Za koga je cepljenje proti gripi pri osebnem zdravniku brezplačno?

Za koga je cepljenje proti gripi pri osebnem zdravniku brezplačno?

Za vse starejše od 65 let, kronične bolnike, nosečnice in posameznike z izrazito povečano telesno težo, ki jih gripa najbolj ogroža, saj pri njih obstaja večja verjetnost za težji potek bolezni ali za pojav resnih zapletov zaradi gripoznega obolenja, je po novem cepljenje proti gripi brezplačno – vendar le, če se odločijo za cepljenje pri osebnem zdravniku. V ambulantah območnih enot Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) bodo cepljenje sicer še vedno izvajali, vendar odslej le še samoplačniško.

Za koga je cepljenje proti gripi pri osebnem zdravniku brezplačno?
V ambulantah NIJZ so začeli s cepljenjem proti sezonski gripi; storitev je samoplačniška. Po drugi strani pa je tovrstna zaščita za posameznike, ki jih akutna okužba dihal najbolj ogroža (kronični bolniki, nosečnice, starejši od 65 let), brezplačna, če cepljenje izvede osebni zdravnik. Foto: iStock

Po pravilniku, ki je za iztekajoče se leto oziroma za to sezono gripe določil program cepljenja in zaščite z zdravili, tako velja, da so vsi, ki imajo, denimo, pljučno ali sladkorno bolezen, katero od srčno-žilnih ali presnovnih obolenj, nevrološke okvare ali raka, bolezen ledvic ali imunsko pomanjkljivost, nosečnice in vsi starejši, upravičeni do tovrstne zaščite. Strošek cepljenja pri osebnem zdravniku (specialistu družinske ali splošne medicine) bo v celoti kril zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). Pa je mogoče na račun tega ukrepa pričakovati večjo odzivnost na cepljenje proti gripi kot v minulih letih?

Znano je, da je skepsa glede učinkovitosti tovrstnega cepljenja – pa tudi cepljenja nasploh – v Sloveniji močno prisotna, zato pravzaprav ni nič nenavadnega, da delež precepljenosti ne dosega želenih deležev.

Tudi zaradi tega je delovna skupina Imuno, ki deluje v sklopu društva študentov medicine – to si prizadeva za ozaveščanje o aktualnih zdravstvenih problemih ter spodbuja h kritičnemu razmišljanju in aktivnemu prevzemanju odgovornosti za (lastno) zdravje – pripravila prikaz o mitih in resnicah glede cepljenja proti gripi.

Miti in resnice o (ne)varnosti cepljenja 

Kako utemeljeni so torej dvomi v varnost, kakovost in učinkovitost cepljenja, kaj drži in kaj ne?

Mit številka ena:

Da gripe ne moremo širiti, če se počutimo zdrave, je mit, ki ga širijo nasprotniki cepljenja, prepričani, da gre pri cepljenju za zaroto farmacevtske industrije, ki si želi nagrabiti čim več denarja, ne glede na morebitno oslabitev zdravja tistih posameznikov, ki so dovolj naivni, da verjamejo v učinkovitost, varnost in kakovost cepiv. 

Kot poudarjajo v projektu Imuno, se virus influence spremeni oziroma mutira vsako leto, zato je pomembno, da se vsaj tisti, ki jih zapleti pri akutni okužbi dihal lahko najbolj ogrozijo, s cepljenjem zaščitijo vsako leto. Sicer pa velja, da se pri približno 20 do 30 odstotkih posameznikov, ki so že okuženi in prenašajo virus influence, simptomi okužbe sploh ne pojavijo oziroma ne pokažejo.

Mit številka dve:

Nasprotniki cepljenja, denimo, trdijo, da za gripo lahko zboliš tudi zaradi cepljenja proti gripi, kar v projektu Imuno zanikajo, kajti »cepivo je narejeno iz inaktiviranega virusa, ki ne more povzročiti okužbe«.

Mit številka tri:

In še ena pomembna razlika med mitom in resnico: po prvem naj bi veljalo, da se proti gripi, ki da je samo hujši prehlad, sploh ni treba cepiti, če se človek počuti zdravega; resnica pa je, kot opozarjajo študenti medicine, da potem, ko nekdo zboli za gripo, zdravljenje z antibiotiki ne pomaga. Zapleti lahko pri obolelem, ki sicer dobro obvladuje svojo kronično bolezen (na primer astmo), povzročijo tako resne težave, da je potrebno zdravljenje v bolnišnici; to pri najhujših zapletih ni vedno uspešno.

Zakaj reči da cepljenju?

Zapleti zaradi akutne okužbe dihal lahko pri obolelem, ki sicer dobro obvladuje svojo kronično bolezen (na primer astmo), povzročijo tako resne težave, da je potrebno zdravljenje v bolnišnici; to pri najhujših zapletih ni vedno uspešno.

In kaj je o tem v video izjavi za Zdravstveniportal.si pred časom povedal doc. dr. Marko Pokorn, ki zdaj strokovno vodi Pediatrično kliniko Ljubljana?

Več v zgornjem videu.

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.Meritve (ne)zaupanja v cepljenje 

Po lanskoletni mednarodni raziskavi, v kateri je sodelovalo 144 držav, rezultati pa so bili predstavljeni letos spomladi, 79 odstotkov anketiranih (v Sloveniji približno 70 odstotkov) verjame v učinkovitost in varnost cepiv, 14 odstotkov je neopredeljenih (pri nas 18 odstotkov), medtem ko 7-odstotni delež udeležencev raziskave v varnost cepljenja ne verjame (na Slovenskem je ta delež 8-odstoten). 

Zaupanje v cepiva je danes na veliki preizkušnji, predvsem na račun gibanj, ki iz različnih razlogov nasprotujejo zaščiti s cepljenjem. Podatki študije kažejo, da v učinkovitost cepiv najbolj verjamejo na območjih, kjer so bolezni, ki jih je sicer s cepljenjem mogoče preprečiti, še vedno razširjene (v Bangladešu kar 97 odstotkov anketiranih verjame v varnost in učinkovitost cepiv).

Cepljenju najmanj zaupa Zahodna Evropa; najbolj skeptični so v Franciji, kjer v varnost cepiv verjame manj kot polovica anketiranih.

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona