Novi koronavirus SARS-CoV-2: dva Slovenca iz karantene na Japonskem danes prispela domov, dva s potrjeno okužbo sta v japonski bolnišnici, dva pa čakata na evakuacijski let

Novi koronavirus SARS-CoV-2: dva Slovenca iz karantene na Japonskem danes prispela domov, dva s potrjeno okužbo sta v japonski bolnišnici, dva pa čakata na evakuacijski let

Danes sta v Slovenijo prispela prva dva od skupno šestih slovenskih potnikov s križarke, ki je zaradi izbruha novega koronavirusa SARS-CoV-2 obtičala v karanteni na Japonskem, kjer sta po opravljenih preiskavah glede okužbe (rezultati so bili negativni) dobila uradno potrdilo, da sta zdrava in s tem tudi zeleno luč za vrnitev domov; pripotovala sta s komercialnim letom. Naslednjih štirinajst dni bosta doma, v izolaciji, njuno zdravstveno stanje bodo v tem času redno preverjali. In kako je s preostalimi štirimi slovenskimi popotniki?

Novi koronavirus SARS-CoV-2: dva Slovenca iz karantene na Japonskem danes prispela domov, dva s potrjeno okužbo sta v japonski bolnišnici, dva pa čakata na evakuacijski let
Z novim koronavirusom SARS-CoV-2, ki je izbruhnil konec minulega leta v Vuhanu na Kitajskem, se je po uradnih podatkih doslej okužilo 75.744 ljudi, velika večina na Kitajskem. Zaradi bolezni COVID-19, ki jo povzroči okužba z novim koronavirusom, je umrlo 2128 ljudi. Simbolične fotografije: iStock; portreti: Diana Zajec

Dva slovenska potnika z ladje Diamond Princess, pri katerih je bil bris pozitiven, sta v bolnišnici, dva, ki sta pri preverjanju okužbe z novim koronavirusom SARS-CoV-2 imela negativni bris, pa čakata na evakuacijski let (predvidoma v petek popoldne). Podrobneje so o usodi slovenskih potnikov z ladje, na kateri sta sicer zaradi okužbe z novim koronavirusom življenje izgubila dva potnika, danes popoldne v prostorih ministrstva za zunanje zadeve spregovorili državna sekretarka ministrstva za zdravje Simona Repar Bornšek, predstojnica Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) dr. Maja Sočan ter vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter.

Simona Repar Bornšek
Simona Repar Bornšek

Kot je pojasnila državna sekretarka, je Slovenca, ki sta se danes vrnila z Japonske, po prihodu na letališče pričakala epidemiološka služba. Tudi sama je bila prisotna, zato je lahko iz prve roke povedala, da se potnika  »počutita zelo dobro, znakov bolezni ni«. Po pristanku letala so ju testirali in izvid je bil pri obeh ponovno negativen. Kljub temu bosta (na podlagi odločbe, ki so jima jo izročili) ostala doma, v 14-dnevni karanteni.

Prim. Simona Repar Bornšek, državna sekretarka, ministrstvo za zdravje:

Slovenska potnika, ki sta se vrnila z Japonske, se počutita zelo dobro, znakov bolezni ni. Po pristanku letala so ju testirali in izvid je bil pri obeh ponovno negativen. Kljub temu bosta ostala v 14-dnevni karanteni. 

Več o tem v zgornjem videu.

Maja Sočan
Maja Sočan

Izr. prof. dr. Maja Sočan, predstojnica Centra za nalezljive bolezni na NIJZ, je pojasnila, kaj pravzaprav pomeni tako imenovana domača (samo)izolacija: popotnika, ki sta se vrnila v Slovenijo, bosta (da bi preprečili kakršnokoli okužbo) 14 dni ločena od drugih, uvedli pa so tudi epidemiološki nadzor. To pomeni, da bo ta dvojica vsak dan v stiku z epidemiologom območne enote NIJZ. 

»Oba potnika sta zdrava, nista prenašalca novega koronavirusa in zato ne predstavljata nikakršne nevarnosti,« poudarja dr. Maja Sočan.

Čeprav so prvi brisi negativni, pa nameravajo strokovne službe varnost zagotoviti tudi s tako imenovanim virološkim sledenjem: testiranje bodo do konca izolacije ponavljali na tri dni, po dveh tednih pa se bosta lahko vrnila v običajni življenjski ritem, ki jima je trenutno onemogočen.

Izr. prof. dr. Maja Sočan, predstojnica Centra za nalezljive bolezni, NIJZ:

Da bi preprečili kakršnokoli okužbo, bosta popotnika, ki sta se vrnila domov, 14 dni ločena od drugih, uveden pa je tudi epidemiološki nadzor in tako imenovano virološko sledenje: testiranje bodo do konca izolacije ponavljali na tri dni.

Več o tem v zgornjem videu.

Na Japonskem pa so ostali še štirje Slovenci – pri dveh je bil bris negativen, pri dveh, ki sta že v bolnišnici, pa je izvid pozitiven. Slovenija je, kot je pojasnila Simona Repar Bornšek, okuženima z novim koronavirusom, ki se trenutno počutita dobro in ne kažeta znakov bolezni, danes posredovala telefonsko številko, na kateri jima je 24 ur na dan na voljo slovenski infektolog, s katerim se lahko posvetujeta.

Andrej Šter
Andrej Šter

Andrej Šter, vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve, pa je v kontekstu »soočanja s situacijo, ki je za nas nova«, v izjavi za medije povedal: »Imamo slovenska državljana, ki v tem trenutku čakata na evakuacijski let z Jokohame proti Evropi, in imamo državljana, ki sta v bolnišnici na Japonskem. Ukvarjamo se z dvema nalogama: zagotoviti varen in hiter prihod dveh, ki pogoje za potovanje izpolnjujeta, drugima dvema pa želimo omogočiti, da bi bilo njuno bivanje v bolnišnici čim krajše, nakar se bosta lahko vrnila domov.« 

Andrej Šter, vodja konzularne službe, ministrstvo za zunanje zadeve:

Imamo slovenska državljana, ki v tem trenutku čakata na evakuacijski let z Jokohame proti Evropi, in imamo državljana, ki sta v bolnišnici na Japonskem. Ukvarjamo se z dvema nalogama: zagotoviti varen in hiter prihod dveh, ki pogoje za potovanje izpolnjujeta, drugima dvema pa želimo omogočiti, da bi bilo njuno bivanje v bolnišnici čim krajše, nakar se bosta lahko vrnila domov.

Več o tem v zgornjem videu.

Novi koronavirus, podatki iz začetka članka
Zadnji podatki o novem koronavirusu: 75.744 okužb, 2128 smrti

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.Novi koronavirus soroden s koronavirusi netopirjev 

Zanimiv je podatek, da so prvi koronavirus odkrili leta 1937 pri piščancih, nakar je nadaljnjih 66 let obveljalo prepričanje, da koronavirusi pri človeku lahko povzročijo le blag prehlad. 

Potem se je leta 2003 »zgodil« sars, ki je na področju zdravstva na svetovni ravni sprožil alarm.

Danes za novi koronavirus z uradnim imenom SARS-CoV-2, ki je izbruhnil konec minulega leta v Vuhanu na Kitajskem, velja, da se med ljudmi prenaša s tesnimi stiki (bolezen, ki jo povzroči okužba s tem virusom, se imenuje COVID-19).

Primerjava sekvenc virusnih genomov pa je pokazala, da je novi koronavirus v kar 96-odstotnem deležu soroden s koronavirusi netopirjev; do prvih okužb z novim koronavirusom je prišlo pri prodajalcih, ki so na tržnici v Vuhanu prodajali žive živali.

netopir

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona