»To je neke vrste genocid nad starejšimi!«

»To je neke vrste genocid nad starejšimi!«

»Predsednik vlade, zakaj skličete izredno sejo zaradi potopa Adrie, niste pa še sklicali izredne seje vlade o problematiki starejših? S tem dokazujete, da niste dorasli vladanju in da ste neobčutljivi za človeško trpljenje, kajti prezrli ste potrebe tretjine prebivalstva Slovenije – najbolj ranljivih. To je neke vrste genocid nad starejšimi,« premieru Marjanu Šarcu v novem javnem pismu, poslanem v nedeljo, očita vodstvo združenja za dostojno starost Srebrna nit. Zakaj v tako kratkem času še en javni apel, naslovljen tudi na celotno vlado, na državne svetnike, poslance in navsezadnje tudi na vse starejše, ki jih je na Slovenskem več kot 600.000? Zaradi bližajočega se glasovanja o vetu na proračun za prihodnji dve leti, v katerem tisti, ki so jim volilci zaupali, da bodo poskrbeli za blaginjo in dobro slovenstva, skrb za starejše v resnici postavljajo na stranski tir.

»To je neke vrste genocid nad starejšimi!«
Kako sestaviti sestavljanko? Kakšno sliko prihodnosti bo izrisala razporeditev proračuna za prihodnji dve leti, tudi ali predvsem pri reševanju nesprejemljivega stanja v skrbi za starejše pri nas? Kaj bo prineslo glasovanje o proračunu v državnem svetu in kako bodo poslanci opravili popravni izpit? Bo vlada s premierom Marjanom Šarcem na čelu našla rešitve za ureditev nedopustnih razmer, ki danes krojijo življenje tretjini slovenskega prebivalstva? Simbolične fotografije: iStock, fotografiji Marjana Šarca in svetnikov med glasovanjem: STA

Medtem ko na prosto mesto v domu za starejše čaka kar 11.000 ljudi, pa v domovih, ki jih je bistveno premalo, ni niti enega samega prostega mesta. »Če bi hoteli vsaj za silo zmanjšati armado čakajočih, bi morali v prihodnjih desetih letih vsako leto zgraditi po pet domov za starejše. Po drugi strani pa si bivanja v domovih marsikdo med nami ne more plačati, ker so pokojnine tako mizerne – a poslanci so kljub temu rekli 'da' izrednemu povišanju pokojnin za 6,5 evra. Za nič več in nič manj kot tri hlebce kruha!« opozarja Biserka Marolt Meden, predsednica združenja Srebrna nit, ki poslance opominja, da je pred njimi popravni izpit pri sprejemanju proračuna, v katerem je za gradnjo domov za starejše namenjenega manj kot pol odstotka razpoložljivega denarja. 

»Pravite, da se zavedate, da je nujno treba nameniti več denarja za dolgotrajno oskrbo in s tem za pomoč starejšim na domu ter za gradnjo novih zmogljivosti v stanovanjskih skupnostih ali domovih za starejše. Pa se tega res zavedate? Odločili ste se namreč drugače!« v združenju javno trkajo na vest poslancev, ki so z glasovanjem za državni proračun »starejšim odločno rekli 'ne'. Rekli pa ste 'da' za nov zapor v Dobrunjah za 68 milijonov evrov, 'da' za nova oklepna vozila in za vse drugo, kar je skrito v več kot deset milijard vrednem proračunu.«

Javno pismo

Danes se bo v državnem svetu odvila obravnava že sprejetega zakona o izvrševanju proračunov za prihodnji dve leti, v sklopu katere bodo svetniki glasovali o predlogu odložilnega veta. Po oceni vodstva Srebrne niti se vlada očitno ne zaveda, da so volilci tudi starejši, ki utemeljeno pričakujejo drugačno politiko in drugačen proračun, zato zdaj na državne svetnike naslavljajo apel za izglasovanje veta na nesocialni in diskriminatorni proračun, ki ne upošteva potreb starejših in njihovih bližnjih.

Premier Marjan Šarec, ki se na javne pozive združenja Srebrna nit sicer osebno ne odziva, ampak za pisanje odgovorov in pojasnil pooblasti pristojne ministre, tokrat odgovarja v obliki floskule, češ da gre pri proračunu vedno za kompromis, pri čemer dodaja, da je v koaliciji vse premalo enotnosti. Predsednik vlade priznava, da ima veliko dela s pometanjem pred lastnim pragom, zato se mu ne zdi taktno, da bi se vtikal v vodenje oziroma delovanje stranke Desus.

Seveda se ob tem vendarle, kot že ničkolikokrat doslej, velja vprašati, kako si lahko politične stranke, ki so pred volitvami zagotavljale, kako odločno da se bodo zavzemale za dobro vseh, tudi upokojencev oziroma starejših, privoščijo, da na svoja zagotovila s tako neznansko lahkostjo pozabijo. Mar v Sloveniji politika res ni sposobna premostiti razhajanj in odločati v dobro celotnega prebivalstva, za boljšo prihodnost nas vseh?

Vodstvo Srebrne niti na državne svetnike naslavlja apel za izglasovanje veta na nesocialni in diskriminatorni proračun, ki ne upošteva potreb starejših in njihovih bližnjih.

 

Staranje

600.000

V Sloveniji živi 600.000 starejših, kar je slaba tretjina prebivalstva

11.000

Na prosto mesto v domovih za starejše čaka 11.000 ljudi

5

Če bi hoteli rešiti zgornji problem, bi morali vsako leto zgraditi 5 domov za starejše

6,5 €

Poslanci so pred nekaj dnevi z interventnim zakonom dali zeleno luč izrednemu zvišanju pokojnin v decembru 2020 – v sramotnem znesku v višini 6,5 evra 

0'5 %

V proračunu za prihodnji dve leti je vlada namenila manj kot 0,5 odstotka denarja za reševanje nedopustnih razmer na področju skrbi za starejše 

68 milijonov evrov

Denarja pa je očitno dovolj, saj je po drugi strani vlada za nov zapor v Dobrunjah namenila 68 milijonov evrov

Marjan Šarec in peščena ura
Upokojenci, ki predstavljajo približno tretjino volilnega telesa, ne bodo več dopuščali, da se z njimi ravna kot z odvečnim bremenom.

 

Eden izmed odzivov naših bralcev
Eden izmed odzivov naših bralcev

ZADNJI NOVICI:

25. november 2019

Veto

Na današnji seji v državnem svetu je bila sprejeta odločitev, da bodo svetniki v četrtek glasovali o odložilnem vetu na zakon o izvrševanju proračuna za leti 2020 in 2021.

Če bodo državni svetniki z glasovanjem prižgali zeleno luč vetu, bodo poslanci morali ponoviti glasovanje o zakonu, ki so ga sicer sprejeli minuli teden.

Zakon o izvrševanju proračuna je nesprejemljiv po oceni številnih interesnih skupin, najbolj pa bode v oči izjemno mačehovski odnos do starejših, kar slovenski družbi preprosto ne more biti v ponos.

Bo ponovno glasovanje v državnem zboru, pri katerem bo za sprejetje dokumenta potrebna več kot polovica poslanskih glasov, prineslo spremembe na tem področju?

28. november 2019

Državni svet je soglasno sprejel odložilni veto

Današnje glasovanje

Državni svetniki (na fotografiji med glasovanjem) so bili danes soglasni pri izglasovanju odložilnega veta na prejšnji teden sprejeti zakon o izvrševanju proračunov za prihodnji dve leti.

Glavni razlog za veto je bila sicer določitev povprečnin za financiranje občin, ki se s predvidenimi zneski niso strinjale. Ob tem pa velja spomniti tudi ali predvsem na aktualni revolt starejših, ki so pri opredeljevanju proračunskih izdatkov spet ostali tako rekoč pozabljeni, saj iz predvidene kvote ne bi bilo mogoče zgraditi niti enega samega doma za starejše.

Poslanci so namreč proračuna za prihodnji dve leti pred tednom dni sprejeli kljub nevzdržnim razmeram zaradi pomanjkanja zmogljivosti v domovih za starejše, ki jih je pri nas bistveno premalo; trenutno na sprejem v dom čaka nekaj manj kot 11.400 ljudi.

Prezrto je ostalo tudi pomanjkanje celovitih sistemskih rešitev, s katerimi naj bi zagotovili pomoč družinam, ki za ostarele svojce skrbijo doma – čakajoč na zakon o dolgotrajni oskrbi, ki je v pripravi že dve desetletji.

Zdaj bodo poslanci morali opraviti popravni izpit, pri čemer bo tokrat za izglasovanje proračunskih predlogov potrebnih najmanj 46 glasov. Bodo v drugo glasovali tudi v dobro starejših?

Nazaj na zgornjo povezavo

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.Vas zanima več vsebin s podobnimi ali istimi značkami?
Vabimo vas k raziskovanju in branju.
500 všečkov Biserka Marolt Meden bolniki domovi za starejše Marjan Šarec pacienti poslanci revolt Srebrna nit ukrepi varovanci vlada zdravje zdravniki zdravstvo

kovanci

Izbor iz nabora člankov o skrbi za zdravje in blaginjo starejših

Članek, na katerega se je odzvalo 1873 naših bralcev:

V domovih za starejše doplačevanje za kopanje, povijanje nog, nameščanje slušnega aparata ... – apel za takojšnjo ukinitev nedopustnega zaračunavanja »razkošja«, ki to ni

povezava


Članek, na katerega se je odzvalo 3065 naših bralcev:

Pogoji za bivanje v domovih za starejše postajajo nečloveški, saj z obstoječim financiranjem za oskrbovance ne more biti strokovno in humano poskrbljeno

povezava

 

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona