Navedbe predsednice združenja Srebrna nit je vodstvo doma v Kamniku ovrglo kot netočne, Borut Pahor pa bo še naprej obiskoval varovance domov za starejše

Navedbe predsednice združenja Srebrna nit je vodstvo doma v Kamniku ovrglo kot netočne, Borut Pahor pa bo še naprej obiskoval varovance domov za starejše

Predsednik države bo ne glede na nedavni poziv vodstva združenja Srebrna nit tudi v prihodnje nadaljeval z obiskovanjem varovancev domov za starejše in socialno-varstvenih zavodov. Tako bo danes obiskal Dom na Krasu, v katerem bivajo stanovalci s težavami v duševnem zdravju in z intelektualnimi ovirami. Pahor s takim pristopom, s katerim se odziva na vabila vodstev domov, tamkajšnjih varovancev in njihovih svojcev, želi sporočiti, da varovanci domov in zavodov kljub karanteni v času epidemije novega koronavirusa niso sami in pozabljeni.

Navedbe predsednice združenja Srebrna nit je vodstvo doma v Kamniku ovrglo kot netočne, Borut Pahor pa bo še naprej obiskoval varovance domov za starejše

»Se morda zavedate, da lahko v času, ko vi na dvorišču prepevate, v sobah umirajo ljudje? Eden, dva, več ... kdo ve, saj številk, koliko starejših je umrlo v domovih, ni mogoče nikjer dobiti. Danes so v času vašega obiska v Kamniku peljali umrlega v mrtvašnico. Torej gre tudi za nespoštljiv odnos do vseh, ki ne morejo na balkone in ležijo nepomični in osamljenih po sobah,« je v zahtevi, naj predsednik Pahor v imenu dostojanstva starejših preneha z obiski, pred nekaj dnevi zapisala predsednica Srebrne niti Biserka Marolt Meden. V odzivih vodstev domov za starejše pa se je pokazalo, da nekatere trditve v omenjenem pismu ne držijo.

Biserka Marolt Meden
Biserka Marolt Meden

Urad predsednika je po prejetju dopisa Srebrne niti namreč z vsebino zapisanega seznanil vodstva vseh domov, ki jih je Borut Pahor obiskal v času epidemije; prejeli so kar nekaj odzivov, med njimi tudi dopis vodstva kamniškega doma za starejše, in jih priložili javnemu odgovoru na poziv Srebrne niti.

»Žalostijo me navedbe v pismu Biserke Marolt Meden, da je bil v času predsednikovega obiska umrli odpeljan v mrtvašnico. Gre za netočne navedbe. V domu za starejše v Kamniku nimamo mrtvašnice. V prostor za slovo od pokojnika ni bil tisti dan odpeljan noben naš pokojni stanovalec. Terja pa zapis gospe razmislek o tem, da stanovalci, ki v domu 'domujejo', pri nas živijo, torej se veselijo, jokajo, čustvujejo na različne načine in, ja, tudi umirajo. In to je del vsakdana, ki ga moramo sprejeti vsi, ne glede na virus ali na obisk predsednika republike,« je v odzivu na navedbe združenja Srebrna nit napisala Maja Gradišek, direktorica doma za starejše v Kamniku. 

Seveda pa tudi v prihodnje med ključnimi problemi, ki bi jih morali pospešeno rešiti – tako po mnenju Skupnosti socialnih zavodov kot po prepričanju združenja za dostojno starost Srebrna nit –, v domovih za starejše ostajata nedopustno pomanjkanje strokovnega kadra in neustrezni kadrovski normativi, ki se niso spremenili že dve desetletji oziroma tako dolgo, kolikor Slovenija čaka na zakon o dolgotrajni oskrbi. 

Posledice takšnega stanja so se najbolj jasno pokazale prav med epidemijo koronavirusa SARS-CoV-2, ki je pri nas najbolj boleče udarila po varovancih v domovih za starejše in tamkaj zaposlenih. Do zdaj je bila okužba s koronavirusom SARS-CoV-2 v domovih starejših potrjena pri 416 osebah; med okuženimi je 291 varovancev.

Borut Pahor
Borut Pahor

Aktualno o epidemiji COVID

V torek do polnoči je bilo zaradi suma na okužbo z novim koronavirusom opravljenih 1459 testov (skupno: 44.435); pozitivnih je bilo devet oseb (skupno: 1353). Od 82 hospitaliziranih zaradi prebolevanja bolezni COVID jih je 24 potrebovalo intenzivno nego; v torek sta ugasnili še dve življenji.

okuženi umrli po starostnih skupinah

 

Fotografije: STA

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Značka

Pogled oskrbovanke skozi okno

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona