Epidemiologi zaradi delta različice koronavirusa opozarjajo, da bo jeseni četrti val epidemije mogoče preprečiti z najmanj 60-odstotno precepljenostjo, ki je pri nas trenutno 28-odstotna

Epidemiologi zaradi delta različice koronavirusa opozarjajo, da bo jeseni četrti val epidemije mogoče preprečiti z najmanj 60-odstotno precepljenostjo, ki je pri nas trenutno 28-odstotna

Po več kot letu in pol se življenje počasi začenja vračati v ustaljene tirnice, vendar smo še daleč od »normalnega« vsakdana, ki ga ne bo več usmerjala pandemija novega koronavirusa z novimi, vsakič bolj kužnimi sevi. Več kot tretjina Slovencev je že cepljena, vsaj s prvim odmerkom, medtem ko je oba odmerka cepiva do konca minulega tedna prejelo 592.156 posameznikov. Doslej izbira cepiva ni bila mogoča, kar je bilo za prenekaterega posameznika, ki je poglobljeno proučil razlike v odstopanjih pri kakovosti in varnosti razpoložljivih cepiv, najpomembnejši razlog za omahovanje pri končni odločitvi. V tem tednu pa se spreminja tudi to: odslej bo vsakdo lahko sam izbral, s katerim cepivom se želi zaščititi pred okužbo s SARS-CoV-2 in tako prispevati h ključnemu momentu – zadostni, najmanj 60-odstotni precepljenosti, s katero bo mogoče preprečiti nadaljnje valovanje epidemije.

Epidemiologi zaradi delta različice koronavirusa opozarjajo, da bo jeseni četrti val epidemije mogoče preprečiti z najmanj 60-odstotno precepljenostjo, ki je pri nas trenutno 28-odstotna

V Avstriji, denimo, ugotavljajo, da bo četrti, jesenski val novih okužb mogoče preprečiti le, če bo do konca poletja oba odmerka cepiva prejelo 80 odstotkov prebivalstva. Tamkajšnji »prag« za doseganje splošne imunosti je torej postavljen precej višje kot pri nas, kjer je trenutno z obema odmerkoma cepljenih 28 odstotkov prebivalstva. Zato ne preseneča, da je minister za zdravje Janez Poklukar danes znova pozval k odločitvi za cepljenje, kajti po njegovem prepričanju je dovolj visoka precepljenost edina rešitev, da bomo lahko neobremenjeno preživljali ne le poletje, ampak tudi jesen in zimo ...

Graf precepljenost na dan 19. 6. 2021

»V tednu, ki prihaja, bomo ponudili možnost izbire med cepivi,« zagotavlja resorni minister in dodaja, da bodo cepljenje prebivalcem po organizacijski plati še bolj približali, kajti, kot poudarja: kolektivna precepljenost je edino zagotovilo in edina pot, da bomo varni vsi.

Janez Poklukar

»V tednu, ki prihaja, bomo ponudili možnost izbire med cepivi,« zagotavlja minister za zdravje Janez Poklukar.

Do zdaj strmega upadanja števila okužb je prišlo po zaslugi različnih dejavnikov: znatnega števila cepljenih, velikega števila tistih, ki so bolezen preboleli – in lepega vremena, ki je prav tako izrazito omejilo valovanje koronavirusa. Da tokrat, v nasprotju z minulim letom, ti podatki ne bi ustvarili občutka lažne varnosti, ki je omogočil, da nas je kasneje epidemija udarila z vso silo, pa je minister Janez Poklukar v današnjem apelu pozval ne le k premaganju virusa, ampak tudi predvsem osebnih predsodkov, pomislekov in strahov na račun zaščite s cepljenjem. 

Janez Poklukar pa je o nujnosti čim večje precepljenosti – ta, odkar je cepivo na voljo, ni več misija nemogoče – spregovoril tudi na petkovi novinarski konferenci, sicer prednostno namenjeni predstavitvi predloga zakona o dolgotrajni oskrbi. 

Po njegovi oceni bi v Sloveniji morali dobiti »dodaten veter v jadra«, da bi lahko čim hitreje dosegli vsaj 60-odstotno precepljenost prebivalstva, ki bo prinesla drugačno, zanesljivejšo in dolgoročnejšo varnost. Kot dodatni razlog za čim boljšo precepljenost pa je izpostavil aktualno dogajanje v Angliji, kjer z delta oziroma indijsko različico novega koronavirusa podirajo neslavne rekorde po praktično že končani epidemiji. 

Nekaj podobnega po prepričanju epidemiologov čaka ves svet, prej ali slej. »In to se bo zgodilo – ni vprašanje 'če', ampak 'kdaj', zato prosim prebivalce, da bi se res cepili v zadostnem številu,« poudarja minister Poklukar.

Dodatni razlog za čim boljšo precepljenost je aktualno dogajanje v Angliji, kjer z delta oziroma indijsko različico novega koronavirusa podirajo rekorde po praktično že končani epidemiji. Bo tako tudi pri nas? 

Poklukar Janez cepljenje

»To se bo zgodilo – ni vprašanje 'če', ampak 'kdaj', zato prosim prebivalce, da bi se res cepili v zadostnem številu,« poudarja minister Poklukar.

»Zakaj je cepljenje tako pomembno? Če smo precepljeni v 40-odstotnem deležu, potem pa ta delež povečamo na 70 odstotkov, smo število necepljenih zmanjšali za polovico – in s tem smo za polovico zmanjšali reprodukcijsko število in dnevno število okuženih že samo na račun zaščite po cepljenju. To lahko opazujemo že zdaj, ko se na račun doslej zaščitenih s cepljenjem dnevno število novih okužb tako pomembno zmanjšuje, da jih epidemiologom uspeva obvladovati. Na ta način bomo nove različice koronavirusa ne le dovolj zgodaj prepoznali, ampak jih z epidemiološkega vidika tudi obvladovali,« je prepričan Janez Poklukar.

Čeprav življenje spet počasi postaja podobno tistemu pred epidemijo, je jasno, da tudi Slovenija ni in ne bo imuna pred delta različico, zato zdravstveni minister poudarja: »Moramo se zavedati, da si prihodnosti brez cepljenja preprosto ne bo mogoče predstavljati. Trenutno smo na dobri poti, vendar nismo še na koncu. Slovenci smo veliki športni navdušenci, zato lahko rečemo, da smo na ciljni ravnini; zmanjkalo pa nam je športne zavzetosti, da bi prišli do cilja.

»Moramo se zavedati, da si prihodnosti brez cepljenja preprosto ne bo mogoče predstavljati. Trenutno smo na dobri poti, vendar nismo še na koncu. Slovenci smo veliki športni navdušenci, zato lahko rečemo, da smo na ciljni ravnini; zmanjkalo pa nam je športne zavzetosti, da bi prišli do cilja.«

Janez Poklukar, minister za zdravje

 


Zato današnji apel. In zato stalna prizadevanja številnih posameznikov iz medicinske in drugih strok, da bi s poljudnimi razlagami in z nizanjem verodostojnih informacij brez kakršnegakoli političnega ali interesnega predznaka ljudi prepričali, da živimo v času, ko cepljenje ni le smiselno, ampak je dobesedno nujno. 

Tako pravijo epidemiologi. In aktualne številke potrjujejo resničnost takih predvidevanj. Odločitev je, seveda, pravica vsakega posameznika, ki pa ni osamelec v družbi; s svojim dejanjem, pa naj bo to za ali proti, bo pomagal spisati epilog zgodbi o pandemiji, ki je po sto letih svet pretresla v temeljih.

Portreta Janeza Poklukarja: Diana Zajec / Simbolične ilustracije: iStock; kreativna izvedba: Zdravstveniportal.si

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.Značke

Cepljenje Slovenija

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona