Veste, kako pomagati nekomu, ki v času vročinskega vala doživi toplotni udar?

Veste, kako pomagati nekomu, ki v času vročinskega vala doživi toplotni udar?

Slovenijo je zajel prvi vročinski val v tem letu. V tem času nas vročina, ki puhti od vsepovsod, že sama po sebi spodbudi, da se čez dan, če je le mogoče, zadržujemo v zaprtih prostorih ali v naravi, v osvežujočem hladu sence drevesnih krošenj. Pri premagovanju vročine moramo pomagati občutljivejšim, predvsem starejšim, saj ti kljub visokim temperaturam preprosto ne zaznajo potrebe po pitju vode; dehidracija pa lahko, skupaj s spremenjenim učinkovanjem zdravil, povzroči resne zdravstvene zaplete. Seveda morajo biti v poletni vročini previdni tudi mlajši – ne le posamezniki s kroničnimi srčno-žilnimi ali respiratornimi obolenji, ampak tudi športniki in rekreativci ter, seveda, zaposleni, ki dela opravljajo na prostem. Vse to je znano – a kljub temu še vedno vse prepogosto pozabljeno, kar vedno znova potrjujejo urgentni primeri in vse prej kot blage bolezenske epizode.

Veste, kako pomagati nekomu, ki v času vročinskega vala doživi toplotni udar?

Pregretje zaradi povišane zunanje temperature lahko povzroči izgubo zavesti ali epileptične krče. Takih primerov sicer ni veliko, so pa tej nevarnosti izpostavljeni predvsem gradbeni oziroma cestni delavci – pa tudi športniki, ki se, denimo, v hudi vročini udeležijo gorskega maratona. V času izrazito visokih zunanjih temperatur pa lahko pride tudi do toplotne izčrpanosti ali toplotnega udara; v obeh primerih je treba takoj poklicati zdravnika oziroma na številko 112.

Toplotna izčrpanost 

Znaki, zaradi katerih je treba takoj poklicati zdravnika:

 • močno znojenje,
 • onemoglost,
 • hladna, bleda koža,
 • hiter, šibek utrip,
 • slabost, omotica,
 • bruhanje.

toplotna izčrpanost

Toplotni udar 

Znaki, zaradi katerih je treba nemudoma poklicati na 112:

 • telesna temperatura nad 39 stopinj Celzija,
 • vroča, pordela koža,
 • hiter, močan utrip,
 • motnje zavesti,
 • krči.

Toplotni udar

V poletnem času človekov organizem zaradi visokih temperatur izgublja več tekočine, posledično pa se lahko spremeni oziroma poveča učinkovitost določenih zdravil – denimo zdravil za zniževanje krvnega tlaka ali zdravil za odvajanje vode. Pri zdravilih za hipertenzijo se krvni tlak lahko preveč zniža, zato je poleti priporočeno dvojno merjenje krvnega tlaka, v sedečem in stoječem položaju. Če je krvni tlak, ki je izmerjen stoje, nizek, je priporočljivo zmanjšati ali celo prehodno opustiti predpisani odmerek zdravila ter se o tem posvetovati tudi z osebnim zdravnikom. Zdravila za odvajanje vode pa v poletnem času lahko povzročijo prekomerno izsušenost telesa.

Koristni nasveti, ki si jih velja zapomniti in jih upoštevati:

I.
Večja učinkovitost zdravil za nižanje tlaka ali odvajanje seča 

ZAPLET   UKREPI
Ob visokih temperaturah izgubljamo večjo količino tekočine z znojenjem. Večja izguba tekočin poveča učinkovitost zdravil za nižanje krvnega tlaka. Z dodatno uporabo zdravil za odvajanje vode lahko v tem primeru povzročimo prekomerno izsušenost telesa. Dnevno merjenje krvnega tlaka sede in stoje (ob rednem jemanju zdravil za nižanje krvnega tlaka je ta lahko nizek najprej stoje, nato pa tudi sede)
• če je krvni tlak nizek stoje, zmanjšate ali prehodno opustite odmerek zdravil za nižanje krvnega tlaka
• o tem obvestite osebnega zdravnika
Dnevno tehtanje
• če se telesna masa zniža pod običajno ali ciljno, zmanjšate ali prehodno opustite zdravila za odvajanje vode
• o tem obvestite osebnega zdravnika

II.
Izčrpanost zaradi toplote

ZNAKI   UKREPI
- močno znojenje
- onemoglost
- hladna, bleda koža
- hiter in šibek pulz
- slabost in/ali bruhanje
- omotica
Umaknite se v hladnejše prostore
Lezite in razrahljajte oblačila
Pijte po požirkih – veliko
Aktivno se hladite z uporabo vlažnih tkanin in uporabo ventilatorja
Če se bruhanje ne ustavi, takoj poiščite zdravniško pomoč

III.
Toplotni udar

ZNAKI   UKREPI
- telesna temperatura nad 39°C
- vroča in pordela koža
- hiter in močan utrip
- lahko pride tudi do motnje zavesti
- lahko pride tudi do krčev
Takoj pokličite 112
Osebo umaknite v hladen prostor in ga pričnite hladiti s hladnimi, vlažnimi tkaninami ali hladno kopeljo
Pomembno: OSEBI Z MOTNJO ZAVESTI NE PONUJAJTE TEKOČINE!
Vir: UKC

Strokovni nasveti za zaščito starejših, kroničnih bolnikov, zaposlenih, ki delajo na soncu in vročini, športnikov  v spodnjem (video) pogovoru ...

Kako poskrbeti za svoje zdravje in dobro počutje v obdobju, ko prevladujejo močno povišane temperature zraka, je v pogovoru za zdravstveni portal pojasnila zdravnica, specialistka javnega zdravja Simona Perčič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Vsi se veselimo poletja, toplih dni in prijetnih večerov, ki prihajajo po dolgotrajnem deževju. Toda temperature, ki se napovedujejo – in ki so pravzaprav že tu –, niso neškodljive, kar velja zlasti za že sicer bolj ogrožene posameznike, za starejše, predvsem za tiste s kroničnimi obolenji, pri katerih izpostavljenost visoki temperaturi lahko povzroči resne posledice.

Simona Perčič
Simona Perčič

Tako je. Najranljivejša skupina so prav starejši, kajti s staranjem telesa se starajo tudi adaptacijski mehanizmi. V času vročinskih valov zdravim telo takrat, ko potrebuje dodatno vodo – ta se porablja zaradi znojenja in s tem hlajenja telesa –, prek določenih mehanizmov, ki potekajo v telesu, pove, da smo žejni. Takrat čutimo žejo in spijemo vodo ali drugo osvežilno pijačo. Pri starejših pa ta mehanizem oslabi in žeje preprosto ne čutijo.

Najranljivejša skupina so prav starejši, kajti s staranjem telesa se starajo tudi adaptacijski mehanizmi, zato tudi v času visokih zunanjih temperatur starejši ne čutijo žeje.

sterejši ne čutijo žeje

Zato priporočamo, naj bližnji skrbijo za starejše. 

Lahko jim pripravimo vodo v več kozarčkov, iz katerih naj potem pijejo ves dan po malem, približno na dvajset minut ali na pol ure. Pred visokimi temperaturami jih obvarujemo tudi tako, da poskrbimo, da se zadržujejo v hladnih prostorih, lahko jih odpeljemo v naravo, v senco, kjer temperaturna obremenitev ni tako velika.

Poskrbimo za starejše, da se zadržujejo v hladnih prostorih, lahko jih odpeljemo v naravo, v senco, kjer temperaturna obremenitev ni tako velika, in jim pomagajmo, da bodo popili dovolj vode, saj jih bomo tako obvarovali pred dehidracijo.

starejši

Ob tem bi opozorila na ranljivost starejših, ki živijo v mestih. Mesta so namreč toplotni otoki z veliko betona, ki vsrkava visoke temperature, ponoči pa oddaja čez dan vsrkano toploto, zato se v mestih tudi ponoči ne shladi. V blokih so, kar se tiče visokih temperatur, nevarna zlasti najvišja nadstropja – tudi v notranjih prostorih, ne le na balkonih.

Mesta so toplotni otoki z veliko betona, zato se tudi ponoči ne shladi, kar je še posebej izrazito v najvišjih nadstropjih blokov.

Ljubljana

Poleg starejših pa so zelo ogroženi tudi kronični bolniki. To velja predvsem za bolnike s srčno-žilnimi obolenji, ki imajo prav tako oslabljene mehanizme za adaptacijo. Njihov srčno-žilni sistem ni več tako prožen, da bi se preprosto adaptiral, zato lahko pride do dehidracije in resnih posledic. In zaradi tega ti bolniki ne smejo piti alkohola, kave, gaziranih pijač; redno pa morajo piti vodo, saj je ta najboljše nadomestilo za tekočino, ki jo telo izgubi z znojenjem.

Ogroženi so tudi vsi, ki imajo dihalne kronične bolezni – kronično obstruktivno pljučno boleznijo (KOPB), astmo ali katerokoli drugo vnetno bolezen pljuč.

Srčno-žilni bolniki ne smejo piti alkohola, kave, gaziranih pijač; redno pa morajo piti vodo, saj je ta najboljše nadomestilo za tekočino, ki jo telo izgubi z znojenjem.

stop alkohol

Seveda pa so lahko ogroženi tudi mlajši, denimo ti, ki so zaposleni na delovnih mestih, na katerih veliko časa prebijejo na prostem – pa tudi rekreativni ali profesionalni športniki ...

Simona Perčič

Točno tako, kajti fizična aktivnost še poveča temperaturo jedra telesa – in dvojna obremenitev s toploto se lahko sešteje, posledično pa lahko hitreje povzroči katastrofalne posledice ... 

Zato v tem času fizično aktivnost opravljamo zgodaj zjutraj in v večernih urah.

Ker fizična aktivnost še poveča temperaturo jedra telesa, jo v tem času opravljamo zgodaj zjutraj in v večernih urah.

fizična aktivnost

Delavci, ki opravljajo fizično delo na prostem, na primer delavci na gradbiščih, pa morajo imeti ustrezno zaščito, dovolj vode in več odmorov, med katerimi se lahko umaknejo v senco. Skupaj naj delata vsaj dva delavca, da je v primeru akutnega stanja zaradi pregretja na voljo takojšnja pomoč.

Delavci, ki opravljajo fizično delo na prostem, morajo imeti ustrezno zaščito, dovolj vode in več odmorov, med katerimi se lahko umaknejo v senco.

solinar

Kako pa v tem kontekstu komentirate bivalne razmere v bolnišnicah, zlasti na določenih kliničnih oddelkih, ki so starejši in kjer še vedno ni poskrbljeno za ustrezno hlajenje prostorov, kar obolelim povzroča še dodatne težave pri premagovanju bolezni?

Simona Perčič

To težko komentiram, seveda pa bi bilo dolgoročno treba poskrbeti za ustrezno hlajenje, kajti klimatske naprave so v vročini v poletnih dneh v resnici nepogrešljive. 

Portret Simone Perčič: Diana Zajec; fotografije: iStock

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.Značke

termometer

 

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona