Z zdajšnjimi zalogami zaščitne opreme bo treba zdržati do konca prihodnjega tedna

Z zdajšnjimi zalogami zaščitne opreme bo treba zdržati do konca prihodnjega tedna

Zdravniki se v času epidemije koronavirusa SARS-CoV-2 soočajo s številnimi etičnimi vprašanji. Ta so med drugim posledica nezadostne preskrbljenosti z opremo, ki je ne bi smelo primanjkovati, pa jo – tako za zaščito zdravstvenih delavcev kot tudi za zdravljenje bolnikov, okuženih z novim koronavirusom. Na takšno nedopustno stanje, ki ga zdaj na državni ravni resda pospešeno rešujejo, vendar celovitih rešitev v kratkem času ni mogoče pričakovati, je po izredni seji opozoril tudi glavni strokovni svet Slovenskega zdravniškega društva. Zato je strokovni vrh društva vlado pozval k urgentni zagotovitvi zaščitne opreme za zaposlene v zdravstvu, dodatnih testov za ugotavljanje okužbe in opreme za zdravljenje obolelih.

Z zdajšnjimi zalogami zaščitne opreme bo treba zdržati do konca prihodnjega tedna

Zalog zaščitne opreme v Sloveniji še ni zmanjkalo, po vladnih ocenah naj bi zadostovale vsaj do konca prihodnjega tedna – toda med zdravniki, ki delajo neposredno s pacienti, je še vedno 12 odstotkov takih, ki so v anketi zdravniške zbornice dostopnost do zaščitne opreme označili kot izrazito slabo, dodatnih 24 odstotkov pa kot slabo. Ker v razmerah, ki jih pri nas narekuje epidemija COVID-19, lahko pride do nenadnega preobrata, je čim hitrejša dobava opreme res vitalnega pomena, pri čemer je treba onemogočiti vse poskuse »vojnega« dobičkarstva, ki jih ni malo.

Da bo tako, je zagotovil državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvu Aleš Cantarutti, ki je skupaj s poveljnikom civilne zaščite Srečkom Šestanom predstavil trenutno stanje zalog in vse dobave, ki naj bi se odvrtele do začetka aprila.

Koliko zaščitne opreme je naročene in koliko jo je še na voljo?

Aleš Cantarutti
Aleš Cantarutti

Po Cantaruttijevih besedah vlada sledi trem ključnim ciljem; na prvem mestu je zagotovitev nemotene dobave za zaposlene v zdravstvu, sociali in civilni zaščiti, sledi pospešena nabava zalog za trgovine, lekarne, gospodarske subjekte, na tretjem mestu prednostnega seznama pa je vzpostavitev domače proizvodnje zaščitne opreme, ki naj bi zadoščala za splošno uporabo; dobava slovenskih pralnih zaščitnih mask se bo v prihodnjih dneh povečevala.

Celjski splošni bolnišnici, v kateri je hospitaliziranih devet bolnikov s COVID-19 (eden v intenzivni terapiji), bodo konec tega tedna dobavili 20 respiratorjev. Zavod za blagovne rezerve je sicer v minulih dneh sklenil pogodbe za različne artikle, ki naj bi bili dostavljeni predvidoma v 60 dneh –  gre za 326 respiratorjev, skupaj z naročili UKC Ljubljana in celjske bolnišnice ter donacijami bo torej na voljo dodatnih 472 respiratorjev, ki jih bo potrebovalo slovensko zdravstvo. Včeraj zjutraj pa je bila sprejeta odločitev za nakup še dodatnih 100 respiratorjev, ki bodo do bolnišnic prišli v štirih do šestih tednih. 

Sklenjene so pogodbe za 25 milijonov trislojnih kirurških mask in za pet milijonov mask z respiratorjem (4.000.000 mask FFP2 in 1.000.000 mask FFP3). Medicinsko osebje in osebje v domovih za starejše to opremo res nujno potrebuje, takoj, ne z zamikom – manjša pošiljka naj bi prispela v tem tednu, prvenstveno bo namenjena kadru v bolnišnicah in zdravstvenih domovih.

Sklenjena je tudi pogodba za 75.000 pralnih mask (domača proizvodnja), za 2,5 milijona zaščitnih rokavic, za 45.000 zaščitnih odbojnih plaščev, 11.000 zaščitnih oblek, 1000 očal, 20.000 bolniških kap, 20.000 ščitov za obraz, 70 prenosnih kisikovih sistemov in 28 ton dezinfekcijskih sredstev.

Dobave bodo postopne, v tem trenutku so v fazi dobave zaščitne maske: 2.000.000 troslojnih mask (v Sloveniji bodo med 3. in 6. aprilom), 2.000.000 troslojnih mask in 1.000.000 mask FFP2 (v Sloveniji bodo med 4. in 5. aprilom), 1.000.000 troslojnih mask in 300.000 mask FFP3 (v Sloveniji bodo med 1. in 3. aprilom), 40.000 mask FFP2 in 600.000 podobnih mask (v Slovenijo bodo prispele v začetku aprila).

Odgovor na apele zdravnikov ...

Srečko Šestan
Srečko Šestan

Ob zdajšnjih negotovih razmerah in apelih, ki se vrstijo iz zdravniških vrst, poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan ocenjuje: »Če bo poraba takšna kot v minulem tednu, bo mogoče zdržati še en teden, do predvidenih dobav.«

Kot je povedal Šestan, je v sklopu civilne zaščite na voljo še 26.000 mask FFP3 in M95, 790.000 zaščitnih kirurških mask, 7500 zaščitnih kombinezonov, 100.000 IIR mask ter 7,7 milijona rokavic iz nitrila in lateksa.

Sicer pa se je na opozorila zdravnikov, kako zelo nujno potrebujejo zaščitno opremo – za varnost zaposlenih v zdravstvu in bolnikov – odzval tudi premier Janez Janša. Zagotovil jim je, da vlada dela vse, kar je v človeških močeh, da to opremo zagotovi. Tako vsak dan prispe vsaj ena pošiljka, čeprav manjša. Problem je, ker danes po zaščitnem materialu, ki ga naše zdravstvo več kot nujno potrebuje, povprašuje ves svet.

tvit janeza janše


Ostanite doma – epidemije še dolgo ne bo konec, zato je treba zmanjšati njene posledice

Ker bo na zadostne količine zaščitne opreme, ki je ključnega pomena za preprečevanje obolevnosti med zdravniškim in zdravstvenim kadrom, treba čakati še nekaj časa, težko pa je predvideti, kako se bo v tem obdobju gibala krivulja zbolevnosti in kolikšne bodo potrebe po hospitalizaciji obolelih, je res zelo pomembno, da še naprej dosledno izvajamo vse zaščitne ukrepe. Vključno s tem, da se, kolikor je le mogoče, zadržujemo doma; kadar pa se moramo odpraviti ven, tudi v trgovino ali v lekarno, si usta in nos prekrijmo, da preprečimo prenos in širjenje okužbe. Ker mask trenutno ni, bo zadostovala že doma narejena, ki pa jo lahko nadomestimo tudi tako, da nos in usta prekrijemo z ruto ali šalom..

Igor Muževič tvit

Le z doslednim izvajanjem ukrepov vsakega izmed nas bo napredovanje epidemije COVID-19, ki je v Sloveniji ugasnila že šesto življenje in povzročila 577 (potrjenih) okužb, ostalo v obvladljivih okvirih.

graf testirani okuženi umrli na dan 26.3.

graf okuženi na dan 26.3

 

Naslovna fotografija: iStock

 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.



Značka

koronavirus

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona