Mnogi bolniki z luskavico ne vedo, da bi bili upravičeni do zdravljenja, ki pripomore h kar 90-odstotnemu izboljšanju kožnih sprememb

Mnogi bolniki z luskavico ne vedo, da bi bili upravičeni do zdravljenja, ki pripomore h kar 90-odstotnemu izboljšanju kožnih sprememb

Psoriaza ali luskavica je kronično obolenje kože, ki sicer ni nalezljivo, vendar obolelega nemalokrat močno zaznamuje, zlasti v takih primerih, ko bolezen povzroči izrazite spremembe na koži na vidnih, izpostavljenih mestih. Marsikateri od psoriatičnih bolnikov tudi dandanes potrjuje, da je njegovo stanje še vedno povezano s stigmatizacijo, zato pušča odtis bodisi na njegovi psihi bodisi na okrnjeni samopodobi. Pa ne bi bilo treba, da je tako.

Mnogi bolniki z luskavico ne vedo, da bi bili upravičeni do zdravljenja, ki pripomore h kar 90-odstotnemu izboljšanju kožnih sprememb

Ne glede na neprimerne odzive posameznikov ali okolja danes res ni razloga, da bi bila luskavica tabu tema, o kateri oboleli ne bi smel ali želel javno spregovoriti. Predvsem pa velja, da je danes z zdravili, ki so na voljo, to kronično stanje mogoče dobro obvladovati – bistveno drugače, kot v niti ne tako daljni preteklosti.

Tomaž Lunder
Tomaž Lunder

Kot poudarja prof. dr. Tomaž Lunder, je v zadnjih 15 letih pri zdravljenju zmernih in težjih oblik luskavice prišlo do pravcate »revolucije« – po zaslugi bioloških zdravil, ki so v Sloveniji na voljo od leta 2005. »Dostopnost do tovrstnih zdravil je pri nas sicer dobra, vendar se srečujemo s precejšnjim izzivom: veliko bolnikov z luskavico, pri katerih bi bilo smiselno takšno zdravljenje, s to možnostjo sploh ni seznanjenih.«

Dostopnost do tovrstnih zdravil je pri nas sicer dobra, vendar se srečujemo s precejšnjim izzivom: veliko bolnikov z luskavico, pri katerih bi bilo smiselno takšno zdravljenje, s to možnostjo sploh ni seznanjenih.

prof. dr. Tomaž Lunder,
dermatovenerolog

Zato so dermatovenerologi, ki se ukvarjajo z zdravljenjem psoriaze – poleg prof. Lundra še doc. dr. Maruška Marovt in asist. dr. Mateja Starbek Zorko – izpostavili zmožnosti sodobne medicine na tem področju.

Maruška Marovt
Maruška Marovt

»Do nedavnega se je dogajalo, da so bolniki z luskavico na zdravljenju v bolnišnici morali ostati celo po več mesecev, da so jim pomagali z različnimi terapijami – danes pa s pomočjo bioloških zdravil, ki jih obolelemu predpišemo pod točno določenimi kriteriji, lahko dosežemo kar 90-odstotno izboljšanje kožnih sprememb,« poudarja doc. dr. Maruška Marovt in dodaja, da so se po zaslugi tovrstnega zdravljenja povečala pričakovanja tako zdravnikov kot bolnikov.

Danes s pomočjo bioloških zdravil, ki jih obolelemu predpišemo pod točno določenimi kriteriji, lahko dosežemo kar 90-odstotno izboljšanje kožnih sprememb.

doc. dr. Maruška Marovt,
dermatovenerologinja

Kaj je luskavica ali psoriaza?

Luskavica je kronična, ponavljajoča se bolezen, pri kateri se na koži pojavljajo srebrno-bele luskaste papule in različno veliki luskasti plaki oziroma lehe.

Do luščenja kože pride zaradi nenormalno hitrega razmnoževanja in obnavljanja kožnih celic. Vzroki za takšno dogajanje v organizmu niso znani, predvidoma so pogojeni z imunskim sistemom in njegovim odzivanjem. 

Poleti se na koži, izpostavljeni soncu, psoriatične spremembe lahko samodejno izboljšajo.

Do luščenja kože pride na različnih delih telesa, najpogosteje na:

 • lasišču,
 • komolcih,
 • kolenih,
 • hrbtu,
 • zadnjici,
 • lahko tudi okoli nohtov ali pod njimi tako, da se zadebelijo in sčasoma deformirajo,
 • na obrveh,
 • popku,
 • pazduhah, 
 • dimljah.

Luskavica pa ni omejena le na kožo, lahko se kaže tudi s pojavom drugih težav in bolezenskih stanj:

 • vnetje sklepov (pri psoriatičnem artritisu so simptomi podobni kot pri revmatoidnem artritisu),
 • metabolni sindrom,
 • sladkorna bolezen,
 • srčno-žilne bolezni in zapleti,
 • depresija.

Če se na koži pojavijo posamezni plaki, pride v poštev lokalna terapija. Če je prizadetih več kot deset odstotkov kože – še zlasti, če je na to na mestih, ki pomembno vplivajo na kakovost življenja obolelega, se zdravniki odločajo tudi za druge vrste terapije. Če do kožnih sprememb pride na obrazu, lasišču, na koži spolovila ali na podplatih, je prednostna izbira sistemsko zdravljenje, tudi terapija z biološkimi zdravili.

Učinkovitejša in varnejša terapija, hiter in dolgotrajen odziv na zdravljenje

Ključna cilja prijemov sodobnega zdravljenja sta večja učinkovitost in varnost terapije ter hiter in dolgotrajen odziv na zdravljenje (odsotnost bolečine in srbenja). Z biološkimi zdravili  naj bi (glede na podatke registra, ki jih izpostavljajo dermatovenerologi) pomagali predvsem bolnikom, ki se s to boleznijo spopadajo že najmanj 18 let in pri katerih osnovno obolenje lahko sproži različna spremljajoča stanja, od metabolnega sindroma do srčno-žilnih bolezni. 

Mateja Starbek Zorko
Mateja Starbek Zorko

Ob tem asist. dr. Mateja Starbek Zorko izpostavlja, da si bolniki z različnimi stopnjami psoriaze zdravljenja z biološkimi zdravili, torej s protitelesi proti molekulam, ki so v telesu preveč aktivne, želijo. Kot pojasnjuje dr. Lunder, so biološka zdravila pridobljena z biološkimi procesi v živih organizmih; protitelesa, ki se jih uporablja za zdravljenje, so usmerjena proti substancam, ki se pri bolnikih z luskavico tvorijo v kožnem tkivu.

Pri tovrstnem zdravljenju je treba postaviti ločnico med različnimi biološkimi zdravili, ki so namenjena tudi zdravljenju revmatoloških, črevesnih ali, denimo, rakavih bolezni. Dermatologi pri tem izpostavljajo ključno razliko: pri luskavici so stranski učinki zdravljenja z biološkimi zdravili izjemno redki, napredek, ki ga je mogoče doseči s tem zdravljenjem, pa je izrazit. Luskavice sicer še vedno ni mogoče pozdraviti, mogoče pa je doseči pomembno izboljšanje zdravstvenega stanja, z učinkovitim obvladovanjem sistemskega vnetja. 

Luskavice sicer še vedno ni mogoče pozdraviti, mogoče pa je doseči pomembno izboljšanje zdravstvenega stanja, z učinkovitim obvladovanjem sistemskega vnetja. 

Društvo psoriatikov kot pomembna podpora obolelim

Jan Koren, predsednik društva psoriatikov, se tudi sam spopada s to boleznijo. Pri tem, ali in koliko je oziroma bo terapija uspešna, izpostavlja predvsem odnos med pacientom in zdravnikom: »Ključnega pomena je dobro sodelovanje z dermatologom, ki mu mora bolnik zaupati in od njega dobiti odgovore na dileme, s katerimi se spopada – zato si mora zdravnik vzeti čas in odgovoriti na vprašanja, ali so določena zdravila učinkovita, kakšni so stranski učinki ... Lahko rečem, da si danes res velika večina dermatologov vzame čas za ta pojasnila, ki so bistvenega pomena za uspešnost zdravljenja.«

Jan Koren
Jan Koren

Tudi Jan Koren prejema terapijo z biološkimi zdravili, pri čemer je, kot pravi, »nekaj časa trajalo, da je zdravilo 'prijelo' – zdaj pa je prišlo do skoraj 90-odstotnega izboljšanja«. Kot predsednik društva, v katerem pomagajo vsem, pri katerih je ta bolezen postala njihova »življenjska spremljevalka«, pa poudarja, da gre pri luskavici za izjemno kompleksno bolezensko stanje, ki bolnika lahko sčasoma prizadene tudi s pridruženimi boleznimi – zato se mu zdi tako pomembno, da pacient dobi pravočasno, ustrezno, celovito in usmerjeno obravnavo, s katero je težave pri tej bolezni mogoče bistveno omiliti.

Pri luskavici gre za izjemno kompleksno bolezensko stanje, ki bolnika lahko sčasoma prizadene tudi s pridruženimi boleznimi – zato je pomembno, da pacient dobi pravočasno, ustrezno, celovito in usmerjeno obravnavo, s katero je težave pri tej bolezni mogoče bistveno omiliti.

Jan Koren,
predsednik društva psoriatikov

Pri nas blago obliko luskavice, ki je prisotna pri približno 80 odstotkih obolelih, praviloma obravnavajo družinski zdravniki, ki se odločijo bodisi za tako imenovano topikalno zdravljenje ali za dodatne terapevtske možnosti. Napredovale oblike bolezni pa zdravijo dermatologi, pri čemer dr. Maruška Marovt izpostavlja, da danes lahko zdravljenje z res učinkovitimi in varnimi zdravili prilagodijo vsakemu posamezniku.

Kar se tiče prehrane, dr. Mateja Starbek Zorko poudarja, da za zdaj ni nikakršnih novic v smislu posebne diete, s katero bi bilo pri psoriazi mogoče izboljšati zdravstveno stanje, zato »svetujemo predvsem prakticiranje zdravega življenjskega sloga: gibanje, uživanje zdrave hrane in uravnavanje telesne teže, kajti bolniki s prekomerno telesno težo se slabše odzivajo na zdravljenje.«

Pri psoriazi svetujemo predvsem prakticiranje zdravega življenjskega sloga: gibanje, uživanje zdrave hrane in uravnavanje telesne teže, kajti bolniki s prekomerno telesno težo se slabše odzivajo na zdravljenje.

dr. Mateja Starbek Zorko,
dermatovenerologinja

Prof. dr. Tomaž Lunder pa obolelim predvsem svetuje, naj živijo čim normalnejše življenje in vztrajajo pri skrbnem, doslednem zdravljenju, v skladu z zdravnikovimi navodili, pri čemer dodaja: »Če pa je pri nekom prizadet predel kože, ki huje krni kakovost njegovega življenja, naj prosi osebnega zdravnika za napotnico – in zagotovo bomo našli pravo rešitev.«

Kako pogosta je pojavnost luskavice? 

V severno-evropskih državah je prevalenca v povprečju 2-odstotna, pri nas uradnih podatkov sicer ni, vendar je stanje po strokovnih ocenah podobno kot na Hrvaškem, kjer imajo na voljo podatke, po katerih bolezen v povprečju odkrijejo pri 1,6-odstotnem deležu prebivalstva. 

Fotografija in ilustracija: iStock; portreti: posnetek zaslona med video konferenco 

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.Značka

ilustracija ženske s psoriazo

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona