Zdravljenje otrok s srčnimi boleznimi je v prejšnjem mesecu teklo nemoteno, tudi po zaslugi urgentnih rešitev

Zdravljenje otrok s srčnimi boleznimi je v prejšnjem mesecu teklo nemoteno, tudi po zaslugi urgentnih rešitev

Kako se je zdravljenje otrok s srčnimi boleznimi v sklopu UKC Ljubljana odvijalo prejšnji mesec, potem, ko so v službi za kardiologijo pediatrične klinike po odhodu treh pediatričnih kardiologov ostali brez tovrstnih specialistov? Program otroške srčne kirurgije že dolgo nima svojega pediatričnega srčnega kirurga, vendar so se vse obravnave, po zaslugi domačih in tujih zdravnikov, ki so v skrbi za male srčke strnili moči, odvijale nemoteno, so danes sporočili iz ljubljanskega UKC.

Zdravljenje otrok s srčnimi boleznimi je v prejšnjem mesecu teklo nemoteno, tudi po zaslugi urgentnih rešitev
Po novem vsakemu otroku ali mladostniku, ki potrebuje poglobljeno diagnostiko, ambulantni pregled in ultrazvok srca naredijo istočasno. Foto: iStock

Za zdravljenje otrok s srčnimi boleznimi so tako v juliju v sklopu službe za kardiologijo skrbeli trije specialisti in dva specializanta, pri ambulantnih pregledih in stalni pripravljenosti jim je pomagal pediater kardiolog s kirurške klinike, dva tedna pa sta v ekipi delovala tudi po dva gostujoča pediatra (srčni kirurg in kardiolog), ki sta domačo ekipo okrepila po posredovanju Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB). 24-urno pripravljenost za urgentne kardiološke paciente sta izmenično zagotavljala pediatrična kardiologa, eden iz službe za kardiologijo in drugi s kirurške klinike.

Kar se tiče gostujočih zdravnikov, so se ti izmenjali po enem tednu ali po dveh tednih. Kirurga sta izvedla tri nujne operacije srca, dva mala bolnika pa bodo operirali še v začetku avgusta. Otroški kardiologi s Hrvaške in iz praške klinike Motol, s katero ljubljanski UKC redno sodeluje, so izvedli tri interventne posege na srcu in tri diagnostične invazivne posege, medtem ko je gostujoči kardiolog opravil več pregledov fetalne ehokardiografije pri nosečnicah.

Gostujoča kirurga sta izvedla tri nujne operacije srca, dva mala bolnika pa bodo operirali še v začetku avgusta.

Kardiologi s Hrvaške in iz praške klinike Motol so izvedli tri interventne posege na srcu in tri diagnostične invazivne posege, medtem ko je gostujoči kardiolog opravil več pregledov fetalne ehokardiografije pri nosečnicah.

Sporočilo UKC deluje pomirjujoče, saj je tudi delo na bolnišničnem oddelku, kot zagotavljajo odgovorni, potekalo po ustaljenem programu; med 9. in 31. julijem so hospitalizirali 18 otrok.

Na operacijo srca trenutno čaka deset malih pacientov

V čakalni vrsti za operacijo srca je trenutno deset bolnikov. 

Do konca julija so v sklopu UKC ponovno vzpostavili pet rednih specialističnih ambulant in ambulanto za kontrolo srčnih spodbujevalnikov – izvedli so 103 kardiološke preglede in 101 ultrazvočni pregled srca. Po novem vsakemu otroku ali mladostniku s srčnim obolenjem, ki potrebuje poglobljeno diagnostiko, poleg ambulantnega pregleda naredijo še ultrazvok srca, kar omogoča kakovostnejši in celovitejši vpogled v zdravstveno stanje pacienta. Predvsem pa je tak pristop prijaznejši do otrok in njihovih staršev, saj jim ni treba priti na kliniko še enkrat, posebej za ultrazvočno preiskavo.

Do konca julija so v sklopu UKC ponovno vzpostavili pet rednih specialističnih ambulant in ambulanto za kontrolo srčnih spodbujevalnikov – izvedli so 103 kardiološke preglede in 101 ultrazvočni pregled srca.

Nujna obremenitvena testiranja, ki jih morajo opraviti bolniki s srčnimi obolenji, so v tem času izvajali na kliničnem oddelku za kardiologijo interne klinike; izvide 24-urnega EKG holtermonitoringa so za vseh 20 pregledov naredili sproti. Zapletene primere bolnikov z motnjami srčnega ritma so vzeli pod drobnogled na rednih aritmoloških konzilijih, dva pacienta so obravnavali na rednem konziliju za transplantacijo srca, medtem ko so o stanju petih bolnikov razpravljali na urgentnem kongenitalnem kardiokirurškem konziliju.Vas zanima več vsebin s podobnimi ali istimi značkami?
Vabimo vas k raziskovanju in branju.
bolniki NIOSB otroška srčna kirurgija Pediatrična klinika prirojena srčna napaka UKC Ljubljana zdravje zdravljenje zdravniki zdravstvo

Na info.otroskakardio@kclj.si prejeli 40 pisem

Zaradi negotovih razmer, ki so v programu otroške srčne kirurgije onemogočale nemoteno, kakovostno in varno skrb za paciente, je vodstvo UKC sredi maja objavilo elektronski naslov, na katerem lahko starši ali skrbniki bolnih malčkov dobijo konkretne odgovore na dileme in vprašanja o zdravljenju otrok s srčnimi obolenji.

V UKC so prejeli 40 elektronskih pisem, vprašanja so se nanašala na ambulantne preglede. Kot so danes sporočili iz kliničnega centra, so bili starši, »razen ene izjeme, z odgovori zadovoljni in razumevajoči«.

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona