Pri raku trebušne slinavke je treba spremeniti prognozo, kajti oboleli od odkritja bolezni v povprečju živijo manj kot pet mesecev! Poznate znake te bolezni?

Pri raku trebušne slinavke je treba spremeniti prognozo, kajti oboleli od odkritja bolezni v povprečju živijo manj kot pet mesecev! Poznate znake te bolezni?

Medtem ko raka na prsih danes velika večina bolnic premaga, je pri bistveno slabše poznanem raku – raku trebušne slinavke – prognoza povsem drugačna. Oboleli namreč po odkritju bolezni in začetku zdravljenja v povprečju živijo manj kot pet mesecev (4,6 meseca), medtem ko petletno preživetje beležijo pri zgolj petih odstotkih obolelih. In to je treba absolutno spremeniti, ob današnjem svetovnem dnevu ozaveščanja o raku trebušne slinavke poudarjajo v združenju za boj proti raku debelega črevesja in danke EuropaColon, ki zastopa tudi bolnike z rakom trebušne slinavke. Po njihovi oceni bi vsakdo med nami moral znati prepoznati znake, značilne za to bolezen: nepojasnjeno izgubljanje telesne teže, bolečina sredi hrbta ali trebuha (ali na obeh mestih), svetlo sivo blato, zelo temen urin in zlatenica, na novo nastala sladkorna bolezen.

Pri raku trebušne slinavke je treba spremeniti prognozo, kajti oboleli od odkritja bolezni v povprečju živijo manj kot pet mesecev! Poznate znake te bolezni?

Zgodnja postavitev diagnoze je predpogoj za uspešno zdravljenje raka trebušne slinavke, pri katerem za zdaj glavno upanje vzbuja kirurško zdravljenje – kajti edino tisti bolniki, pri katerih je še možno zdravljenje z operacijo, imajo oprijemljive možnosti za daljše preživetje ali celo za ozdravitev. Podatki o zbolevnosti so namreč boleče jasni: vsako leto za rakom trebušne slinavke pri nas zboli približno 400 ljudi, umre jih več kot 380. Zbolevajo praviloma starejši od 60 let, vendar se starost zbolelih, tako kot tudi pri vseh drugih rakih, znižuje. 

Znaki, značilni za raka trebušne slinavke:

 • nepojasnjeno izgubljanje telesne teže, 
 • bolečina sredi hrbta ali trebuha (ali na obeh mestih), 
 • svetlo sivo blato, 
 • zelo temen urin,
 • zlatenica,
 • na novo nastala sladkorna bolezen.

»Ne odlašajte, če opazite katerega od znakov!«

Ivka Glas
Ivka Glas

»Če opazite katerega od teh znakov ali celo več znakov sočasno, ne odlašajte, ampak to takoj povejte svojemu zdravniku, ki vas bo poslal na ustrezne preiskave,« poudarja Ivka Glas, predsednica slovenskega združenja EuropaColon, v upanju, da se bo prognoza te hude bolezni vendarle izboljšala. »To statistiko želimo na vsak način spremeniti in jo približati statistiki nekaterih drugih rakov – denimo raka dojk, ki ga danes preboli že več kot 90 odstotkov bolnic!«

Podpredsednica društva Maja Južnič Sotlar pa opozarja, da je pri tej bolezni pot do diagnoze pogosto težka in zahtevna – ne le za bolnike, ampak tudi za zdravnike. Trebušna slinavka je namreč organ, ki leži globoko v trebušni votlini, zato je z ultrazvokom slabo vidna; bistveno natančnejše so preiskave z računalniško tomografijo ali z endoskopskim ultrazvokom. 

Biološke značilnosti tega raka so za raziskovalce še vedno enigma, zato imajo največ upanja za preživetje le tisti bolniki, pri katerih bolezen odkrijejo v fazi, ko se rak še ni razširil na druge organe. 

Video pogovor: »Svetla luč na koncu tunela je, vendar napredujemo počasi«

epidemija rak trebušne slinavke Ajra Šečerov Ermenc pogovor pred OI Ljubljana
Ajra Šečerov Ermenc

O možnostih zdravljenja sem se pogovorila z asist. mag. Ajro Šečerov Ermenc, specialistko onkologije z radioterapijo z Onkološkega inštituta Ljubljana:

Ajra Šečerov Ermenc

 • Res je, raka trebušne slinavke žal še vedno odkrijemo prepozno, predvsem zaradi narave te bolezni, kajti simptomi se lahko pokažejo pozno, tudi pri že napredovali bolezni.
 • Obstaja možnost ozdravitve – zlasti pri tistih bolnikih, ki pridejo dovolj zgodaj, da je še mogoče zdravljenje z operacijo.
 • Raku trebušne slinavke pravimo tudi tihi rak, ker se znaki pojavijo dokaj pozno. Eden teh znakov je tudi novonastala sladkorna bolezen, zato priporočamo, da se pri bolnikih, pri katerih na novo odkrijejo to bolezen, diagnostika izpelje tudi v tej smeri.
 • Na splošno se je že pokazalo, da je bilo med epidemijo novega koronavirusa manj na novo odkritih rakavih bolezni oziroma so te najverjetneje v bolj napredovali fazi. O raku trebušne slinavke še nimamo natančnih podatkov.

Ajra Šečerov Ermenc

 • Žal nas ta bolezen marsikdaj preseneti. Presejalnega programa, kot, na primer, pri raku debelega črevesa in danke, raku materničnega vratu ali raku dojke, nimamo. Zgodi se, da bolnik nima nobenih težav, bolezen pa je že v napredovali fazi.
 • Če je bolezen odkrita pravočasno in je operativni poseg izvedljiv, je možna tudi ozdravitev. Tudi pri bolnikih, za katere kirurgi ocenijo, da je operabilnost mejna, je s sistemskim zdravljenjem, torej s kemoterapijo, tumor mogoče zmanjšati, nakar še vedno obstaja možnost za zdravljenje z operacijo.
 • Vedno več imamo novosti v kemoterapiji. V ospredje vse bolj prihaja obsevanje, tudi z napredkom tehnike – zdaj lahko dovajamo bistveno višje odmerke obsevanja, ob tem pa je poskrbljeno za čim manj stranskih učinkov. Svetla luč na koncu tunela torej je, vendar napredujemo počasi.

Ajra Šečerov Ermenc

 • Kaj kot zdravnica, ki to bolezen pozna do obisti, svetujete ljudem? Na kaj naj bodo pozorni, da bodo uspeli pravočasno prepoznati opozorilne znake, ki jim jih daje organizem, in se bodo ustrezno odzvali? 

  Če se pojavi nenamerno hujšanje, neznačilne bolečine, predvsem v zgornjem delu trebuha, če koža porumeni ali se pojavi sladkorna bolezen, se nemudoma zglasite pri osebnem zdravniku, da potem lahko izvedemo vso diagnostiko.

  In če se težave pojavijo v tem času, ko je dostopnost do osebnega zdravnika otežena? Verjetno velja priporočilo, naj vsak, ki ima težave, vztraja pri pregledu in diagnostiki.

  Zagotovo!

Foto – portreti Ajre Šečerov Ermenc in fotografija OI Ljubljana: Diana Zajec; ilustracija: iStock

Vaš komentar?

Komentirate lahko na naši facebook strani.Značke

Onkološki inštitut Ljubljana

Najbolj brano

logotip

 

Video

video ikona