SNS

parlament

35 milijonov evrov

Trenutno aktualna saga o 35 milijonih evrov, s katerimi bi lahko učinkovito začeli skrajševati čakalne dobe in posledično temeljito izboljšali možnost za udejanjanje pravic zavarovancev (volilcev), je le eden iz množice izzivov za poslance, ki bodo odločali o našem boljšem jutri.

odločanje

Fotografije: iStock, fotografija Sama Fakina: Diana Zajec



Vas zanima več vsebin s podobnimi ali istimi značkami?
Vabimo vas k raziskovanju in branju.
bolniki čakalne dobe državni zbor ministrstvo za zdravje politika reforma zdravstva vlada zdravje zdravljenje zdravniki ZZZS

Samo Fakin: Ali ni taka odločitev, ki je izrazito v škodo bolnikov, opustitev dolžnega ravnanja?

Samo Fakin

V tem 35 milijonov evrov težkem kontekstu je zanimiv pronicljiv pogled prejšnjega generalnega direktorja ZZZS Sama Fakina na nastalo situacijo: »Menim, da ministrstvo za zdravje tega denarja preprosto ne želi nameniti za skrajševanje čakalnih dob, kajti pred paciente postavlja problem slabega poslovanja bolnišnic. Razlog za tak odziv je predvidljiv –  s tem denarjem bodo pokrivali izgube. In to je le še en dokaz, da ministrstvu za zdravje ni mar za paciente. Zato (se) javno sprašujem: Ali ni taka odločitev, ki je izrazito v škodo bolnikov, opustitev dolžnega ravnanja? Če vprašate mene: zaradi vsega, kar se dogaja v zadnjem času, bi pacienti, zavarovanci morali pred državni zbor in zahtevati svoje pravice!«

 

Vprašanje za 35 milijonov evrov

Kaj k mencanju pri odločanju o vsoti 35 milijonov evrov, ki se je na računu zdravstvene blagajne znašla po zaslugi višjih prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje, pravijo parlamentarne stranke oziroma njihove poslanske skupine?

So pripravljene podpreti usmeritev tega denarja v skrajšanje predolgih čakalnih dob, ki pri marsikaterem pacientu vplivajo na še dodatno poslabšanje bolezenske slike? 

Odgovori, ki smo jih prejeli, so povedni, odziv tistih, ki niso odgovorili, prav tako.

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona